Οι νοσοκομειακοί ασθενείς και τα …δικαιώματά τους

Πρόκειται να μπείτε σε νοσοκομείο; Τότε μάθετε τα δικαιώματά σας και διεκδικείστε τα…

Γνωρίζετε πως η χώρα μας έχει κατοχυρώσει, ήδη από τον Απρίλη του 2006, τα δικαιώματα των ασθενών που περιθάλπονται στα νοσοκομεία; Μάλιστα, σωστά διαβάσατε: Κάθε ασθενής σε νοσοκομείο της χώρας, μετά την ενεργοποίηση του νόμου 2071/1992 (ΦΕΚ Α΄123), έχει το δικαίωμα να προστατεύεται, αλλά και ν’ απολαμβάνει το καλύτερο για την υγεία του.

Αναλυτικότερα, τα δικαιώματα που έχετε ως ασθενείς σε νοσοκομείο είναι τα παρακάτω. Μάθετέ τα, λοιπόν, και μη διστάζετε να τα διεκδικείτε…

 

  1. Που πρέπει ν’ απευθύνεστε αν χρειαστείτε ιατρική βοήθεια;

 

Έχετε το δικαίωμα να απευθυνθείτε σε οποιοδήποτε νοσοκομείο, ιδιωτική κλινική ή ιδιώτη γιατρό. Πρέπει όμως να προσέχετε, ώστε όπου κι αν απευθυνθείτε να υπάρχει η κατάλληλη ειδικότητα που μπορεί να αντιμετωπίσει την ασθένειά σας. Δεν πρέπει και δεν είναι σωστό να αφήνετε την υγεία σας στα χέρια ανθρώπων που δε γνωρίζουν με ποιο τρόπο θ’ αντιμετωπίσουν το πρόβλημά σας. Επιπλέον, εφόσον απευθυνθείτε σε γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, μπορείτε να ζητήσετε να πληροφορηθείτε εκ των προτέρων την οικονομική επιβάρυνση.

 

  1. Τι συμπεριφορά πρέπει να έχουν απέναντι σας οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία;

 

Ως ασθενής έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε από τους γιατρούς, το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και τις διοικητικές υπηρεσίες, να σας φροντίζουν σεβόμενοι τον ίδιο και τις πεποιθήσεις σας. Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε την καλύτερη διαμονή σας σε περίπτωση νοσηλείας σας, εφόσον υπάρχει η ανάλογη υποδομή στο ίδρυμα που νοσηλεύεστε.

 

  1. Έχετε το δικαίωμα να μη συμφωνήσετε με τη θεραπεία που προτείνει ο γιατρός σας;

 

Βεβαίως, έχετε το δικαίωμα, όπως και κάθε ασθενής άλλωστε, να συμφωνήσετε ή ν’ αρνηθείτε διαγνωστικές ή θεραπευτικές πράξεις που πρόκειται να σας ασκηθούν. Ειδικά για όσους πάσχουν από νοητική αναπηρία, τις αποφάσεις τις παίρνουν οι κατά το νόμο κηδεμόνες.

 

  1. Μπορείτε να ζητήσετε πλήρη ενημέρωση για την πάθησή σας από τον γιατρό που σας παρακολουθεί;

 

Έχετε δικαίωμα να ζητήσετε οποιαδήποτε πληροφορία αφορά στην ασθένειά σας, στη θεραπεία σας αλλά και στην εξέλιξή σας με σαφήνεια, ώστε τα πάντα να γίνουν πλήρως κατανοητά για σας. Υποχρέωση του γιατρού σας είναι να σας πληροφορήσει πλήρως για την κατάσταση της υγείας σας, έτσι ώστε να σχηματίσετε πλήρη εικόνα για την κατάστασή σας, για να μπορέσετε να πάρετε και τις σωστές αποφάσεις για την υγεία σας και τη ζωή σας. Εφόσον, βέβαια, το επιθυμείτε, μπορείτε να μη ζητήσετε καμία πληροφορία για την ασθένειά σας.

