Με πρόωρο θάνατο σχετίζεται η μυϊκή αδυναμία στην εφηβεία

efhveia_myiki_adynamia_prowros_thanatos
Με πρόωρο θάνατο σχετίζεται η μυϊκή αδυναμία στην εφηβείαΗ μυϊκή αδυναμία στην εφηβεία συνδυαστικά με τα περιττά κιλά και την υψηλή αρτηριακή πίεση του αίματος, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για πρόωρο θάνατο μετέπειτα, αποφαίνονται Σουηδοί ερευνητές.

Ο Δρ Φιν Ρασμουσεν και οι συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, υποστηρίζουν ότι οι έφηβοι με δυνατό μυϊκό σύστημα έχουν αυξημένο προσδόκιμο επιβίωσης, τουλάχιστον τα αγόρια.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου BMJ, οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερο από ένα εκατομμύρια παιδιά 16-19 ετών, για 24 χρόνια. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τρία τεστ μυϊκής δύναμης στην αρχή της μελέτης (άνω και κάτω άκρα), ενώ υπολογίστηκε επίσης ο Δείκτης Μάζας Σώματος και η αρτηριακή πίεση του αίματος.

Ως πρόωρο θάνατο οι επιστήμονες όρισαν τον θάνατο πριν από την ηλικία των 55 ετών.

Κατά τη διάρκεια των 24 ετών της μελέτης, απεβίωσαν 26.145 άτομα. Βασικές αιτίες θανάτου ήταν οι τυχαίοι τραυματισμοί, οι αυτοκτονίες, ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η μελέτη έδειξε ότι η μυϊκή δύναμη πάνω από το μέσο όρο στα εφηβικά χρόνια, μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου (από οποιαδήποτε αιτία πλην καρκίνου) κατά 20% έως 35%, άσχετα από το βάρος και το επίπεδο της αρτηριακής πίεσης.

Αντίθετα, οι νέοι με την μικρότερη μυϊκή δύναμη είναι αυτοί που εμφανίζουν την μεγαλύτερη πρόωρη θνησιμότητα πριν τα 55 έτη ζωής.

Οι θάνατοι από οποιαδήποτε αιτία (ανά 100.000) κυμαίνονταν μεταξύ των 122,3 και 86,9 για τους πιο μυϊκά αδύναμους και πιο δυνατούς εφήβους αντίστοιχα.

Ειδικότερα, τα ποσοστά θανάτου από καρδιαγγειακή αιτία κυμαίνονταν από 9,5 έως 5,6 και λόγω αυτοκτονίας από 24,6 έως 16,9ανάλογα με τη σωματική δύναμη.

Τα πιο μυώδη παιδιά είχαν, επίσης, μικρότερη πιθανότητα έως 65% να τύχουν διάγνωσης για ψυχιατρική πάθηση, όπως σχιζοφρένεια και κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι πιο αδύναμοι μυϊκά έφηβοι είναι πιο ευάλωτοι, όχι μόνο από άποψη σωματικής υγείας, αλλά και ψυχικής.

Γι’ αυτό το λόγο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι νέοι πρέπει να ασκούνται τακτικά για να δυναμώσουν το μυϊκό τους σύστημα,κάτι που θα τους ωφελήσει πολλαπλά. Ακόμα, οι Σουηδοί επιστήμονες συστήνουν την εισαγωγή τακτικών τεστ μυϊκής δύναμης (π.χ.δύναμη της λαβής) σε κλινικές, σχολεία και εργασιακούς χώρους.

 

 

 

 

pathfinder.gr

Share

Be the first to comment on "Με πρόωρο θάνατο σχετίζεται η μυϊκή αδυναμία στην εφηβεία"

Leave a comment

error: