«Μεταλλαγμένη» ντομάτα μιμείται τη δράση της καλής χοληστερόλης

genetika_tropopoihmenes_ntomates_HDL

γενετικά τροποποιημένη ντομάταΟι ντομάτες θα μπορούσαν να γίνουν το επόμενο «έξυπνο τρόφιμο»

Στη μείωση της αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες και συνεπώς του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων θα μπορούσε να οδηγήσει η κατανάλωση μιας νέας γενιάς γενετικά τροποποιημένων φρούτων και λαχανικών, υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Λος Αντζελες (UCLA), μέσα από πειράματα που έκαναν σε ποντίκια που ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε λιπαρά, ανακάλυψαν ότι όσα πειραματόζωα κατανάλωναν επιπλέον γενετικά τροποποιημένες τομάτες, εμφάνιζαν μείωση στη συσσώρευση των λιπιδίων που ευθύνονται για τον σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Το μυστικό, σύμφωνα με τους ειδικούς, κρύβεται στο πεπτίδιο 6F που παράγει η γενετικά τροποποιημένη τομάτα το οποίο μιμείται τη δράση της «πρωταγωνιστικής» πρωτεΐνης ApoA-1 στην καλή χοληστερόλη (HDL).

Στο πλαίσιο των πειραμάτων, τα ποντίκια που τρέφονταν με τις αποξηραμένες τομάτες «Φρανκενστάιν» εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής και αθηροσκλήρωσης, συγκριτικά με τα υπόλοιπα.

«Ανακαλύψαμε έναν νέο και πρακτικό τρόπο να κάνουμε ένα συγκεκριμένο πεπτίδιο να συμπεριφέρεται όπως η βασική πρωτεΐνη της καλής χοληστερόλης και να αναλαμβάνει αποτελεσματική δράση με την απλή προσθήκη της τομάτας στη διατροφή», εξηγεί ο Δρ Αλαν Φόγκελμαν, επικεφαλής του τμήματος Ιατρικής και διευθυντής της Μονάδας Έρευνας για την Αθηροσκλήρωση, της Ιατρικής Σχολής Ντέιβιντ Τζέφεν, στο UCLA.

«Από όσο γνωρίζουμε πρόκειται για το πρώτο παράδειγμα “φαρμάκου” με ιδιότητες που κρύβονται εντός ενός βρώσιμου φυσικού προϊόντος και δρα με την απλή κατανάλωσή του» υπογραμμίζει ο ίδιος.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Scientific Sessions 2012, που ολοκληρώνεται αύριο στο Λος Αντζελες, στην Καλιφόρνια.

pathfinder.gr

Share

Be the first to comment on "«Μεταλλαγμένη» ντομάτα μιμείται τη δράση της καλής χοληστερόλης"

Leave a comment