Νέο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα : MG

mg

Αυτή τη στιγμή το να υποβληθεί κανείς σε τεστ δεν είναι εύκολο ούτε καν στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένου ότι η γνώση της μετάδοσης του MG με τη σεξουαλική επαφή αποκτήθηκε πολύ πρόσφατα.
Σαν να μην έφτανε η φυσιολογική ανησυχία όλων για τα ήδη υπάρχοντα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ήρθε και μια νέα έρευνα να μας προειδοποιήσει για ακόμη ένα. Το μυκόπλασμα (MG) ή mycoplasma genitalium…

Παρότι η ύπαρξη του MG είναι γνωστή στους ειδικούς από τη δεκαετία του ’80, η έρευνα που δημοσιεύτηκε στη Διεθνή Επιθεώρηση για την Επιδημιολογία αποκαλύπτει ότι η βακτηριακή λοίμωξη, η οποία «φιλοξενείται» στο ουροποιητικό σύστημα, πιθανότατα μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Για να οδηγηθούν στο συμπέρασμα αυτό, οι ερευνητές του University College του Λονδίνου, εξέτασαν δείγματα ούρων από 4.507 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 18 έως 44 ετών, θέτοντας ως απαραίτητο όρο για τους συμμετέχοντες να είναι σεξουαλικά ενεργοί με τουλάχιστον έναν «παρτενέρ». Όταν, όμως, εξέτασαν δείγματα ούρων από 200 περίπου εφήβους που δεν είχαν ποτέ σεξουαλική επαφή, κανείς εξ αυτών δεν βρέθηκε θετικός στον ιό.

Το CNN ζήτησε πληροφορίες για το νέο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα από την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Langone’s Joan H. Tisch Center for Women’s Health που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Τα συμπτώματα

Όπως αναφέρει η Δρ. Ντάρντικ, το MG είναι συχνά ασυμπτωματικό. Για την ακρίβεια, στο University College, ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια της έρευνας ότι το 94.4% των ανδρών και τo 56.2% των γυναικών που είχαν προσβληθεί, δεν ανέφεραν κάποιο σύμπτωμα. Υπάρχουν, όμως, κάποιες ενδείξεις. Σε ό,τι αφορά στις γυναίκες, συχνά παρατηρείται ερεθισμός, επώδυνη ούρηση και αιμορραγία μετά τη σεξουαλική επαφή. Όσο για τους άνδρες, τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η επώδυνη ούρηση και η έκκριση αραιών υγρών.

Το MG έχει συνδεθεί τόσο με τη φλεγμονή στον τράχηλο, όσο και με τη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, που συχνά προκαλείται από άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα , όπως η γονόρροια και χλαμύδια.

Η Δρ. Ντάρντικ υποστηρίζει ότι για το 10% των γυναικών που εμφανίζουν τη φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, ευθύνεται το MG.

Πώς μπορεί κανείς να υποβληθεί σε τεστ

Σίγουρα κάποιος που έχει τα παραπάνω συμπτώματα μπορεί να ρωτήσει τον γιατρό του, εντούτοις ακριβώς επειδή οι ειδικοί μόλις πρόσφατα αντιλήφθηκαν ότι το MG μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, δεν είναι ιδιαιτέρως εύκολο ακόμη να υποβληθείς σε τεστ, όσο εύκολο είναι για άλλα παρόμοια νοσήματα. Προς το παρόν, όμως, γιατί αυτό σύντομα θα αλλάξει…

Είναι αντιμετωπίσιμο;

Όπως δηλώνει η Δρ. Ντάρντικ, το αντιβιοτικό azithromycin είναι αποτελεσματικό κατά του MG.

Πως μπορεί κανείς να αποφύγει το MG;

«Προφυλακτικά, προφυλακτικά, προφυλακτικά».

Τη δική του εκτίμηση έδωσε στο CNN Greece και ο διακεκριμένος γυναικολόγος σε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ανδρέας Μπαζαίος ο οποίος έκανε λόγο για ένα νέο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα το οποίο όμως μπορεί να διαγνωστεί μετά από τρεις εβδομάδες με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις.

cnn.gr

Share

Be the first to comment on "Νέο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα : MG"

Leave a comment

error: