Ξεκίνησε η συζήτηση του προυπολογισμού 2012 για ασφάλιση και περίθαλψη

vouli_proypol_2012

Μειωμένες κατά 1,568 δισ. οι δαπάνες για ασφάλιση και περίθαλψη

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, μειωμένες κατά 1,568 δισ. ευρώ θα είναι οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού για την ασφάλιση, την περίθαλψη και την κοινωνική προστασία.

Στις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία η μείωση ανέρχεται στο 9,8% (πάνω από 1,4 δισ. ευρώ), ενώ οι υψηλότερες περικοπές γίνονται στο ΙΚΑ (-41,6%) το οποίο για το 2012 θα λάβει 2,156 δισ., έναντι 3.698 δισ. το 2011. Μειωμένη κατά 27% είναι και η επιχορήγηση προς τον ΟΓΑ. Μείωση της τάξεως του 34% θα έχει και ο ΟΑΕΔ ο οποίος εν τέλει θα λάβει μόνο 500 εκατ. ευρώ έναντι 764 εκατ. ευρώ. Μειωμένο κατά 19,7% είναι και το ΕΚΑΣ, από 890 εκατ. ευρώ σε 715 εκατ. ευρώ. Σταθερά στα 550 εκατ. ευρώ παραμένει η επιχορήγηση προς το ΤΑΠ-ΟΤΕ, ενώ 91 εκατομμυρια ευρώ λιγότερα θα λάβει και ο ΟΑΕΕ. Μείωση 11,5% προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το ΝΑΤ, με τη χρηματοδότηση να μειώνεται από 1,130 δισ. σε 1 δισ.

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας υποστηρίζει ότι στα νέα μεγέθη του προϋπολογισμού έχει συνεκτιμηθεί συντελεστής ελαστικότητας που προσμετρά την απώλεια εσόδων εάν οι ασφαλισμένοι εκπληρώσουν άλλες υποχρεώσεις προς το Δημόσιο. Εκτιμήθηκε μάλιστα πως τα έσοδα από εισφορές στα Ταμεία θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 1 δισ. ευρώ λόγω της δυσκολίας που προκαλεί η εξυπηρέτηση των φορολογικών βαρών, της έκτακτης εισφοράς και του τέλους για την ακίνητη περιουσία.

Η εξοικονόμηση αναλογεί στα ποσά που προκύπτουν από τα νέα εξαγγελθέντα μέτρα μείωσης των συντάξεων, σε ένα μικρότερο βαθμό από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και από το νέο κύμα περικοπών στις επικουρικές – που θα αποδεσμεύσουν από βάρη την κύρια σύνταξη του ΙΚΑ. Ειδικότερα, πάνω από 700 εκατ. ευρώ εξοικονομούνται από τη μείωση των συντάξεων στα ποσά άνω των 1.600 ευρώ (επεβλήθη μείωση 20%), καθώς και από την περικοπή του 40% των συντάξεων (από το ποσό μετά τα 1.000 ευρώ) που λαμβάνουν όσοι δεν έχουν κλείσει το 55ο έτος της ηλικίας τους.

Την Πέμπτη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα ενσωματωθούν και οι διατάξεις για την αναμόρφωση των επικουρικών συντάξεων. Υπενθυμίζεται ότι οι περικοπές θα είναι υψηλότερες στο ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ και θα αντιστοιχούν στο 30% για τα ποσά που υπερβαίνουν το ποσό των 150 ευρώ. Επίσης μειώσεις δραστικές θα γίνουν στα επικουρικά των τραπεζών, στις παροχές του Μετοχικού Ταμείου πολιτικών υπαλλήλων, στον φορέα της ΕΥΔΑΠ και στο ταμείο της ΔΕΗ.

Ενα χαμηλότερο ποσό, περίπου 250 εκατ. ευρώ, αναμένεται να εξοικονομηθεί από τις φαρμακευτικές δαπάνες και την επιστροφή της έκπτωσης για τα Ταμεία, εάν τελικώς οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους φαρμακοβιομηχάνους.

Share

Be the first to comment on "Ξεκίνησε η συζήτηση του προυπολογισμού 2012 για ασφάλιση και περίθαλψη"

Leave a comment