Οι αρνητικές συνέπειες της δίαιτας

arnitikes-sinepeies-ths-diaitas

arnitikes-sinepeies-ths-diaitasΣτο άκουσμα της λέξης δίαιτα, καθένας από εμάς φέρνει διαφορετικές θύμησες και αντιδράσεις. Δίαιτα; Ευχαριστώ δεν θα πάρω… Θα μπορούσε να είναι η απάντηση κάθε ταλαιπωρημένου ατόμου από τις συνεχείς προσπάθειες για αδυνάτισμα. Δίαιτα για αυτόν είναι στέρηση, αγώνας στο μη και στο πρέπει, να ακολουθεί σαν πιστό στρατιωτάκι το πρόγραμμα αδυνατίσματος! Ατελείωτες και αβάστακτες ώρες στέρησης και πείνας.

Δίαιτα για την Κατερίνα Μ. είναι η συνεχής μάχη για τη ζυγαριά, ψυχολογική πίεση, επιμονή στο δεν τρώω, άγχος για τα κιλά.

Είναι αλήθεια ότι λόγω κακής διατροφής και μη άθλησης παίρνουμε απότομα βάρος. Ωστόσο κιλά που πήραμε σε τρια χρόνια ανυπομονούμε και αν είναι δυνατόν θα θέλαμε να τα χάσουμε ”χθες” ή τουλάχιστον σε δυο μήνες!

Η ανυπομονησία του ανθρώπου για το αποτέλεσμα μας έφερε αντιμέτωπους με μια διαπίστωση : Δίαιτα το πιο ακριβοπληρωμένο νερό του κόσμου!

Στην πασαρέλα των ”καλύτερων” διαιτών εμφανίστηκαν κατά καιρούς πολλές δίαιτες. Από τις πιο δημοφιλείς, η δίαιτα Άτκινς, πρωτεινική δίαιτα από την οποία απουσιάζουν σχεδόν αποκλειστικά, οι υδατάνθρακες. Από πού βρίσκει τότε ενέργεια το σώμα; Αντί γλυκόζης χρησιμοποιεί τα λιπαρά οξέα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κετονικά σώματα τα οποία φέρουν:

  • Πονοκεφάλους
  • Ζαλάδες
  • Κακοσμία στόματος
  • Κόπωση

 

Αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας λόγω της αύξησης της χοληστερόλης.(μελέτη του 2000 στο Journal of the American College of Nutrition)

Ακόμη, η αποχή από τους υδατάνθρακες προκαλεί άμεση απώλεια υγρών, έντονη διούρηση, με αποτέλεσμα να χάνεται βάρος, όχι όμως λίπος,αλλά νεράκι! Ο οργανισμός κουρασμένος την αποχή, μόλις καταναλώσει κάτι αμυλούχο, π.χ λίγο ψωμί ή ρύζι ή μακαρόνια έχει την τάση να παίρνει τα υγρά που έχασε και ακόμα περισσότερα!

Έτσι η Κατερίνα Μ. ομολογεί ότι πάχυνε από τις δίαιτες και είναι αλήθεια! Η ίδια θυμάται το εαυτό της να βάζει και να βγάζει κιλά με τη μέθοδο γιογιό 5κιλά κάτω, 7 κιλά πάνω με μια συνεχή κόπωση,ώστε λυτρωτικά να αναφωνεί: όχι άλλη δίαιτα!

Η Δήμητρα Κ. δεν θέλει να ξανακούσει για δίαιτα. Την τελευταία φορά που έκανε είχε έντονη τριχόπτωση! Η δίαιτα σύστηνε αποχή από κρέας-πρωτείνες και επέτρεπε μόνο σαλάτες και φρούτα.

Πόσοι άραγε συμφωνούν ή βλέπουν την δική τους εμπειρία στις πιο πάνω μαρτυρίες;

Η δίαιτα σαν διαδικασία που ψυχαναγκάζει σε ένα συγκεκριμένο χωρίς την παραμικρή απόκλιση τρόπο διατροφής είναι από μόνη της λάθος επιλογή. Άλλωστε μαρτυρίες, κυρίως γυναικών, που άρχισαν δίαιτα στη περίοδο της εφηβείας μπήκαν σε ένα φαύλο κύκλο βουλιμίας και επεισοδίων με ενοχές και τύψεις!

Ποια είναι η σωστή δίαιτα;

Η απάντηση βρίσκεται στις απόψεις πολλών συναδέλφων που επιμένουν να απενοχοποιούν το βάρος και τη ζύγιση. Να δίνουν σημασία στην ποιότητα της Μεσογειακής διατροφής στην διατροφική εκπαίδευση του μυαλού, τα συχνά γεύματα και την ημίωρη καθημερινή άσκηση.

Άλλωστε ο Ουίλιαμ Μπάντιγκ(1797-1878) κατά τις αναφορές ο πρώτος διαιτόμενος, στο γράμμα περί παχυσαρκίας(1863) έγραψε: «Μπορώ τώρα να πω με βεβαιότητα ότι η ποσότητα της διατροφής μπορεί με ασφάλεια να αφεθεί στη φυσική όρεξη και ότι είναι η ποιότητα και μόνο, η οποία είναι βασική για τη μείωση και τη θεραπεία της παχυσαρκίας»…

 

 

 

diatrofi.gr

Share

Be the first to comment on "Οι αρνητικές συνέπειες της δίαιτας"

Leave a comment