Νέος παθογόνος ιός με συμπτώματα SARS

neos_ios_me_simptomata_SARS

Νέος παθογόνος ιός με συμπτώματα SARSΙδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η εξάπλωση ενός νέου κορωνοϊού, παρόμοιου με αυτόν που πριν από μερικά χρόνια προκάλεσε την επιδημία άτυπης πνευμονίας (SARS).

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η εξάπλωση ενός νέου κορωνοϊού, παρόμοιου με αυτόν που πριν από μερικά χρόνια προκάλεσε την επιδημία άτυπης πνευμονίας (SARS). Ο νέος παθογόνος παράγοντας, ο NCoV, που ως φαίνεται έχει την ικανότητα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο, εντοπίστηκε πριν από μερικούς μήνες σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι ανάλογα με αυτά του SARS και μέχρι σήμερα έχει προσβάλει έντεκα τουλάχιστον άτομα (τόσα είναι τα εργαστηριακώς ταυτοποιημένα κρούσματα). Από αυτούς που προσβλήθηκαν έχουν αποβιώσει οι πέντε.

Το τελευταίο κρούσμα είναι το τρίτο στη Βρετανία και αποδεικνύει ότι είναι δυνατή η απευθείας μετάδοση του συγκεκριμένου κορωνοϊου μεταξύ ανθρώπων. Πρόκειται για μέλος οικογένειας ενός άλλου ασθενή που ουδέποτε είχε ταξιδέψει σε κάποια από τις χώρες – εστίες του ιού. Ηδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει εκδώσει ειδική προειδοποίηση προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα συστήματα καταγραφής και αναφοράς των κρουσμάτων. Αυτά, άλλωστε, καθιστούν δυνατή την αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων παγκόσμιων υγειονομικών κινδύνων και τελειοποιήθηκαν ακριβώς εξαιτίας της επιδημίας του SARS στη Νοτιοανατολική Ασία.

Εκείνος ο κορωνοϊός είχε εμφανιστεί στην Κίνα το 2002 και σύμφωνα με τους ειδικούς είχε μεταπηδήσει από τις μοσχογαλές, είδος τρωκτικού που αποτελούσε παραδοσιακό έδεσμα σε κάποιες περιοχές, αποκτώντας την ικανότητα να προσβάλλει και τον άνθρωπο. Η απευθείας μετάδοσή του μεταξύ ανθρώπων ήταν εξαιρετικά περιορισμένη. Ο κορωνοϊός του SARS προσέβαλε οκτώ χιλιάδες ανθρώπους και προκάλεσε τον θάνατο περίπου 800. Και οι δύο κορωνοϊοί προκαλούν τα ίδια συμπτώματα, δηλαδή βήχα, αναπνευστικές δυσκολίες, πυρετό και δύσπνοια.

Η ΠΟΥ επισημαίνει ότι το τελευταίο κρούσμα, ένας κάτοικος της Βρετανίας, δεν είχε ταξιδέψει στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Ωστόσο, πρόκειται για ένα περιστασιακό συμβάν. Ο ασθενής εμφάνισε συμπτώματα στις 26 Ιανουαρίου και σειρά εργαστηριακών εξετάσεων έδειξε ότι είχε προσβληθεί τόσο από τον ιό της γρίπης των χοίρων (H1N1) όσο και από το NCoV.

Η βρετανική Υπηρεσία Προστασίας της Δημόσιας Υγείας αναφέρει ότι ο ασθενής νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας στο Μπέρμιγχαμ, ενώ αναζητούνται όσοι είχαν έρθει σε επαφή μαζί του προκειμένου να τους χορηγηθεί προληπτική αγωγή.

skai.gr

Share

Be the first to comment on "Νέος παθογόνος ιός με συμπτώματα SARS"

Leave a comment