«Ναι» στην κάνναβη για θεραπευτικούς λόγους

cannabis_for_medical_use

«Ναι» στην κάνναβη για θεραπευτικούς λόγουςΟ Μίκαελ Φ. πάσχει από σκλήρυνση για πάνω από 20 χρόνια. Η καθημερινότητά του είναι δύσκολη, έχει σοβαρά κινητικά προβλήματα και δυσκολία στην ομιλία. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως η χρήση μικρής ποσότητας κάνναβης τον ανακουφίζει, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι θεράποντες ιατροί του. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης είναι λίγο-πολύ αναγνωρισμένες από την ιατρική κοινότητα. Ωστόσο, πολλοί ασθενείς, όπως ο Μίκαελ Φ. δεν μπορούν να την προμηθευτούν στη Γερμανία μέσω νόμιμων και οικονομικά πρόσφορων οδών. Η κατάσταση ενδέχεται να αλλάξει, όπως διαφαίνεται από πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου του Μύνστερ.

Νόμιμη υπό όρους η καλλιέργεια κάνναβης

Θετικό το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο στην καλλιέργεια κάνναβης υπό αυστηρούς όρους
Σύμφωνα με την απόφαση, οι βαριά ασθενείς νομιμοποιούνται να καλλιεργούν κάνναβη υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Το Δικαστήριο έκρινε βάσει της αρχής της αναλογικότητας ότι η καλλιέργεια κάνναβης με σκοπό τη χρήση για ιατροφαρμακευτικούς σκοπούς είναι νόμιμη εφόσον δεν υπάρχει άλλο κατάλληλο μέσο που να οδηγεί στο ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Στην περίπτωση που πληρούνται οι όροι, ο ασθενής μπορεί να ζητήσει τη χορήγηση σχετικής άδειας από το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατρικών βοηθημάτων (BfArM). Η καλλιέργεια και χρήση πάντως πρέπει γίνεται με ιατρική παρακολούθηση.
«Στην περίπτωση που κάθε άλλη θεραπεία αντίστοιχων αποτελεσμάτων δεν είναι οικονομικά προσιτή στον ασθενή, τότε εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της BfArM να χορηγήσει άδεια για καλλιέργεια κάνναβης κατ’οίκον», αναφέρει η απόφαση. Ας σημειωθεί πως όλες σχετικές αιτήσεις είχαν απορριφθεί στο παρελθόν απευθείας από το Υπουργείο Υγείας.

Η εναλλακτική λύση της δροναμπινόλης

To δικαστήριο έκρινε ωστόσο πως δεν θα χορηγούνται αντίστοιχες άδειες στην περίπτωση που η ιατρική ασφάλιση του ασθενούς του επιτρέπει να λάβει εναλλακτικές θεραπείες με υποκατάστατα κάνναβης, όπως τη δροναμπινόλη. Λίγο μετά την έκδοση της απόφασης και μετά από πολιτικές πιέσεις – διότι νομοθετικά κανένα μέτρο δεν έχει ακόμη εγκριθεί – η αντίδραση από την πλευρά των ασφαλιστικών ταμείων ήταν άμεση. Το γερμανικό ταμείο ΑΟΚ, αν και μέχρι την έκδοση της σχετικής απόφασης δεν κάλυπτε θεραπείες δροναμπινόλης, μετά την έκβαση της δίκης ενέκρινε την κάλυψη θεραπειών με υποκατάστατα κάνναβης.
Η αντίδραση ωστόσο του Μίκαελ Φ. κι άλλων ασθενών ήταν άμεση. Τόσο ο ίδιος όσο και ο δικηγόρος του, Όλιβερ Τόλμαϊν, ο οποίος εκπροσωπεί δικαστικά και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, δηλώνουν πως η δροναμπινόλη δεν είναι επαρκές υποκατάστατο της κάνναβης, με αποτέλεσμα να χρειάζεται πολλαπλάσια ποσότητα για το ίδιο αποτέλεσμα.

Η ιδιωτική καλλιέργεια και χρήση κάνναβης απαγορεύεται στις περισσότερες χώρες τους κόσμου. Στην Ολλανδία, τον Καναδά και στο Ισραήλ ισχύουν πλέον διάφορες βαθμίδες αποποινικοποίησης της κάνναβης, ενώ αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ήδη εγκρίνει νομοθετικά τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς.

skai.gr

Share

Be the first to comment on "«Ναι» στην κάνναβη για θεραπευτικούς λόγους"

Leave a comment

error: