Οι βιταμίνες δεν προστατεύουν από καρδιοπάθεια, καρκίνο

vitamines

vitaminesΤα συμπληρώματα βιταμινών δεν προστατεύουν τους μεσήλικες και ηλικιωμένους από χρόνια προβλήματα, όπως η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος, σύμφωνα με τρεις νέες, μεγάλες μελέτες.

Οι μελέτες, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Annals of Internal Medicine», είναι δύο νέες κλινικές μελέτες και μία ανασκόπηση (μετανάλυση) 26 προγενέστερων.

Το συμπέρασμά τους είναι ότι η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων πολυβιταμινών και ιχνοστοιχείων, ιδίως μετά την ηλικία των 50 ετών, δεν μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης των συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας, ούτε και από την εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών λόγω ηλικίας.

«Το μήνυμα είναι απλό: τα περισσότερα συμπληρώματα δεν προλαμβάνουν τα χρόνια νοσήματα ή τον θάνατο, η χρήση τους δεν είναι αιτιολογημένη και πρέπει να αποφεύγονται», γράφουν πέντε ειδικοί σε σχόλιό τους που συνοδεύει τις νέες μελέτες.

Το μήνυμα αυτό, ωστόσο, προορίζεται μόνο για όσους παίρνουν συμπληρώματα δίχως να έχουν ενδείξεις ανεπάρκειας σε θρεπτικά συστατικά, διευκρινίζουν.

«Η μία μελέτη μετά την άλλη έχει αρνητικά ευρήματα, αλλά ο κόσμος εξακολουθεί να παίρνει συμπληρώματα – πλέον σε ποσοστά ρεκόρ», δήλωσε στο LiveScience ο δρ Έντγκαρ Μίλερ, καθηγητής Ιατρικής & Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη, και ένας από τους υπογράφοντες το σχόλιο.

Ο δρ Μίλερ εκτιμά ότι μπορεί να υπάρχει ψυχολογική συνιστώσα στη λήψη συμπληρωμάτων: παρά τα ευρήματα που δείχνουν ότι αυτά δεν έχουν οφέλη για τον γενικό πληθυσμό, μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα χρειάζονται, επειδή από τη διατροφή τους απουσιάζουν βασικά θρεπτικά συστατικά.

Τα νέα ευρήματα συμφωνούν με εκείνα προγενέστερων μελετών που έδειξαν ότι δεν υπάρχουν οφέλη για την πρόληψη των συγκεκριμένων νοσημάτων από τα διατροφικά συμπληρώματα (συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών του συμπλέγματος Β και των αντιοξειδωτικών), ενώ ενδέχεται να υπάρχουν και δυνητικοί κίνδυνοι.

Τα ευρήματα κλινικών μελετών με δεκάδες χιλιάδες εθελοντές έχουν δείξει ότι η βήτα-καροτίνη, η βιταμίνη Ε και πιθανώς οι υψηλές δόσεις βιταμίνης Α μπορεί στην πραγματικότητα να αυξάνουν τη θνησιμότητα, λένε οι πέντε ειδικοί.

«Πιστεύουμε ότι το θέμα έχει κλείσει: η συμπλήρωση της διατροφής ενηλίκων που τρέφονται καλά με τα περισσότερα συμπληρώματα ιχνοστοιχείων ή βιταμινών δεν παρέχει σαφές όφελος και ενδέχεται να είναι επιζήμια», γράφουν στο σχόλιό τους.

«Η βιομηχανία των διατροφικών συμπληρωμάτων υποστηρίζει ότι για πολλούς ανθρώπους, η διατροφή από μόνη της δεν μπορεί να παράσχει τις απαραίτητες βιταμίνες που καθημερινά χρειάζονται», είπε ο δρ Μίλερ.

«Προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι έχουμε διατροφικές ανεπάρκειες, όταν τυχαιοποιημένες μελέτες που εξέτασαν ανθρώπους, οι οποίοι ακολουθούν ποικίλα διαιτολόγια, δείχνουν πως αυτό δεν ισχύει και ότι δεν μας ωφελούν τα συμπληρώματα».

Η ανασκόπηση

Η νέα ανασκόπηση συμπεριέλαβε στοιχεία από συνολικά 450.000 εθελοντές και κατέληξε στο γενικό συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις οφέλους όσον αφορά τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα από τη λήψη συμπληρωμάτων.

Άλλες από τις μελέτες ήταν μικρές και άλλες μεγάλες – στην πιο μικρή είχαν συμμετάσχει 128 εθελοντές και στην πιο μεγάλη 72.337. Η ηλικία των εθελοντών κυμαινόταν από 22 έως 77 ετών, αν και στις περισσότερες η μέση ηλικία ήταν πάνω από 50 ετών.

Έξι από τις μελέτες είχαν γίνει μόνο σε γυναίκες, πέντε άλλες είχαν γίνει μόνο σε άντρες, ενώ οι υπόλοιπες είχαν εθελοντές και από τα δύο φύλα.

Από τις 26 μελέτες που αναλύθηκαν, οι δύο είχαν δείξει πως υπάρχει «οριακής σημασίας μείωση» (κατά 7%) του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στους άντρες, αλλά όχι στις γυναίκες, σημειώνουν οι ερευνητές από το Κέντρο Έρευνας της Υγείας του υγειονομικού ομίλου Kaiser Permanente, στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

Σε αυτές τις δύο μελέτες είχαν συμμετάσχει συνολικά 27.658 από τους 450.000 εθελοντές.

