Θα χορηγείται μία ή δυο φορές το χρόνο.
Μία νέα ενέσιμη θεραπεία που θα χορηγείται ενδοφλεβίως μία ή δύο φορές το χρόνο θα έχουν μελλοντικά στη διάθεσή τους οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας. Προς το παρόν η πρώτη από στόματος θεραπεία με φινγκολιμόδη που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2010 βελτίωσε την ποιότητα ζωής των πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας , απαλλάσσοντάς τους από την επιβάρυνση των ενέσιμων θεραπειών που χορηγούνται υποδόρια. Στις νεότερες θεραπείες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας που αναμένεται να κυκλοφορήσουν προσεχώς περιλαμβάνεται ένα ακόμη φάρμακο, το φουμαρικό οξύ , που θα χορηγείται από στόματος . Όσον αφορά τις θεραπείες με τη χρήση βλαστοκυττάρων θα χρειαστεί να γίνουν πολλές έρευνες μέχρι να εξαχθούν ασφαλή αποτελέσματα .
Τα παραπάνω επισήμανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο πλαίσιο της ημερίδας BmyLife ο καθηγητής νευρολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, Αναστάσιος Ωρολογάς.
Σήμερα σε όλη την Ευρώπη πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας (ή αλλιώς πολλαπλή σκλήρυνση) 600.000 άτομα εκ των οποίων οι 12.000 βρίσκονται στην Ελλάδα. To 5% των νοσούντων πάσχει από παιδική σκλήρυνση κατά πλάκας για την οποία δεν υπάρχουν φάρμακα.
Όσον αφορά το ενδεχόμενο της θεραπείας της νόσου με βλαστοκύτταρα ο κ Ωρολογάς επισήμανε ότι οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα αφορούν μόνο 7-8 νόσους και όχι 50 όπως διαφημίζονται . Σύμφωνα με τον ίδιο, θα χρειαστεί πολύς δρόμος και πολλές έρευνες μέχρι να βρεθεί θεραπεία με βλαστοκύτταρα που θα σταματά οριστικά την εξέλιξη της νόσου. Σήμερα με τις υπάρχουσες θεραπείες επιτυγχάνεται καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου σε ποσοστό 50-60%.
«Όσο δεν γνωρίζουνε τον μηχανισμό της αιτιολογίας της σκλήρυνσης κατά πλάκας δεν μπορεί να βρεθεί θεραπεία με βλαστοκύτταρα» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, Τζόν Γκόλντινγκ (John Golding).
«Δεν πρέπει να εστιάζουμε στα βλαστοκύτταρα αλλά στη θεραπεία της νόσου σε πρώιμο στάδιο. Πρέπει να γίνεται εξατομικευμένη θεραπεία για να έχει ο ασθενής μεγαλύτερο όφελος» τόνισε από την πλευρά της η διεθύνουσα σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, Μάγκι Αλεξάντερ (Maggie Alexander).
Όσον αφορά τις εναλλακτικές θεραπείες επισημάνθηκε ότι οι μόνες που αποδεικνύονται αποτελεσματικές είναι η γιόγκα , το πιλάτες και ο βελονισμός ενώ η μόνη βιταμίνη που αποδείχτηκε ότι βοηθά όταν γίνεται θεραπεία με ιντερφερόνη είναι η βιταμίνη D.
skai.gr
Be the first to comment on "Νέα ενέσιμη θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας"