Οι επιστήμονες και ο κανόνας των 5” για το φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα

food_floor

Έρευνα σε 2.000 ανθρώπους έδειξε ότι το 79% έχει φάει φαγητό που έπεσε στο πάτωμα

Ο «κανόνας των πέντε δευτερολέπτων» -ο αστικός μύθος για το φαγητό, σχετικά με το αν πρέπει να φάει κανείς κάτι που έπεσε στο πάτωμα ή όχι- είναι τελικά αληθινός, σύμφωνα με έρευνα κατά την οποία σε δείγμα 2.000 ανθρώπων το 79% παραδέχθηκε πως έχει φάει φαγητό που έπεσε στο πάτωμα.

Ο καθηγητής Anthony Hilton, από το Πανεπιστήμιο Aston, δήλωσε πως πάντα υπάρχει κίνδυνος μικροβίων για ένα φαγητό που έπεσε στο έδαφος, ωστόσο όσο γρηγορότερα το πάρουμε από το πάτωμα τόσο πιο ασφαλές είναι να το καταναλώσουμε στη συνέχεια.

Ο καθηγητής επιβεβαιώνει τον «κανόνα των πέντε δευτερολέπτων» για τα φαγητά που έχουν πέσει στο πάτωμα και λέει: «Τρώγοντας κάτι που έμεινε στο πάτωμα για λίγα μόνο δευτερόλεπτα μπορεί να είναι εντελώς ακίνδυνο».

«Προφανώς βέβαια αν το φαγητό έχει καλυφθεί με βρωμιές που ενδεχομένως βρίσκονταν στο πάτωμα δεν πρέπει να το φάμε. Αν όμως δεν λερωθεί και μείνει για λίγα δευτερόλεπτα κάτω, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Η επιστήμη δείχνει ότι τα βακτήρια δεν περνάνε τόσο εύκολα στις τροφές», συνέχισε ο Hilton.

Τέλος ο καθηγητής είπε πως «η έρευνά μας έχει δείξει ότι η φύση της επιφάνειας που έπεσε το φαγητό, ο τύπος της τροφής και ο χρόνος που μένει κάτω παίζουν ρόλο όσον αφορά στη μεταφορά των μικροβίων».

 

Protothema.gr

Share

Be the first to comment on "Οι επιστήμονες και ο κανόνας των 5” για το φαγητό που έχει πέσει στο πάτωμα"

Leave a comment

error: