Οι γονείς αρνούνται ότι το παιδί τους είναι υπέρβαρο

ypervaro paidi

ypervaro paidiΝέα μελέτη δείχνει ότι το 50% των γονέων δεν παραδέχεται ότι το παιδί αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του ίδιου του παιδιού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλοί γονείς δεν αναγνωρίζουν το υπερβολικό βάρος του παιδιού, παρά τους διαπιστωμένους δείκτες παχυσαρκίας στις μικρές ηλικίες. Μερικοί από τους γονείς φάνηκε να πιστεύουν ότι το παιδί τους είναι φυσιολογικό ως προς το βάρος του, ενώ ένας στους επτά πιστεύει ότι το παιδί είναι πολύ αδύνατο, παρά το φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος του παιδιού.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα στις ΗΠΑ τονίζουν ότι ο ρόλος των γονέων είναι πολύ σημαντικός όσον αφορά την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Εάν η αντίληψη των γονέων δεν είναι ρεαλιστική δεν πρόκειται να ενθαρρύνουν το παιδί να υιοθετήσει υγιεινές συνήθειες.

Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, αναλύθηκαν 69 παλαιότερες μελέτες από όλο τον κόσμο, οι οποίες αφορούσαν σε περισσότερα από 15.000 παιδιά ηλικίας 2 έως 18 ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 51% των γονέων που έχουν υπέρβαρα παιδιά δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα.

Η άρνηση των γονέων φάνηκε να είναι πιο έντονη στις μικρότερες ηλικίες, δηλαδή στα παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών. Παράλληλα, οι γονείς που είναι οι ίδιοι υπέρβαροι είχαν την τάση να υπολογίζουν το βάρος του παιδιού τους ως πιο χαμηλό.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics και υποδεικνύει την ανάγκη για πληρέστερη ενημέρωση των γονέων σε θέματα που αφορούν την παιδική παχυσαρκία. Με τον τρόπο αυτό, θα διασφαλιστεί η καλή υγεία των νέων και θα αποφευχθούν σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον.

 

 

 

onmed.gr

 

Share

Be the first to comment on "Οι γονείς αρνούνται ότι το παιδί τους είναι υπέρβαρο"

Leave a comment