Δεν συμφωνείτε ότι το παγωτό είναι ένας από τους μεγαλύτερους καλοκαιρινούς «πειρασμούς» για μικρούς και μεγάλους; Με διάφορες γεύσεις, σχήματα και χρώματα είναι το πιο δημοφιλές γλυκό σε ολόκληρο τον κόσμο και η…γλυκιά αμαρτία για όσους κάνουν δίαιτα.
Η διατροφική του αξία
Το παγωτό προσφέρει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, (αφού βασικό συστατικό του είναι το γάλα), λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D, υδατάνθρακες, ασβέστιο, ζάχαρη και αρκετό λίπος.
Περιέχει όμως και αρκετές θερμίδες, καθώς 1 γραμ. λίπος δίνει 9 θερμίδες, ενώ 1 γραμ. υδατάνθρακες δίνει μόνο 4 θερμίδες.
Προσοχή!
Το παγωτό εκτός από τα παραπάνω, περιέχει επίσης και κεκορεσμένα, λίπη δηλαδή ζωικά λίπη, που προκαλούν σε κάποιες ποσότητες αρτηριοσκλήρωση. Επομένως όσοι έχετε προβλήματα με την καρδιά σας ή το κυκλοφορικό σας σύστημα θα πρέπει να το καταναλώνετε με μέτρο, γιατί η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας παγωτού μπορεί ν’ αυξήσει τη χοληστερόλη και τα λιπίδια.
Το παγωτό εμπεριέχει όμως και αρκετή ζάχαρη, με συνέπεια την υπερινσουλιναιμία, την έκκριση δηλαδή μεγάλης ποσότητας ινσουλίνης από το πάγκρεας.
Μακριά από δηλητηριάσεις
Το παγωτό επειδή παρασκευάζεται από γάλα, κρέμα, αβγά και ζάχαρη αποτελεί το καταλληλότερο περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Και καθώς το κρύο δεν καταστρέφει τα μικρόβια, απλά μπλοκάρει την αναπαραγωγή τους, γι’ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή τόσο στην αγορά όσο και στη φύλαξη των παγωτών. Έχετε, λοιπόν, υπόψη τα παρακάτω:
-Πρέπει να βεβαιώνεστε ότι τα ψυγεία από τα οποία αγοράζετε παγωτά είναι εντάξει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι καθαρά, να έχουν θερμοκρασία από
-18 έως -25 βαθμούς, να μην περιέχουν άλλα προϊόντα και να είναι κάτω από τέντα αν βρίσκονται εκτός καταστήματος. Να θυμάστε πάντα ότι η ύπαρξη θαμπάδας σε ένα ψυγείο σημαίνει απώλεια ψύξης.
–Μην αγοράζετε παγωτά με παραμορφωμένη συσκευασία, μεγάλους κρυστάλλους πάγου και αποχρωματισμένες περιοχές στη μάζα τους. Γιατί όλα αυτά δηλώνουν ότι τα παγωτά έχουν λιώσει και ξαναπαγώσει, διαδικασία δηλαδή που ευνοεί την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.
–Αποφεύγετε ν’ αγοράζετε παγωτά από μικροπωλητές, εφόσον αυτοί συνήθως τα διατηρούν σε λίγο πάγο ή σε τσάντες με παγοκύστες.
–Στο σούπερ μάρκετ φροντίζετε να είναι το τελευταίο πράγμα που θα βάζετε στο καρότσι σας. Μια ισοθερμική τσάντα για τη μεταφορά τους είναι η καλύτερη λύση.
–Βάζετε τα παγωτά στον καταψύκτη και μην τ’ αφήνετε πάνω από ένα 24ωρο σε απλή κατάψυξη.
Αυτό το γνωρίζατε;
-Τα παγωτά δεν μπορούν με κανένα τρόπο ν’ αντικαταστήσουν τα φρούτα ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
–Καλό είναι να μην τρώτε περισσότερα από ένα ή δυο παγωτά την εβδομάδα.
-Εκτός από τα γνωστά μας παγωτά με βάση το γάλα, κυκλοφορούν και τα σορμπέ που φτιάχνονται με ζάχαρη και φρούτα. Για τα παιδιά είναι προτιμότερα τα κλασικά παγωτά από γάλα επειδή περιέχουν ασβέστιο και πρωτεΐνες.
–Αν κάνετε δίαιτα, ένα παγωτό, πού και πού, σας επιβαρύνει λιγότερο από ό, τι οι μαρέγκες, η σαντιγύ και η σοκολάτα που περιέχουν περισσότερες θερμίδες.
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "«Μπάλες» δροσιάς – Καλοκαίρι δίχως παγωτό γίνεται;"