Μύθος ότι το γάλα βοηθά στην πρόληψη των καταγμάτων

gala

galaΜία νέα μελέτη, που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Harvard και το Νοσοκομείο Brigham and Women’s καταδεικνύει ότι η κατανάλωση περισσότερου γάλακτος κατά την εφηβεία, δεν μειώνει τις πιθανότητες κατάγματος ισχίου στη μετέπειτα ενήλικη ζωή.

 

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics, βασίστηκαν σε έρευνα που ξεκίνησε το 1976. Συγκεκριμένα ζητήθηκε από 96.000 νοσηλευτές, γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας να θυμηθούν πόσο γάλα έπιναν κατά την εφηβική ηλικία και να απαντήσουν ερωτηματολόγια.

 

 

Τα 3/4 των καταγμάτων ισχίου αφορούσαν γυναίκες, δεδομένων και των υψηλότερων ποσοστών καταστροφής των οστών από οστεοπόρωση, ωστόσο από τη μελέτη δεν προέκυψε συσχετισμός της αυξημένης κατανάλωσης γάλακτος με την πρόληψη των καταγμάτων.

 

 

Στον αντίποδα, για τους άνδρες, η μεγαλύτερη πρόσληψη γάλακτος κατά την εφηβεία, συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος του ισχίου. Συγκεκριμένα κάθε επιπλέον ποτήρι την ημέρα, φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο κατά 9%.

 

onmed.gr

 

Share

Be the first to comment on "Μύθος ότι το γάλα βοηθά στην πρόληψη των καταγμάτων"

Leave a comment

error: