Οι ντομάτες προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις

ntomates_kardia
Αν τρώτε καθημερινά στο διαιτολόγιό σας ντομάτες, μπορείτε να μειώσετε τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα τη προστασία από την ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει νέα έρευνα διεθνής ομάδας επιστημόνων, με επικεφαλείς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδα στην Αυστραλία.
Η τακτική χρήση της τομάτας στη διατροφή προστατεύει τον οργανισμό από θρόμβους του αίματος στα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει τον κίνδυνο μαζικών θρομβώσεων.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια έρευνα που συμμετείχαν 200 εθελοντές και διαπίστωσαν ότι μέρος του χυμού της ντομάτας μειώνει την πυκνότητα του αίματος κατά 70%. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ντομάτες μειώνουν τον κίνδυνο όχι μόνο της θρόμβωσης και του εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά ακόμα και του εμφράγματος του μυοκαρδίου. Οι αντιθρομβωτικές ιδιότητες των συστατικών της ντομάτας είναι τα φλαβονοειδή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κόκκινη χρωστική ουσία της ντομάτας -το λυκοπένιο- έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που είναι αναγκαίες για την υγεία. Η μελέτη που βασίζεται σε συγκεντρωτικά στοιχεία, αναλύει την επίδραση του λυκοπενίου σε σχέση με τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση.

Το αποτέλεσμα της μελέτης είναι η ανάλυση 14 ερευνών που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 55 ετών. Ο Δρ. Έντουαρντ Μπράιαν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης, πως εάν λαμβάνονται καθημερινά περισσότερο από 25 χιλιοστόγραμμα λυκοπένιου, (που αντιστοιχεί σε 6 φρέσκες ντομάτες) μπορεί να μειωθεί η χοληστερόλη έως και 10%.

Οι επιστήμονες συνιστούν να πίνετε 500 ml χυμό ντομάτας, ή αντίστοιχα να τρώτε 50 γρ. πάστα ντομάτας. Η κατανάλωση αυτή (χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων) μπορεί να συγκριθεί με μικρές δόσεις φαρμακευτικής αγωγής που συνταγογραφούνται σε άτομα με ελαφρώς αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Πηγή: ygeiaonline

Share

Be the first to comment on "Οι ντομάτες προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις"

Leave a comment

error: