… απαραίτητη για την υγεία και την ομορφιά μας
Το νερό, βασικό χημικό συστατικό του σώματός μας, αποτελεί το 60%-70% του συνολικού βάρους μας, ενώ σ’ αυτό βασίζει τη σωστή λειτουργία του κάθε σύστημα του οργανισμού μας, όπως: αίμα, μύες, πνεύμονες, εγκέφαλος , κ.ά ..
-Σύμμαχος της καλής μας υγείας
Το νερό ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και είναι το μέσο μεταφοράς των θρεπτικών συστατικών στα ζωτικά μας όργανα. Μεταφέρει οξυγόνο στα κύτταρά μας, αποβάλλει τις τοξίνες και προστατεύει τις αρθρώσεις.
Αλλά και η σύσταση των κυττάρων του οργανισμού μας βασίζεται στο νερό, καθώς τους παρέχει τροφή. Η ικανότητά του να διαλύει τόσα πολλά συστατικά, επιτρέπει στα κύτταρα να χρησιμοποιούν πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, όπως λίπος και μέταλλα.
Εξίσου μεγάλης σημασίας είναι η απομάκρυνση και αποβολή από το σώμα των τοξικών κατάλοιπων μετά τον μεταβολισμό της τροφής (π.χ. το ουρικό οξύ, και το άζωτο από τις πρωτεΐνες). Αποβάλλοντας τα κατάλοιπα του οργανισμού, το νερό καθαρίζει τα φίλτρα του, δηλαδή τα νεφρά, περιορίζοντας τις πιθανότητες δημιουργίας πέτρας.
Είναι κύριο συστατικό των γαστρικών υγρών, διευκολύνει την πέψη των τροφών και ενεργοποιεί τον μεταβολισμό τους. Με το νερό μειώνεται η τοξική δράση φαρμάκων, που τυχόν λαμβάνουμε, στον βλεννογόνο του στομάχου. Επιπλέον, διευκολύνει τη λειτουργία της αναπνοής σε περίπτωση κρυολογήματος και περιορίζει τη δύσπνοια.
Είναι ο καλύτερος σύμμαχος όσων υποφέρουν από δυσκοιλιότητα. Μερικά ποτήρια το πρωί, αλλά κα κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας, βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Λειτουργεί και ως αντίδοτο στην κατακράτηση των υγρών στο σώμα. Σε μη παθολογικές καταστάσεις, η κατακράτηση υγρών καταπολεμάται, όσο και αν ακούγεται περίεργο, με ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση υγρών. Τέλος, το νερό αυξάνει τις αντοχές μας όταν γυμναζόμαστε, αφού προλαβαίνει την αφυδάτωση, διατηρεί έντονη την καρδιακή λειτουργία και αναπληρώνει τους ηλεκτρολύτες που χάνονται με τον ιδρώτα.
Προσοχή!
Πίνουμε νερό, ακόμα και όταν δεν διψάμε! Σε γενικές γραμμές, δεν θεωρείται καλή ιδέα να περιμένουμε το συναίσθημα της δίψας να δηλώσει την έλλειψη υγρών στον οργανισμό μας, γιατί τότε θα είμαστε ήδη αφυδατωμένοι.
-Ο καλύτερος φίλος της ομορφιάς και της νεότητας
Κατά τη γέννησή μας, το 95% του βάρους μας αντιστοιχεί σε νερό. Μεγαλώνοντας, όμως, το ποσοστό αυτό μειώνεται σε 70%, γεγονός που οφείλεται στην αδυναμία του οργανισμού μας να συγκρατεί, με το πέρασμα των χρόνων, μεγάλες ποσότητες νερού.
Μετά τα 30 χρόνια, το σώμα χάνει ακόμη 10% της περιεκτικότητάς του σε νερό, γεγονός που προκαλεί αφυδάτωση και, κατά συνέπεια, τη γήρανση του δέρματος.
Προσοχή!
Η επιδερμίδα μας αποτελείται κατά 70% από νερό, ενώ τα κύτταρά της εμπεριέχουν φυσικές ουσίες, οι οποίες δεσμεύουν το νερό, δημιουργώντας έτσι μια ασπίδα κατά της αφυδάτωσης.
-Πίνετε αρκετό νερό;
Το δέρμα μας επηρεάζεται από τις κλιματολογικές συνθήκες, το στρες, τη θέρμανση, το air-condition στους εσωτερικούς χώρους κ.τ.λ., με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερο νερό, προκειμένου να αποβάλλει τις τοξίνες που συμβάλλουν στη γήρανση.
