Με φυστικοβούτυρο και ένα χάρακα διαγιγνώσκουν το Αλτσχάιμερ

fistikovoutiro alzheimer

fistikovoutiro alzheimerΜόλις μία κουταλιά φυστικοβούτυρο και ένας σχολικός χάρακας, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ σε πρώιμο στάδιο, σύμφωνα με μία μελέτη, που δημοσιεύεται «Journal of the Neurological Sciences».

 

 

Σύμφωνα με τη Daily Mail, μεταπτυχιακοί φοιτητές από Πανεπιστήμιο της Φλόριντα έκαναν μια μικρή πιλοτική έρευνα σε ασθενείς της κλινικής Χέιλμαν.

 

 

Όπως εξηγούν, η όσφρηση συνδέεται στενά με το πρώτο κρανιακό νεύρο και είναι από τις πρώτες αισθήσεις που εξασθενεί, όταν ξεκινά η νοητική στέρηση.

 

 

Στη μελέτη, οι ασθενείς κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε μία δοκιμασία για τον έλεγχο της όσφρησης. Συγκεκριμένα, ο γιατρός άνοιγε ένα βάζο με φυστικοβούτυρο, έβαζε λίγο στο χάρακα και το πλησίαζε στη μύτη του ασθενούς, ο οποίος είχε κλειστά τα μάτια.

 

 

Η διαδικασία επαναλαμβανόταν για το άλλο ρουθούνι μετά από 90 δευτερόλεπτα, ενώ οι ερευνητές κατέγραφαν την απόσταση σε κάθε περίπτωση.

 

 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς στα αρχικά στάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ παρουσίαζαν δραματική διαφορά στην ανίχνευση οσμών μεταξύ του αριστερού και του δεξιού ρουθουνιού.

 

 

«Προς το παρόν , μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το τεστ για να επιβεβαιώσουμε τη διάγνωση, αλλά σκοπεύουμε να δούμε, αν αυτό το τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον, για να προβλέψει ποιοι ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση, πρόκειται να εμφανίσουν τη νόσο του Αλτσχάιμερ», εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης, Τζένιφερ Σταμπς.

 

 

Newsbomb.gr

Share

Be the first to comment on "Με φυστικοβούτυρο και ένα χάρακα διαγιγνώσκουν το Αλτσχάιμερ"

Leave a comment