Νέα όπλα στη μάχη κατά του καρκίνου: Τοξίνες από βλαστοκύτταρα

toksines

toksinesΕιδικά παρασκευασμένα βλαστικά κύτταρα παράγουν τοξίνες και καταπολεμούν τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να βλάπτουν τα υγιή του ανθρώπινου οργανισμού

Νέες ελπίδες στην αντιμετώπιση πολλών μορφών καρκίνου γεννά το αποτέλεσμα μιας μεγάλης έρευνας επιστημόνων του Χάρβαρντ.

Όπως ανακοινώθηκε από το πανεπιστήμιο, έγινε δυνατη η παραγωγή ειδικών βλαστικών κυττάρων, από τα οποία παράγονται τοξίνες. Οι τοξίνες αυτές καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα ενός οργανισμού, χωρίς όμως να βλάπτουν τα υγιή.

«Τώρα έχουμε βλαστικά κύτταρα που είναι ανθεκτικά στις τοξίνες και από τα οποία είναι δυνατόν να προκύψουν αντικαρκινικά φάρμακα» δηλώνει ο καθηγητής νευρολογίας Καλίντ Σαχ, διευθυντής της ιατρικής σχολής, που συμμετείχε στην ομάδα του Χάβαρντ.

Πειράματα που δειξήχθησαν σε ποντίκια έχουν ήδη αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχημένα, συνέχισεο καθηγητής.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων αυτών, ένας όγκος από εγκέφαλο αφαιρέθηκε και στη συνέχεια τα βλαστικά κύτταρα τοποθετήθηκαν με αυτόν σε ειδικό βιοδιασπώμενο τζελ, ώστε να εξοντώσουν τα καρκινικά κύτταρα. Από τη στιγμή που η τοξίνη έρχεται σε επαφή με το καρκινικό κύτταρο, καταστρέφει την ιδιότητά του να παράγει πρωτεΐνη και έχει ως αποτέλεσμα τον τελικό του θάνατο, μέσα σε μερικές ημέρες.

Αν και οι μελέτες ήταν σχεδόν απόλυτα επιτυχείς σε καρκίνους εγκεφάλου, δεν συνέβη το ίδιο και σε καρκίνους του αίματος, καθώς εκεί ο εντοπισμός των καρκινικών κυττάρων είνα πιο δύσκολος.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Stem Cells» και θα μπορούσε να αποτελέσει μια πραγματική επανάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

 

Protothema.gr

Share

Be the first to comment on "Νέα όπλα στη μάχη κατά του καρκίνου: Τοξίνες από βλαστοκύτταρα"

Leave a comment