 

  1. Μπορείτε να ζητήσετε δεύτερη γνώμη από άλλο γιατρό, εκτός απ’ αυτόν που σας παρακολουθεί;

 

Ως ασθενής έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε όσες ιατρικές γνώμες θέλετε. Επίσης, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε ιατρικό συμβούλιο με κλήση του γιατρού που εσείς επιθυμείτε. Όμως, ο θεράπων γιατρός δεν είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί και να εφαρμόσει γνώμες άλλων για τη θεραπεία σας, παρά μόνο αυτές που ο ίδιος πιστεύει ότι είναι οι κατάλληλες για την περίπτωσή σας.  Αν εσείς ή οι δικοί σας έχετε διαφορετική άποψη, τότε ο γιατρός σας οφείλει να σας ενημερώσει κι αν δεν υπάρχει συμφωνία, μπορεί ν’ αποσυρθεί από θεράπων γιατρός σας.

 

  1. Επιτρέπεται να σας χορηγούν πειραματικά φάρμακα;

 

Η συμμετοχή σας σε πειραματική θεραπεία ή διαγνωστική πράξη μπορεί να γίνει μόνο μετά από συγκατάθεσή σας. Αν αποφασίσετε να συμμετάσχετε σε ερευνητικό πρόγραμμα, θα πρέπει να το κάνετε αφού ενημερωθείτε πλήρως και κατανοητά για το είδος της θεραπείας και για τους πιθανούς κινδύνους, οι οποίοι μπορεί να προκύψουν από τη συγκεκριμένη θεραπεία. Πρέπει να αποφασίσετε με ηρεμία και ποτέ κάτω από καθεστώς εκφοβισμού. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι μπορείτε να ζητήσετε ν’ αποχωρήσετε όταν και εφόσον το επιθυμήσετε για δικούς σας λόγους.

 

  1. Αν συμμετάσχετε σε ερευνητικό πρόγραμμα, υπάρχει πιθανότητα να δημοσιοποιηθεί το όνομά σας;

 

Τα προσωπικά στοιχεία σας δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιηθούν, εκτός κι αν το θελήσετε ο ίδιος.

 

  1. Μπορείτε να εμπιστεύεστε τον γιατρό σας ή μήπως ό, τι του πείτε μεταφερθούν σε τρίτους;

 

Όλες οι ιατρικές πληροφορίες που δίνονται στον γιατρό θεωρούνται απόλυτα εμπιστευτικές και δεν επιτρέπεται να γνωστοποιούνται σε τρίτους παρά μόνο εφόσον εσείς ο ίδιος το επιλέξετε. Το ίδιο ισχύει και για τα ιατρικά στοιχεία που σας αφορούν κι έχει στην κατοχή του ο γιατρός ή το νοσοκομείο. Επίσης δεν επιτρέπεται στον θεράποντα γιατρό η γνωστοποίηση πληροφοριών προσωπικού χαρακτήρα ακόμα και μετά το θάνατο του ασθενούς. Μάλιστα, θα πρέπει κάθε ιατρική πληροφορία που δίνεται στους θεράποντες γιατρούς να φυλάσσεται σε αρχεία, απροσπέλαστα από τον καθένα.

 

  1. Μπορείτε να ζητήσετε από τον γιατρό σας, σε περίπτωση που πάσχετε από ανίατη ασθένεια και υποφέρετε απ’ αυτή, να επισπεύσει τον θάνατό σας;

 

Υποχρέωση του γιατρού είναι να σας ανακουφίζει από τον πόνο –ψυχικό ή σωματικό- που σας προκαλεί η αρρώστια σας. Υποχρέωσή του επίσης είναι να σας συμπαραστέκεται προσπαθώντας να διατηρήσετε την αξιοπρέπειά σας μέχρι τέλους. Όμως, η επιθυμία σας να επισπεύσει τον θάνατό σας, ακόμα κι αν αυτό το εκφράσετε γραπτώς, δεν καλύπτει τον γιατρό νομικά, ώστε να του επιτραπεί να ενεργήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

 

  1. Μπορείτε να διαμαρτυρηθείτε εσείς ο ίδιος ή κάποιος συγγενής σας για τις υπηρεσίες υγείας που σας παρέχονται;

 

Όπως όλοι οι ασθενείς, έτσι κι εσείς όταν πιστεύετε ότι θίγεται η αξιοπρέπειά σας ή δε σας παρέχονται οι σωστές υπηρεσίες, έχετε το δικαίωμα να καταθέσετε διαμαρτυρίες και ενστάσεις στα αρμόδια όργανα και να λάβετε πλήρη γνώση για τα αποτελέσματα των ενεργειών και διαμαρτυριών σας.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Οι νοσοκομειακοί ασθενείς και τα …δικαιώματά τους"

Leave a comment

error: