Οι θετικές επιδράσεις του ελληνικού καφέ στην καρδιά και τα αγγεία

greek_coffee

greek_coffeeΤα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν σήμερα μια από τις κυριότερες αιτίες θνησιμότητας παγκοσμίως.

Για το λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια η επιστημονική έρευνα έχει εστιάσει ένα σημαντικό κομμάτι του ενδιαφέροντός της στην αναζήτηση φυσικών συστατικών που θα συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, όλο και περισσότερες μελέτες έρχονται να συσχετίσουν ένα από τα πιο αγαπημένα ροφήματα των Ελλήνων, τον ελληνικό καφέ, με σημαντικά οφέλη.

Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα ο ελληνικός καφές παρέχει μια ιδιαίτερη προστατευτική δράση λόγω κυρίως μιας κατηγορίας αντιοξειδωτικών που βρίσκουμε σε αυτόν, των λεγόμενων χλωρογενικών οξέων. Το γεγονός αυτό έρχεται να πιστοποιηθεί και σε ελληνικό πληθυσμό με μια πολύ σημαντική μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, τη μελέτη της Ικαρίας. Η μελέτη της Ικαρίας έρχεται να διερευνήσει την επίδραση συστατικών της διατροφής στα επίπεδα υγείας ενός πολύ ιδιαίτερου πληθυσμού, αυτού της Ικαρίας, ο οποίος θεωρείται από τους πληθυσμούς με τη μεγαλύτερη μακροβιότητα στον κόσμο.

Όσον αφορά στον ελληνικό καφέ η εν λόγω μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Καθηγητή Καρδιολογίας της Ιατρική Σχολής Αθηνών κου Στεφανάδη, εξέτασε τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και την επίδρασή της στα επίπεδα υγείας των ηλικιωμένων κατοίκων του νησιού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πάνω από το 87% των συμμετεχόντων στη μελέτη έπιναν, ελληνικό καφέ κάθε μέρα, οι οποίοι και είχαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία. Ακόμη και σε εθελοντές που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση καφέ συνδέθηκε με την καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου, χωρίς αρνητική επίδραση στην αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπέρασμα ότι ο ελληνικός καφές με το πλούσιο σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά περιεχόμενό του φαίνεται να συγκεντρώνει ποικίλα οφέλη για την καλή μας υγεία.

 

neadiatrofis.gr

Share

Be the first to comment on "Οι θετικές επιδράσεις του ελληνικού καφέ στην καρδιά και τα αγγεία"

Leave a comment

error: