Νέο υλικό-επανάσταση με εφαρμογή στην ιατρική

neo_yliko_iatriki

Τεντώνεται μέχρι 21 φορές το αρχικό μήκος του χωρίς να σπάει!

Aν μία χαλύβδινη μπάλα πέσει στη σούπερ-υδρογέλη, κάνει γκελ πάνω της

Ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιούργησαν ένα υπερβολικά ελαστικό και ταυτόχρονα ανθεκτικό υλικό που μπορεί να τεντωθεί μέχρι 21 φορές, σε σχέση με το αρχικό μήκος του. Το υλικό είναι βιοσυμβατό και αποκαθιστά μόνο του τα όποια ελαττώματά του, γι’ αυτό θεωρείται ότι μελλοντικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στην ιατρική και ιδιαίτερα για την αντικατάσταση κατεστραμμένων χόνδρων στις ανθρώπινες αρθρώσεις ή κατεστραμμένων δίσκων σπονδυλικής στήλης.

Το υλικό έχει την μορφή υδρογέλης, δηλαδή το βασικό του συστατικό του είναι το νερό.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τους κορεατικής καταγωγής Ζεόνγκ-Γιουν Σουν και Ζιγκάνγκ Σούο της Σχολής Μηχανικής και Εφαρμοσμένων Επιστημών του Χάρβαρντ, που παρουσίασαν το πρωτοποριακό υλικό στο περιοδικό «Nature», ανέφεραν ότι το υλικό μπορεί να διατηρήσει την ελαστικότητά και την ανθεκτικότητά του ακόμα και μετά από πολλά τεντώματα. Αν κάποια στιγμή χάσει ένα μέρος της ελαστικότητάς του, την αποκαθιστά αν θερμανθεί περίπου στους 80 βαθμούς Κελσίου.

Όπως έδειξαν τα πειράματα, αν μία χαλύβδινη μπάλα πέσει στη σούπερ-υδρογέλη, κάνει γκελ πάνω της!

Το υλικό, κατά τους ερευνητές, μπορεί να έχει και άλλες δυνητικές εφαρμογές, όπως σε μαλακά και εύκαμπτα ρομπότ, στη δημιουργία τεχνητών μυών, για την προστασία επιφανειακών τραυμάτων κ.α.

protothema.gr
Share

Be the first to comment on "Νέο υλικό-επανάσταση με εφαρμογή στην ιατρική"

Leave a comment

error: