Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων από 8 Μαΐου

neo_deltio_timwn_farmakwn

Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων από 8 ΜαΐουΝέο δελτίο τιμών φαρμάκων, θα ισχύσει από τις 8 Μαΐου, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Στο δελτίο, περιλαμβάνονται οι διορθώσεις στις τιμές 12.428 φαρμάκων, που είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας και 570 κωδικοί για γενόσημα σκευάσματα, που θα κυκλοφορήσουν για πρώτη φορά στην αγορά, με μειωμένες τιμές.

Από αυτά τα 570 σκευάσματα, τα 20 περίπου είναι off patent, δηλαδή έχει λήξει η πατέντα τους. Στη νέα λίστα, δεν περιλαμβάνονται, καινοτόμα φάρμακα, καθώς υπάρχουν ανησυχίες στην κυβέρνηση, ότι αυτό θα οδηγούσε σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Σημειώνεται, ότι η εκκρεμότητα με τα καινοτόμα φάρμακα παραμένει επί δύο και πλέον χρόνια και οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι δεν επιτρέπει την πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών σε νέες θεραπείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία για να ξεπερασθεί το πρόβλημα, προσανατολίζεται στη δημιουργία Επιτροπής Αξιολόγησης, ενώ θα ζητήσει τη γνώμη και του θεσμικού οργάνου της φαρμακοβιομηχανίας, του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Ο αρμόδιος υπουργός, Μάριος Σαλμάς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχει καταλήξει στα πρόσωπα που θα απαρτίσουν την επιτροπή, αλλά σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι το σχήμα θα είναι μικρό και ευέλικτο. Στην απόφαση για το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας, αναφέρεται ότι στις χονδρικές και νοσοκομειακές τιμές δεν περιλαμβάνεται Φόρος Προστιθέμενης Αξίας.

Στις λιανικές τιμές έχει συμπεριληφθεί και ο αναλογούν ΦΠΑ 6,5% και ότι στις περιοχές που ισχύουν μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, τα φάρμακα θα πωλούνται σε λιανικές τιμές μειωμένες κατά 1,41%.

naftemporiki.gr
Share

Be the first to comment on "Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων από 8 Μαΐου"

Leave a comment

error: