Νόσος Αλτσχάιμερ: Χαλαρώστε και γλιτώστε από την άνοια

alzheimer_stress

Η απουσία άγχους προστατεύει τους ηλικιωμένους από τη νόσο Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν Αργεντίνοι επιστήμονες

Η ζωή θέλει ηρεμία…

Πράγα, Τσεχική ΔημοκρατίαΗ απουσία άγχους ενδεχομένως να προστατεύει τους ηλικιωμένους από τη νόσο Αλτσχάιμερ, συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους που υφίστανται ψυχολογική πίεση, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νευρολογίας στην Πράγα.

Ενώ το άγχος δεν είναι ικανό από μόνο του να προκαλέσει την εκδήλωση της νόσου, μπορεί να επιταχύνει τον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων που τελικά συντελεί στην συμπτωματολογία της άνοιας, διευκρίνισε η ομάδα των Αργεντινών ερευνητών που παρουσίασε τη μελέτη.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα μετά από εξέταση 107 ασθενών με ήπια συμπτώματα νόσου Αλτσχάιμερ, κατά μέσο όρο 72 ετών. Από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων μέχρι και τη διάγνωση, μεσολαβούσαν περίπου 2,5 έτη.

Οι ερευνητές μελέτησαν και μια ομάδα υγιών ατόμων ίδιας ηλικίας, φύλου και μορφωτικού επιπέδου.

Τόσο οι συμμετέχοντες στα κλινικά δείγματα, όσο και οι συγγενείς τους (στην περίπτωση των ασθενών, εκείνοι που τους φρόντιζαν) κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο για ότι άξιο λόγου συνέβη την τριετία πριν από τη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι το 73% των πασχόντων από τη νόσο βίωνε έντονο ψυχολογικό στρες, συχνά εξαιτίας του θανάτου του/της συντρόφου του ή του παιδιού του ή είχε εκτεθεί σε περιστατικό βίας όπως τροχαίο ατύχημα, επίθεση, με κυρίως ψυχολογικές και λιγότερο σωματικές επιπτώσεις. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα ελέγχου ήταν μόλις 24%.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η συχνότερη μορφή άνοιας. Παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της είναι η ηλικία, η υπέρταση, ο διαβήτης, η σωματική και πνευματική νωθρότητα, μεταξύ άλλων.

Πάντως, ο αντίκτυπος των ψυχολογικών των περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως το στρες, στην εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ, θα πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο, σε μεγαλύτερα κλινικά δείγματα ασθενών.

Πηγή: pathfinder.gr

Share

Be the first to comment on "Νόσος Αλτσχάιμερ: Χαλαρώστε και γλιτώστε από την άνοια"

Leave a comment

error: