Μυελοΐνωση: μια σπάνια ασθένεια στο προσκήνιο

aima sto sperma

aima sto sperma Η Αιματολογία είναι ένας από τους πλέον εξελισσόμενους τομείς της Ιατρικής. Η σε βάθος μελέτη την τελευταία δεκαετία της βιολογίας των κυττάρων και των γονιδίων που εμπλέκονται στις κακοήθεις αιματολογικές ασθένειες είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέα φάρμακα πολύ πιο αποτελεσματικά από τη χημειοθεραπεία.

Η μυελοΐνωση είναι μία κακοήθης αιματολογική ασθένεια που δημιουργεί ένα δίχτυ από ίνες, το οποίο καταλαμβάνει τον μυελό των οστών και εμποδίζει την παραγωγή των κυττάρων του αίματος. Αυτό έχει ως συνέπεια την εμφάνιση αναιμίας, που συνήθως οδηγεί τον ασθενή στο να χρειάζεται συνεχείς μεταγγίσεις.

Κατά δεύτερο λόγο, αιμοποιητικά κύτταρα μεταναστεύουν από τον μυελό των οστών στον σπλήνα και έτσι ο σπλήνας μεγαλώνει υπερβολικά με αποτέλεσμα να δημιουργεί αίσθημα βάρους και πίεσης στον ασθενή. Εντονα συμπτώματα ακολουθούν συνήθως τη νόσο: απώλεια βάρους, πυρετός, ιδρώτες και κακουχία. Ο μεγάλος σπλήνας και η αναιμία είναι τα σημεία που οδηγούν τον γιατρό προς την κατεύθυνση της μυελοΐνωσης.

Η αντιμετώπιση της ασθένειας μέχρι πρόσφατα αφορούσε μόνο την υποστήριξη των ασθενών με μεταγγίσεις, φαρμακευτική αγωγή που σε μερικές περιπτώσεις βοηθά στην άνοδο του αιματοκρίτη και σε ήπια χημειοθεραπεία για την ελάττωση του μεγέθους του σπλήνα.

Η μεταμόσχευση μυελού των οστών από υγιή δότη είναι μια επιλογή που μπορεί να θεραπεύσει την ασθένεια, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί σε μικρό ποσοστό ασθενών (λιγότερο από το 10%), ενώ νέα ώθηση στον τομέα της θεραπείας έδωσε ο εντοπισμός ορισμένων μεταλλάξεων που οδήγησαν στην επινόηση στοχευμένης θεραπείας.

Η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία έχει δημιουργήσει αρχείο καταγραφής των ασθενών με μυελοΐνωση ώστε να έχει πλήρη εικόνα για τη συμπεριφορά της ασθένειας και την αποτελεσματικότητα των θεραπειών. Είναι ένα από τα λίγα που υπάρχουν στην Ευρώπη και θα βοηθήσουν στην κατανόηση αλλά και στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

 

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Μυελοΐνωση: μια σπάνια ασθένεια στο προσκήνιο"

Leave a comment