Από τις 26 μελέτες που συμπεριελήφθησαν στην ανάλυση, οι πέντε είχαν εξετάσει (και) τα δυνητικά οφέλη των πολυβιταμινών στον κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων και καρκίνου, ενώ οι 24 είχαν εξετάσει (και) μεμονωμένα συστατικά ή ζεύγη συστατικών.

Τα συστατικά αυτά ήταν η βήτα-καροτίνη, η βιταμίνη Ε, το σελήνιο, η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, το φολικό οξύ, η βιταμίνη D και το ασβέστιο.

«Περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία υποστηρίζουν οποιοδήποτε όφελος από τη συμπλήρωση βιταμινών και ιχνοστοιχείων για την πρόληψη του καρκίνου ή των καρδιαγγειακών νοσημάτων», γράφουν εν κατακλείδι οι ερευνητές του Kaiser Permanente.

«Δύο μελέτες έδειξαν μικρό, οριακής σημασίας όφελος από τη λήψη πολυβιταμίνης για τον καρκίνο στους άνδρες, αλλά όχι και για τα καρδιαγγειακά νοσήματα», προσθέτουν.

Μελέτη σε γιατρούς

Στη δεύτερη μελέτη, ειδικοί από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s, τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και τον νοσηλευτικό οργανισμό Veterans Affairs Boston Healthcare System, στη Βοστώνη, παρακολούθησαν επί 12 χρόνια την πορεία της υγείας 5.947 ανδρών, ηλικίας άνω των 65 ετών.

Στόχος της μελέτης ήταν να διαπιστωθεί εάν η μακροχρόνια λήψη πολυβιταμινών επηρεάζει τη νοητική υγεία αργότερα στη ζωή. Γι’ αυτό τον λόγο, οι άντρες χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες, άλλοι εκ των οποίων έπαιρναν καθημερινά πολυβιταμίνη και άλλοι μία ανενεργό ουσία (ψευδοφάρμακο).

Η μελέτη αυτή δεν έδειξε να υπάρχει διαφορά στην εξέλιξη των νοητικών λειτουργιών των ανδρών που έπαιρναν πολυβιταμίνες με εκείνη όσων δεν έπαιρναν.

Ειδικότερα, οι νοητικές επιδόσεις και η λεκτική μνήμη όσων έπαιρναν πολυβιταμίνη δεν διέφερε από εκείνη όσων έπαιρναν την ανενεργό ουσία, γράφουν.

Ωστόσο, οι ερευνητές σημειώνουν στο άρθρο τους ότι η μελέτη τους έχει κάποιους περιορισμούς: ίσως οι δόσεις των βιταμινών ήταν χαμηλές ή ο πληθυσμός που εξετάσθηκε τρεφόταν πολύ καλά και γι’ αυτό δεν ωφελήθηκε από τη λήψη της πολυβιταμίνης (σημειώνεται ότι όλοι οι εθελοντές ήταν συνταξιούχοι ή ενεργοί γιατροί).

Μετά το έμφραγμα

Στην τρίτη μελέτη εξετάσθηκαν τα δυνητικά οφέλη από τις υψηλές δόσεις πολυβιταμινών και ιχνοστοιχείων σε 1.708 εθελοντές, ηλικίας άνω των 50 ετών (η μέση ηλικία ήταν τα 65 έτη), οι οποίοι είχαν ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου (το είχαν πάθει 1,6 έως 9,2 χρόνια πριν αρχίσει η μελέτη).

Και σε αυτή τη μελέτη οι εθελοντές χωρίσθηκαν στην τύχη σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων έπαιρνε καθημερινά μία ανενεργό ουσία και η άλλη μία πολυβιταμίνη με 28 διαφορετικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Οι ερευνητές από διάφορα ιατρικά κέντρα των ΗΠΑ (λ.χ. το Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai, το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Κάνσας, την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ) παρακολούθησαν τους εθελοντές επί κατά μέσον όρο55 μήνες.

Οι εθελοντές έπαιρναν καθημερινά τα συμπληρώματα επί 31 μήνες, κατά μέσον όρο.

Αποτέλεσμα: οι υψηλές δόσεις πολυβιταμινών και ιχνοστοιχείων δεν φάνηκε ελαττώνουν σε «στατιστικά σημαντικό» βαθμό τον κίνδυνο νέου εμφράγματος, εγκεφαλικού, στεφανιαίας επαναγγείωσης, νοσηλείας για στηθάγχη ή θανάτου.

Επιπλέον, δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι τα συμπληρώματα έβλαψαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τους εθελοντές.

Ωστόσο, οι ερευνητές λένε πως σχεδόν οι μισοί εθελοντές (το 46% σε κάθε μία από τις δύο ομάδες) δεν έπαιρναν σωστά τις βιταμίνες ή την ανενεργό ουσία, γεγονός που «δυσχεραίνει την εξαγωγή ισχυρών συμπερασμάτων».

 

 

Tanea.gr

 

Share

Be the first to comment on "Οι βιταμίνες δεν προστατεύουν από καρδιοπάθεια, καρκίνο"

Leave a comment

error: