Νέο χάπι κατά του αλκοολισμού

to_proto_farmako_gia_alkoolikous

Νέο χάπι κατά του αλκοολισμούΟνομάζεται Selincro και θα μπορούσε να βοηθήσει άτομα εθισμένα στο αλκοόλ

Λονδίνο

Διαθέσιμο στη Βρετανία είναι πλέον το χάπι κατά του αλκοολισμού Selincro. Σύμφωνα με την δανέζικη παρασκευάστρια εταιρεία Lundbeck,  οι ασθενείς που λαμβάνουν το νέο χάπι με τη δραστική ουσία ναλμεφαίνη και παράλληλα ακολουθούν συμβουλευτική θεραπεία, μπορούν να περιορίσουν την κατανάλωση του αλκοόλ κατά 61%.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Selincro είχε λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το συγκεκριμένο χάπι απευθύνεται σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα αλκοολισμού, δεν εμφανίζουν συμπτώματα στέρησης και για τον λόγο αυτόν δεν χρήζουν άμεσης αποτοξίνωσης.

Παρά το γεγονός ότι άλλα σκευάσματα οδηγούν τους ασθενείς στην πλευρά του αντιαλκοολισμού, η ναλμεφαίνη τους βοηθά να περιορίσουν σημαντικά την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνουν. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλεται στο ότι το νέο χάπι επιδρά στον μηχανισμό ανταμοιβής του εγκεφάλου.

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα

Σε κλινικές δοκιμές, το Selincro φάνηκε να βοηθά ασθενείς που έπιναν περί τις 12,75 μονάδες αλκοόλ την ημέρα– μια μονάδα αλκοόλ αντιστοιχεί σε περίπου 10ml –  να περιορίσουν την κατανάλωση σε μόλις πέντε μονάδες αλκοόλ την ημέρα. Αυτό, κατά τους ειδικούς, αντιστοιχεί σε έναν περιορισμό κατανάλωσης αλκοόλ της τάξεως του 61%.

Ακόμα, οι ασθενείς που συνδύασαν τη λήψη του χαπιού με συμβουλευτική θεραπεία κατάφεραν μέσα σε διάστημα έξι μηνών να μειώσουν τις μέρες της «βαριάς κατανάλωσης» από 23 σε εννέα μέρες τον μήνα.

«Οι ασθενείς που έλαβαν μέρος στη μελέτη δεν ήταν άτομα που αντιμετώπιζαν τυπικό πρόβλημα αλκοολισμού, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είχαν οικογένειες και δουλειές» εξηγεί ο δρ Ντέιβιντ Κόλιερ από την Ιατρική Σχολή Barts and The London. «Μόνο τα κοντινά τους άτομα γνώριζαν δηλαδή ότι οι ασθενείς ήταν εθισμένοι στο αλκοόλ».

«Βάση των αποτελεσμάτων μας λοιπόν, η λήψη ναλμεφαίνης σε συνδυασμό με συμβουλευτική θεραπεία, θα μπορούσε να προσφέρει αποτελεσματική λύση σε όσους χρειάζονται βοήθεια ώστε να περιορίσουν την κατανάλωση του αλκοόλ» υπογραμμίζει ο ειδικός.

 

 

 

tovima.gr

Share

Be the first to comment on "Νέο χάπι κατά του αλκοολισμού"

Leave a comment

error: