Νέο επαναστατικό εμβόλιο κατά του καρκίνου

karkinos_neo_emvolio

Ένα εμβόλιο που στοχεύει στην καταπολέμηση ενός μορίου το οποίο εντοπίζεται στο 90% όλων των καρκίνων δοκιμάστηκε για πρώτη φορά σε ανθρώπους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την δοκιμή του εμβολίου σε ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα (κακοήθης μετατροπή των πλασμοκυττάρων) διαπιστώθηκε ότι όλοι είχαν αναπτύξει μεγαλύτερη ανοσία στην ασθένεια μετά την λήψη του εμβολίου. Μάλιστα οι τρεις από τους εφτά ασθενείς που ολοκλήρωσαν τη θεραπεία δεν έχουν πλέον συμπτώματα της νόσου.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε επίσης να καταπολεμήσει τον καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του παγκρέατος, του εντέρου, καθώς και των ωοθηκών. Εκτιμάται ότι αν όλα προχωρήσουν ομαλά, τότε το εμβόλιο που ονομάζεται ImMucin θα είναι στην αγορά μέχρι το 2020.

Το εμβόλιο έχουν σχεδιάσει η φαρμακευτική εταιρία Vaxil Biotheraputics και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Tel Aviv. Eστιάζει στην πρωτεΐνη MUC1 η οποία εντοπίζεται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε καρκινικά κύτταρα παρά σε υγιή. Στα καρκινικά κύτταρα όχι μόνο υπάρχει περισσότερη από αυτή την πρωτεΐνη, αλλά «κοσμείται» από ένα σάκχαρο που έχει ένα χαρακτηριστικό σχήμα.

Το εμβόλιο «εκπαιδεύει» το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να αναγνωρίζει το συγκεκριμένο σάκχαρο και να στρέφει το οπλοστάσιό του εναντίον του καρκίνου.

Ωστόσο, θα χρειαστούν χρόνια κλινικών δοκιμών προτού το συγκεκριμένο σκεύασμα κριθεί ασφαλές και αποτελεσματικό για τους ασθενείς με καρκίνο. Επιπλέον, οι ερευνητές εκφράζουν την άποψη ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να χορηγηθεί όχι μόνο συμπληρωματικά με την υπάρχουσα θεραπευτική αγωγή, αλλά και προληπτικά σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου.

 

Πηγή: greekradar.gr

Share

Be the first to comment on "Νέο επαναστατικό εμβόλιο κατά του καρκίνου"

Leave a comment