Οι ημικρανίες είναι συχνότερες απ’ ότι νομίζουμε

hmikranies1

Νέα Υόρκη – Οι νευρολόγοι, που γνωρίζουν ίσως καλύτερα από κάθε άλλη ιατρική ειδικότητα τις κεφαλαλγίες, αναφέρουν μεγαλύτερη του μέσου όρου συχνότητα ημικρανιών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε στη Νορβηγία.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Headache, η εθνική δημοσκόπηση έδειξε ότι από του 245 νευρολόγους, το 35% δεν είχε ποτέ ημικρανία, αλλά το 26% είχε τουλάχιστον ένα επεισόδιο τους προηγούμενους 12 μήνες, ποσοστό διπλάσιο από αυτό που έχει καταγραφεί στον γενικό πληθυσμό της Νορβηγίας.

Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι το 11% των ανθρώπων έχει ένα επεισόδιο ημικρανίας τουλάχιστον, σε διάστημα 12 μηνών.

«Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί οι νευρολόγοι είναι τόσο επιβαρημένοι από ημικρανίες. Αλλά ίσως ο γενικός πληθυσμός να έχει υψηλότερη συχνότητα, αλλά να μην το αντιλαμβάνονται ή να το θεωρούν πονοκέφαλο», εξηγεί ο Δρ Καρλ Μπ.Αλσταντάουγκ του Νοσοκομείου Νορντλαντ στο Μπόντο της Νορβηγίας.

«Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι οι νευρολόγοι ή οι γιατροί γενικώς, έχουν υψηλότερο του μέσου όρου κίνδυνο ημικρανιών, λόγω εργασιακού φόρτου», εξηγεί ο Δρ Ράντολφ Έβανς καθηγητής Κλινικής Νευρολογίας στο Κολέγιο Ιατρικής «Baylor» του Χιούστον στις ΗΠΑ.

Σε μελέτη του ο Δρ Έβανς είχε επίσης εξετάσει 220 νευρολόγους και είχε διαπιστώσει ότι οι μισοί με τα τρία τέταρτα δεν υπέφεραν από ημικρανίες. Βέβαια, το δείγμα των γιατρών παρακολουθούσε μια σειρά μαθημάτων για τις κεφαλαλγίες, άρα είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πάθηση.

Το ίδιο ενδεχομένως να ισχύει και στην περίπτωση της νορβηγικής μελέτης, που συμπεριέλαβε όλους τους εγγεγραμμένους νευρολόγους, αλλά τελικά περισσότεροι από το ένα τρίτο δεν απάντησε στο ερωτηματολόγιο. Αυτοί ίσως και να ήταν πιθανότερο να πάσχουν από ημικρανίες.

Αλλά ακόμη κι αν οι τελευταίοι δεν έπασχαν από ημικρανίες, το πραγματικό ποσοστό των πασχόντων εξακολουθεί να είναι 17%.

Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης τους γιατρούς αν τα επεισόδια ημικρανίες που είχαν βιώσει τους είχαν οδηγήσει να γίνουν νευρολόγοι, αλλά μόνο ένας απάντησε θετικά.

Ο Δρ Αλσταντάουγκ πάντως πιστεύει ότι το ποσοστό ημικρανιών μεταξύ των νευρολόγων αντανακλά το πραγματικό ποσοστό του γενικού πληθυσμού.

Οι ημικρανίες τυπικά περιλαμβάνουν μια έντονη αίσθηση έντονης παλμικής κίνησης στο κεφάλι, συνδυαστικά με την ευαισθησία στο φως και τους ήχους, και σε ορισμένες περιπτώσεις ναυτία ή εμετό.

Το 30% των ατόμων με επαναλαμβανόμενες ημικρανίες έχουν αισθητηριακές διαταραχές λίγο πριν την εκδήλωση του επεισοδίου. Οι διαταραχές αυτές, γνωστές ως αύρα, είναι συνήθως οπτικές (μοιάζουν με δέσμες φωτός ή κηλίδες) αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν επίσης και μούδιασμα ή δυσκολία στην ομιλία ή την κατανόηση του λόγου.

 

 

 

 

pathfinder.gr

Share

Be the first to comment on "Οι ημικρανίες είναι συχνότερες απ’ ότι νομίζουμε"

Leave a comment