ΟΗΕ: Πρόταση για φορολόγηση στο… junk food!

junkfood1

junkfood1Με στόχο την καταπολέμηση της επιδημίας της παχυσαρκίας.

Μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία παγκοσμίως, απ’ ό,τι ο καπνός, συνιστούν τα ανθυγιεινά τρόφιμα και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενεργοποιηθούν γρήγορα και να επιβάλουν φόρους στα επικίνδυνα διατροφικά προϊόντα, υποστηρίζει ο ειδικός ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών, ο Βέλγος καθηγητής Ολιβιέ ντε Σούτερ.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών της ετήσιας συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Βέλγος καθηγητής Ολιβιέ ντε Σούτερ ζητεί να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας, με στόχο την καταπολέμηση της επιδημίας της παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ανθυγιεινές δίαιτες συνιστούν σήμερα μεγαλύτερη απειλή παγκοσμίως ακόμη και από τον καπνό. Μάλιστα τόνισε ότι όπως ακριβώς ο κόσμος συμφώνησε να θέσει όρια για την καταπολέμηση του καπνίσματος έτσι και τώρα θα πρέπει να συμφωνήσει ένα τολμηρό και σαφές πλαίσιο που να προωθεί ορθές πολιτικές που να προωθούν διατροφικές συνήθειες που δεν θα επιβαρύνουν την υγεία.

Σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το 2012, ο Ντε Σούτερ υποστήριξε ότι μια παρόμοια συμφωνία για τα τρόφιμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τη φορολόγηση των ανθυγιεινών προϊόντων, τον έλεγχο των τροφών που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη σε μεγάλη ποσότητα και τη λήψη μέτρων όσον αφορά τη διαφήμιση του λεγόμενου junk food, των σνακ και του πρόχειρου φαγητού.

Στην ίδια έκθεση ζητούσε να αναθεωρηθεί το σύστημα των αγροτικών επιδοτήσεων «που καθιστούν ορισμένα συστατικά φτηνότερα από άλλα» και να στηριχθούν οι τοπικοί παραγωγοί «ώστε οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε υγιεινά, φρέσκα και θρεπτικά τρόφιμα».

Σε ανακοίνωσή του, τη Δευτέρα, ο Ντε Σούτερ υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για την προώθηση μιας καλύτερης δίαιτας και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας θα έχει αποτέλεσμα μόνο εάν τεθούν σε σωστές βάσεις τα συστήματα που θα τη στηρίζουν. «Οι κυβερνήσεις επικεντρώνονται στις θερμίδες όμως συχνά αδιαφορούν για το τι είδους θερμίδες προσφέρουν τα τρόφιμα, σε ποια τιμή, σε ποιον είναι διαθέσιμες και πώς γίνεται η προώθησή τους στην αγορά» είπε, ενώ πρόσθεσε πως η λήψη μέτρων είναι απαραίτητη, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι θα προστατεύονται από επιθετικές διαφημιστικές εκστρατείες παραπληροφόρησης.

 

 

Protothema.gr

 

 

 

Share

Be the first to comment on "ΟΗΕ: Πρόταση για φορολόγηση στο… junk food!"

Leave a comment