Πίνοντας, λοιπόν, τακτικά νερό ενυδατώνουμε το δέρμα μας, διατηρώντας το λείο και απαλό, μαλακώνοντας τις ρυτίδες και βοηθώντας στην πρόληψη των προβλημάτων ακμής.
Προσοχή!
Ειδικοί υπολογίζουν ότι ένας άνδρας (μέσης σωματικής διάπλασης με μέτρια φυσική δραστηριότητα) χρειάζεται περίπου 1,5 λίτρα νερό ημερησίως, ενώ μια γυναίκα γύρω στο 1 λίτρο νερό την ημέρα, ποσότητες που σε 8-9 ποτήρια ημερησίως αντίστοιχα (στις ποσότητες δεν συνυπολογίζονται υγρά όπως: αναψυκτικά, ποτά, αλκοόλ, καφές, τσάι κ.τ.λ.).
Τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν τη μισή ποσότητα, ανάλογα και με την ηλικία τους. Οι ποσότητες αυτές αυξάνονται στη διάρκεια των ζεστών μηνών του χρόνου και σε περίπτωση έντονης σωματικής άσκησης.
Επιπλέον, ο καφές, το τσάι και τα αναψυκτικά έχουν διουρητική δράση. Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από αυτά, θα πρέπει να αυξήσουν και την κατανάλωση νερού.
-Το καλοκαίρι, ο οργανισμός μας…διψά περισσότερο
Επειδή στη διάρκεια του καλοκαιριού ο οργανισμός μας, στην προσπάθειά του να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του σώματος, χάνει με την εφίδρωση επιπλέον 0,5 λίτρα νερό, οι απαιτήσεις σε νερό αυξάνονται. Αν, λοιπόν, τον χειμώνα 1 λίτρο ή 8 ποτήρια νερό είναι αρκετά, το καλοκαίρι μπορεί ν’ αυξηθούν σε 12 ή και περισσότερα, ανάλογα με τη σωματική δραστηριότητα του καθένα ( χειρωνακτική εργασία, σπορ, κ.ά.). Στις ποσότητες, βέβαια, αυτές συμπεριλαμβάνεται και το νερό που παρέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά.. Συνολικά η διατροφή μάς δίνει καθημερινά περίπου 1 λίτρο νερό. (Τα φρούτα και τα λαχανικά 85-95% νερό, το κρέας και το ψάρι 70-80% και το ψωμί 35%)
-Εμφιαλωμένο νερό ή νερό της βρύσης;
Το εμφιαλωμένο νερό, άλλοτε γλυκό, στυφό ή πιο γλυφό καθώς προέρχεται από κάποια πηγή και επειδή πιθανόν να έχει υποστεί και βελτιώσεις, είναι πάντα καθαρό, με σταθερή σύσταση και γεύση και σωστά φιλτραρισμένο. Ωστόσο – παρόλο που δεν περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς- μπορεί να αναπτύξει βακτηρίδια, σε περίπτωση που δεν: καταναλώνεται πριν από την ημερομηνία λήξης του, δεν διατηρείται σε δροσερό μέρος, ή σε περίπτωση που αφήνεται ανοιχτό για μέρες έξω από το ψυγείο.
Το νερό της βρύσης μπορεί να είναι εξίσου καλό με το εμφιαλωμένο, εκτός κι αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο τοπικό δίκτυο. Χρειάζεται, λοιπόν, μεγάλη προσοχή τώρα στις καλοκαιρινές διακοπές με την περιοχή που θα επιλέξετε, αν το νερό της δεν θεωρείται ασφαλές. Γιατί; Διότι υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης από νερό που δεν φιλτράρεται καλά ή που περνά μέσα από ακατάλληλο δίκτυο παροχής ή από μολυσμένα εδάφη.
Προσοχή
Για να εξασφαλίσετε στο σπίτι σας καθαρό και υγιεινό νερό, χωρίς χρωστικές και μικρομοριακές οργανικές ουσίες, οσμές, αέρια, μέταλλα και χλώριο, η καλύτερη λύση είναι ένα φίλτρο νερού, που κατακρατά όλα τα παραπάνω βλαβερά συστατικά του νερού.
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "ΝΕΡΟ: μια φυσική πηγή ζωής…"