Νιώθετε κούραση;

Καταπολεμήστε τη αλλάζοντας λίγο τις συνήθειές σας.

 

Πολλοί είναι οι παράγοντες που ευθύνονται για την κούραση που νιώθουμε κατά διαστήματα κυρίως τώρα την άνοιξη. Η λύση για ν’ απαλλαχτούμε απ’ αυτή την ενοχλητική κατάσταση  ίσως να βρίσκεται στην αλλαγή των συνηθειών μας.

 

  1. Όταν η κατάθλιψη παίρνει το πάνω χέρι

Η κόπωση μπορεί να είναι και σύμπτωμα κρυφής κατάθλιψης.  Στην περίπτωση αυτή, η κούραση εμφανίζεται κυρίως το πρωί. Πώς; Αισθανόμενοι πως σας έχει κουράσει η ζωή που κάνετε. Έχοντας  την αίσθηση ότι δεν μπορείτε να ξανανεβείτε την «ανηφόρα» ή ότι οι άλλοι δε φαίνεται να καταλαβαίνουν τα προβλήματά σας. Ζείτε πλάι τους, όχι μαζί τους. Η δουλειά σας δε σας ενδιαφέρει, γιατί δε βλέπετε να διαγράφεται κάποια εξέλιξη στη σταδιοδρομία σας. Κι εσείς τι κάνετε τότε; Προτιμάτε να αρνείστε τα πάντα και βρίσκετε καταφύγιο στον… ύπνο.

 

Τι πρέπει να κάνετε:

Να σκέφτεστε θετικά. Κάντε διαρκώς σχέδια και προσπαθείτε να τα υλοποιείτε. Στο διάστημα αυτό δεν θα τα βλέπετε όλα μαύρα. Σε περίπτωση αποτυχίας να λέτε στον εαυτό σας ότι αξίζετε περισσότερα.

Ν’ αντιμετωπίζετε τα προβλήματά σας απευθείας με τους ανθρώπους που σας τα προκαλούν. Αποθαρρύνετε την πεθερά σας αν ελέγχει την κουζίνα σας με το μικροσκόπιο, αλλά και την ίδια την κόρη σας που σας βρίσκει πολύ παχιά.

Κανακέψτε τον εαυτό σας: Μακιγιαριστείτε, αγοράστε ένα καινούριο φόρεμα. Η καλύτερη φροντίδα είναι αυτή όταν παρέχουμε εμείς στον εαυτό μας.

Αν η ατονία σας συνεχίζεται, κλείστε ραντεβού με έναν ψυχοθεραπευτή. Το θέμα είναι να εξωτερικεύσετε αυτά που σας βασανίζουν…

 

  1. Είστε πολύ δραστήρια

Κάνετε πολλά πράγματα. Προσοχή στην υπερκόπωση που καραδοκεί. Είστε το κλασικό άτομο που ασχολείται πάντα με διάφορα πράγματα ταυτόχρονα. Η κούρασή σας φαίνεται από κάποια κενά μνήμης που παρουσιάζονται στο μέσο μιας δραστηριότητας. Δεν είστε σε θέση να τελειώσετε τον νεροχύτη ή να ολοκληρώσετε τη γραφική σας δουλειά. Τις δύσκολες μέρες ή το Σαββατοκύριακο καταρρέετε μεμιάς.

 

Τι πρέπει να κάνετε:

Μάθετε να λέτε όχι. Επιβάλλετε στον εαυτό σας κάποιες ώρες ξεκούρασης. Οργανώστε ένα πρόγραμμα συναντήσεων στο γραφείο.

-Στο σπίτι ζητήστε βοήθεια, αλλά και γενικότερα ζητάτε βοήθεια, όπου νομίζετε ότι μπορούν να σας την προσφέρουν.

Μην απαιτείτε να περνούν όλα από τον έλεγχό σας. Κάτι τέτοιο μακροπρόθεσμα θα σας εξουθενώσει.

 

  1. Ξεχειλίζετε από ενέργεια

Είστε «θύμα» της πιο υγιούς κούρασης. Μιας κούρασης φυσικής που μοιάζει με αυτή των αθλητών. Έχετε επιβάλει στον εαυτό σας σιδερένια πειθαρχία: αθλητισμό, αυστηρή διατροφή, κρύο ντους κάθε πρωί. Το παρακάνετε! Καταβάλλετε τόση προσπάθεια, που δε βρίσκετε πια χρόνο ν’ ανακτήσετε δυνάμεις.

 

Τι πρέπει να κάνετε:

-Αρκούν λίγα πράγματα για να είστε σε φόρμα… Ελαττώστε τις «δόσεις». Λίγο λιγότερη άσκηση: θα σας ευχαριστεί περισσότερο. Ένα κομμάτι σοκολάτα πού και πού όταν βλέπετε τηλεόραση. Ένα ζεστό μπάνιο: χαλαρώνει μετά το περπάτημα.

 

  1. Είστε εξαντλημένη

Η κούραση που σας διακατέχει είναι σήμα κινδύνου. Αποκαλύπτει μια απορρύθμιση του οργανισμού. Μπορεί το πρωί να ξυπνάτε σε φόρμα, όμως ο δυναμισμός σας εξαντλείται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το βράδυ δεν αντέχετε άλλο και καταρρέετε.

 

Τι πρέπει να κάνετε:

-Η κόπωσή σας μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Οι γυναίκες υποφέρουν συχνά από αναιμία. Αλλά μπορεί να πρόκειται και για υπέρταση, για υψηλή χοληστερίνη ή διαβήτη. Η αιτία μπορεί να είναι επίσης και μια νεφρική ανεπάρκεια ή μια διαταραχή της λειτουργίας του θυρεοειδούς.

-Δεν χρειάζεται πανικός, αφού μόνο το 5% των κουρασμένων γυναικών έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Μια επίσκεψη στο γιατρό σας και κάποιες εξετάσεις θα διαπιστώσουν τι ακριβώς συμβαίνει.

 

 

 

Μαρία Ορφανίδου

Share

Be the first to comment on "Νιώθετε κούραση;"

Leave a comment

error: