Οι καούρες δεν προκαλούν εγκαύματα στον οισοφάγο

kaoures1

Τα οξέα του στομάχου που «ανεβαίνουν στον λαιμό» στους πάσχοντες από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δεν προκαλούν εγκαύματα στον οισοφάγο, υποστηρίζουν επιστήμονες από το Τέξας.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 12 ασθενείς ανακάλυψαν ότι αυτό που κάνουν τα οξέα είναι να διεγείρουν το τοίχωμα (τον βλεννογόνο) του οισοφάγου, με αποτέλεσμα να εκκρίνεται μία ομάδα πρωτεϊνών που λέγονται κυτταροκίνες (ή κυτοκίνες).

Οι κυτταροκίνες δίνουν το έναυσμα για να ξεκινήσει μία φλεγμονώδης διεργασία, η οποία μακροπρόθεσμα δημιουργεί τις βλάβες που είναι εμφανείς στον οισοφάγο, γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA).

Τα ευρήματα αυτά αντικρούουν την κρατούσα άποψη των τελευταίων 80 ετών , που θέλει τα οξέα του στομάχου να παλινδρομούν στον οισοφάγο και να προκαλούν φθορές στο εσωτερικό τοίχωμά του εξαιτίας χημικού εγκαύματος.

Αν και τα νέα δεδομένα δεν αναμένεται να αλλάξουν στο εγγύς μέλλον τον ισχύοντα τρόπο αντιμετώπισης της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσουν σε καλύτερες θεραπείες, εκτίμησαν οι ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας και το Ιατρικό Κέντρο των Βετεράνων του Ντάλας, οι οποίοι πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μία εξαιρετικά συχνή διαταραχή, που υπολογίζεται ότι προσβάλλει έναν στους τέσσερις ενήλικες.

Στις σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει έλκη (πληγές) στον οισοφάγο που αιμορραγούν, ενώ σχετίζεται με μία επικίνδυνη κατάσταση που αποκαλείται οισοφάγος Barrett, λέει ο δρ Εμμανουήλ Ζαχαράκης, διευθυντής Χειρουργικής Ανωτέρου Πεπτικού στο Νοσοκομείο ΙΑΣΩ General και συνεργάτης της Κλινικής «Άγιος Λουκάς» της Θεσσαλονίκης.

«Ο οισοφάγος Barrett αυξάνει κατά 30 έως 40 φορές τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του οισοφάγου και αποτελεί στην πραγματικότητα την πιο σοβαρή επιπλοκή της παλινδρομικής νόσου», λέει. «Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται έξαρση του οισοφάγου Barrett εξαιτίας της αύξησης των ασθενών με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση».

Ο δρ Ζαχαράκης εκτιμά ότι η νέα μελέτη μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπείες για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, οι οποίες θα μπορούσαν να ανακόψουν την αυξητική πορεία των κρουσμάτων του οισοφάγου Barrett.

Ωστόσο στους ασθενείς που ήδη τον έχουν εκδηλώσει, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία έχουν ζωτική σημασία διότι «δημιουργεί το έδαφος για την ανάπτυξη αδενοκαρκινώματος του οισοφάγου», προειδοποιεί.

Ο καθαρισμός του οισοφάγου από τα αλλοιωμένα κύτταρα πραγματοποιείται με ενδοσκοπική εκτομή, καυτηριασμό με ραδιοκύματα, κρυοθεραπεία και φωτοθεραπεία, ενώ σε πολύ σοβαρά περιστατικά είναι απαραίτητη η μερική ή ολική χειρουργική οισοφαγεκτομή (αφαίρεση του οισοφάγου).

Ο βαθμός προστασίας από τον καρκίνο εξαρτάται από τη σοβαρότητα της αλλοίωσης, την κλινική εικόνα του οισοφάγου και την παρουσία οποιουδήποτε βαθμού δυσπλασίας, η οποία προκύπτει από ενδοσκοπική λήψη βιοψιών, κατέληξε ο δρ Ζαχαράκης.

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Οι καούρες δεν προκαλούν εγκαύματα στον οισοφάγο"

Leave a comment

error: