Οι διατροφικές « παγίδες» στο Πασχαλινό τραπέζι

Προσοχή στην καούρα και τη δυσπεψία

 

Τι ωραιότερο από τις ημέρες του Πάσχα, της λαμπρότερης γιορτής της Χριστιανοσύνης, όταν όλοι φίλοι και συγγενείς θα καθίσουμε γύρω από το γιορτινό τραπέζι ζώντας στιγμές στοργής, συντροφικότητας και αγάπης όπως τα χρόνια τα παλιά… Ωστόσο τούτες τις ημέρες της γιορτής υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγουμε από τον έλεγχο, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες φαγητού και αλκοόλ. Γι’ αυτό και ο κος Μανώλης Συμβουλάκης, γαστρεντερολόγος και δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ Hospital Center, αναγνωρίζοντας τις παγίδες του Πάσχα, μας συμβουλεύει για το πώς θα έχουμε ασφαλείς …διατροφικές «διαδρομές».

 

Η μετάβαση από τη νηστεία στην ομαλή διατροφή θα πρέπει να γίνει προσεχτικά.  

 

Όσοι νηστεύουν αποκλείουν από τη τροφή τους το κρέας το οποίο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και η διατροφή τους είναι κυρίως χορτοφαγική, με μεγάλη πρόσληψη υδατανθράκων από φρούτα, ζυμαρικά, όσπρια και λαχανικά. Την ημέρα του Πάσχα, η αλλαγή στην ποιότητα του φαγητού καθώς και η υπερβολική και απότομη πρόσληψη κρέατος, που είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, θα οδηγήσει αρκετούς σε δυσπεψία, φούσκωμα και καούρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το στομάχι μας να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες γαστρικών οξέων για να χωνέψει την τροφή, τα οποία όταν βρίσκουν διέξοδο προς τα πάνω, προκαλούν αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση της καούρας.

 

Συμβουλές για να αποφύγετε την καούρα 

 

Μασάτε αργά.

Συμπεριλάβετε στα γεύματά σας πράσινες σαλάτες, Προτιμήστε να τις καταναλώνετε πριν από τα άλλα φαγητά, ώστε να περιορίζετε το αίσθημα της πείνας.

Μην γεμίζετε υπερβολικά το πιάτο σας. Προτιμήστε μικρές μερίδες.

Πίνετε άφθονο νερό.

Αποφύγετε την υπερκατανάλωση ροφημάτων με ανθρακικό.

Αποφύγετε τα γλυκά που είναι εξίσου πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά.

Μην ξαπλώσετε ούτε και να κάνετε άλλες δουλειές μετά το φαγητό. Εάν θέλετε να διευκολύνετε την πέψη σας, κάντε έναν ήρεμο περίπατο με αργό βήμα.

-Μην καπνίσετε αμέσως μετά το φαγητό.

Πάρτε αλγινικά (όπως Gaviscon Double  Action), που θα σας απαλλάξουν και θα σας ανακουφίσουν ταχύτατα  από το αίσθημα της καούρας και της δυσπεψίας.

 

Τα αλγινικά

 

Έχουν διπλό μηχανισμό δράσης: αφενός μεν εξουδετερώνουν την περίσσεια του οξέος  και αφετέρου είναι τα μόνα που αναστέλλουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αντιμετωπίζουν  δηλαδή ταυτόχρονα και αποτελεσματικά  την καούρα, τη δυσπεψία, την αναγωγή οξέος, την υπεροξύτητα και τον στομαχικό πόνο.  Άλλα  σημαντικά πλεονεκτήματά τους είναι ότι η δράση τους ξεκινά άμεσα και διαρκεί έως 4 ώρες, ενώ  καταπραΰνουν την καούρα σε 3 λεπτά από την λήψη τους.  Είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση των επίμονων μεταγευματικών και νυκτερινών συμπτωμάτων, ενώ μπορούν να ληφθούν άφοβα από εγκύους και ηλικιωμένους. Για καλύτερη και σωστή δράση, θα πρέπει  να λαμβάνετε το Gaviscon Double Action μέσα σε μισή ώρα από τη στιγμή που θα τελειώσετε το φαγητό σας.

Να μην παραλείψετε να ενημερώσετε τον γιατρό σας αν διαπιστώσετε ότι τα συμπτώματα δεν υποχωρούν.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Οι διατροφικές « παγίδες» στο Πασχαλινό τραπέζι"

Leave a comment

error: