Καταναλώνετε το καταλληλότερο για σας…
Το γεγονός ότι ο άνθρωπος χωρίς φαγητό μπορεί να ζήσει περίπου 50 ημέρες, αλλά δίχως νερό μόνον 48 ώρες, αποδεικνύει τη σπουδαιότητα του υγρού στοιχείου για τη ζωή και την καλή μας υγεία. Απόδειξη ακόμα το γεγονός, ότι κάθε βασική λειτουργία του οργανισμού μας είτε αυτή λέγεται αναπνοή, πέψη ή εφίδρωση χρειάζεται νερό.
Όμως, το νερό βοηθά επίσης τον οργανισμό να …ξεπλένεται από τις τοξίνες, δραστηριοποιεί τα νεφρά, απορροφάται άμεσα διευκολύνοντας έτσι τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουμε με την τροφή και διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα την ουρία. Ακόμη, μας παρέχει πολύτιμα ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο, ασβέστιο και νάτριο.
Το καλοκαίρι, ο οργανισμός μας…διψά περισσότερο
Πόσο, όμως, νερό χρειάζεται να πίνουμε, ώστε ο οργανισμός μας να παίρνει την ποσότητα που χρειάζεται;
Αν το χειμώνα 1 λίτρο ή 8 ποτήρια νερό είναι αρκετά, το καλοκαίρι μπορεί ν’ αυξηθούν σε 12 ή και περισσότερα, ανάλογα με τη σωματική δραστηριότητα του καθένα (χειρωνακτική εργασία, σπορ, κ. ά.).
Στις ποσότητες, βέβαια, αυτές συμπεριλαμβάνεται και το νερό που παρέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, που τώρα το καλοκαίρι τα βρίσκουμε σε αφθονία. Επομένως κάποιες ποσότητες νερού μπορούν να αντικατασταθούν από φυσικούς χυμούς φρούτων και λαχανικών.
Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
- ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ
Το εμφιαλωμένο νερό, το επονομαζόμενο επιτραπέζιο, ανάλογα από την πηγή προέλευσής του, περιέχει διαφορετικά συστατικά που το κάνουν άλλοτε γλυκό, στυφό ή πιο γλυφό.
Πάντως, αυτού του τύπου τα νερά, επειδή προέρχονται από κάποια πηγή και πιθανόν να έχουν υποστεί και βελτιώσεις, είναι πάντα καθαρά, έχουν σταθερή σύσταση και γεύση και είναι σωστά φιλτραρισμένα..
Δεν υπόκεινται σε επεξεργασία, αλλά περιέχουν μεταλλικά ιχνοστοιχεία που κανονικά θα πρέπει να είναι 2 γρ./ λίτρο και περιεκτικότητα νιτρωδών 10mg/ λίτρο. Αν το νερό περιέχει λιγότερα μεταλλικά στοιχεία, τότε είναι διουρητικό.
Πότε επιβάλλεται:
–Στα μωρά μέχρι ενός έτους, όταν βρίσκονται σε διακοπές, όπου δεν είστε σίγουροι για την ποιότητα του νερού και ειδικά όταν η υδροδότηση της περιοχής γίνεται από πηγάδια ή στέρνες.
-Στις εγκύους, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
-Σε όσους κάνουν δίαιτα, γιατί η αλλαγή του νερού μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερίτιδες.
-Σε όσους υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις (νεφρά, καρδιαγγειακά κ.τ.λ.).
Οδηγίες… χρήσεως:
-Αν πίνετε μεταλλικό νερό, καλό είναι να αλλάζετε συχνά μάρκα, για να εξισορροπείτε έτσι την εισροή μετάλλων στον οργανισμό σας.
-Στην πραγματικότητα τα μεταλλικά νερά είναι περίπου σαν γιατρικό. Συνήθως έχουν σύνθεση που τους προσδίδει ιδιότητες θεραπευτικές (διουρητικές, χωνευτικές, για διάφορες παθήσεις κ.τ.λ.) και περιέχουν περισσότερο από 2γρ. /λίτρο μέταλλα.
-Η συνεχής κατανάλωσή τους μπορεί να μην ενδείκνυται (λόγου χάρη, εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας σε άλατα και ασβέστιο.
Προσοχή!
Παρόλο που τα εμφιαλωμένα νερά δεν περιέχουν παθογόνους μικροοργανισμούς, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και αποστειρωμένα. Γι’ αυτό και μπορεί ν’ αναπτύξουν βακτηρίδια, σε περίπτωση που:
–Δεν καταναλωθούν πριν από την ημερομηνία λήξης τους,
-αν δεν διατηρηθούν σε δροσερό και σκιερό μέρος, σε θερμοκρασία κάτω των 18ο C,
–αν αφεθούν ανοιχτά για μέρες έξω από το ψυγείο.
Ακόμη:
– Έχουν ζωή ενός χρόνου,
–δεν πρέπει να έχουν κανένα χρώμα ή μυρωδιά και,
-η γεύση τους πρέπει να είναι ευχάριστη.
- ΝΕΡΟ ΤΗΣ ΒΡΥΣΗΣ
Μπορεί κι αυτό να είναι εξίσου καλό με το εμφιαλωμένο, εκτός κι αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο τοπικό δίκτυο.
Η σύνθεσή του ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή και συχνά κατηγορείται ότι έχει κακή γεύση, ότι περιέχει μικρόβια ή ότι δεν χωνεύεται εύκολα. Αυτά οφείλονται στο σύστημα ύδρευσης και στην επεξεργασία που υπόκειται το νερό. Πάντως, στις ανεπτυγμένες χώρες το νερό της βρύσης είναι συνήθως πόσιμο και δεν περικλείει κινδύνους για την υγεία.
Οδηγίες… χρήσεως:
-Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, αν περάσετε τις διακοπές σας σε κάποια περιοχή, της οποίας το νερό δεν θεωρείται ασφαλές, καθώς κινδυνεύετε να πάθετε δηλητηρίαση αν πιείτε νερό που δεν φιλτράρεται καλά ή που περνά μέσα από ακατάλληλο δίκτυο παροχής ή από μολυσμένα εδάφη.
Προσοχή!
Αν περνάτε τις διακοπές μας σε περιοχή, η οποία δεν διαθέτει καλό νερό,
τότε πρέπει:
-Να μην πλένετε τα δόντια σας με νερό της βρύσης.
-Να τρώτε φρούτα και λαχανικά πλυμένα με αποστειρωμένο νερό.
-Να μην χρησιμοποιείτε παγάκια στα ποτά σας.
-Να μην τρώτε σαλάτες στα εστιατόρια, αφού θα έχουν πλύνει τα λαχανικά με μολυσμένο νερό.
-Ν’ αποφεύγετε την…πραμάτεια της υπαίθριας καντίνας, καθώς και τις νωπές ή λίγο βρασμένες σαλάτες.
-Στην ανάγκη χρησιμοποιείτε βρασμένο ή εμφιαλωμένο νερό (λίγο λεμόνι στο πόσιμο νερό μειώνει αρκετά τον κίνδυνο της μικροβιοφορίας).
ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΕΡΟ…
Κεράσια 83%
Πεπόνι 91%
Καρπούζι 92%
Φράουλες 90%
Καρότα 88%
Μαρούλια 95%
Ντομάτες 94%
Λεμόνια 89%
Ευχαριστούμε τον κ. Γιάννη Χρύσου, κλινικό διαιτολόγο- διατροφολόγο, για τις πληροφορίες που μας έδωσε.
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "ΝΕΡΟ: Της βρύσης ή εμφιαλωμένο;"