Μετά την απιστία…

apistia

apistiaΠολύ συχνά, όταν η σεξουαλική απιστία αποκαλυφθεί σε μία σχέση, οι φίλοι και οι συγγενείς σπεύδουν να συμβουλέψουν τον απατημένο σύντροφο να την τερματίσει, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι πολύ πιθανό να επαναληφθεί η ίδια συμπεριφορά και στο μέλλον.

Οι ειδικοί όμως, επισημαίνουν ότι όχι μόνο είναι δυνατό, αλλά ενδεχομένως και ωφέλιμο να μείνει κανείς στη σχέση μετά την απιστία και φυσικά να την αναθεωρήσει. Τονίζουν μάλιστα, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είμαστε προετοιμασμένοι για τις απαιτήσεις και τις ανατροπές μιας σχέσης και έχουμε σε μεγάλο βαθμό άγνοια, αναφορικά με το τι χρειάζεται για να κρατηθεί ζωντανή. Φαίνεται ότι η απιστία είναι αυτή που μας προσγειώνει απότομα σε μια ιδιαίτερα απαιτητική πραγματικότητα, η οποία μας καλεί να προσπαθήσουμε ξανά.

Πολλά είναι τα ζευγάρια που ενστικτωδώς γνωρίζουν ότι η απιστία είναι πολύ πιο πολύπλοκο φαινόμενο από όσο η κουλτούρα μας τολμά να παραδεχτεί. Πολύ συχνά μάλιστα, οι δυο σύντροφοι βρίσκουν το δικό τους τρόπο και καταφέρνουν τελικά να ενισχύσουν την οικειότητα και να δημιουργήσουν ένα πιο βαθύ δεσμό.

Κατά την αποκάλυψη της απιστίας, οι απατημένοι σύντροφοι αισθάνονται κυρίως αιφνιδιασμένοι. Ακόμα και εάν πάντα θεωρούσαν ότι δε θα μπορούσαν να παραμείνουν με έναν/μια άπιστο/η σύντροφο, μπορεί τώρα να συνειδητοποιήσουν ότι αν και πληγωμένοι, τον/την αγαπούν και θέλουν να προσπαθήσουν για τη σχέση τους.

Σήμερα άλλωστε το καθεστώς της μονογαμίας έχει τροποποιηθεί και δεν ακολουθούν όλα τα ζευγάρια αυστηρά τους παραδοσιακούς κανόνες. Είναι στην ευχέρεια των δύο συντρόφων να αποφασίσουν τι συνιστά για αυτούς απιστία. Μπορεί να αποφασίσουν, για παράδειγμα, εάν είναι, ή όχι απιστία το φλερτ με φίλους, η έξοδος σε ένα sex club, ακόμα και η σεξουαλική δραστηριότητα εκτός σχέσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσέγγιση των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, τα οποία σύμφωνα με τους ειδικούς φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό, ότι στις μακροχρόνιες σχέσεις είναι πολύ πιθανό οι δύο σύντροφοι να έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα της σεξουαλικής έλξης από άλλα άτομα. Ορίζουν λοιπόν με σαφήνεια τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους και οριοθετούν τις σχετικές συμπεριφορές, έτσι ώστε να νιώθουν άνετα και να μπορούν να τις διαχειριστούν. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια είναι ασφαλή από την απιστία. Εάν ένας από τους δυο συντρόφους παραβιάσει τα όρια, η εμπιστοσύνη μοιραία θα κλονιστεί.

Η προσπάθεια άλλωστε, να διατηρηθεί και να εξελιχθεί μια σχέση μετά την απιστία δεν εξαρτάται από το φύλο, ή το σεξουαλικό προσανατολισμό, αλλά κυρίως σχετίζεται με την ποιότητα της σχέσης πριν από αυτή.

Υπό ιδανικές συνθήκες η ερωτική σχέση δύο ανθρώπων συνεχίζει να αλλάζει και να εξελίσσεται, καθώς και αυτοί αλλάζουν και εξελίσσονται με το πέρασμα των χρόνων. Η αλήθεια είναι όμως, ότι το πλήγμα της απιστίας δεν μπορεί να θεραπευτεί εν μία νυκτί. Χρειάζεται χρόνος για να αναδομηθεί η σχέση αργά και σταθερά. Δεν είναι σωστό να αγνοείται το γεγονός, αλλά χρειάζεται προθυμία και από τους δύο συντρόφους, ώστε να μοιράζονται αυτά που τους έχουν πληγώσει και όταν ό ένας θυμάται την προδοσία, ο άλλος να είναι εκεί για να του παρέχει κατανόηση και ασφάλεια. Με τον τρόπο αυτό σιγά σιγά ο πόνος θα μειωθεί και το ζευγάρι θα αναδημιουργήσει αυτό τον θεμελιώδη δεσμό που τους έφερε κοντά.

Πολλές φορές το να φύγει κανείς από μια προβληματική σχέση φαντάζει μια σώφρονα λύση. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, η φυγή μπορεί να είναι ένας τρόπος απόδρασης από την ωρίμανση, την ανάληψη ευθυνών και την αντιμετώπιση των δυσκολιών της ζωής.

Πολλά ζευγάρια αδιαφιλονίκητα αντιλαμβάνονται την απιστία ως το τέλος της σχέσης και πράγματι, πολύ συχνά η έξοδος από τη σχέση είναι και η καλύτερη λύση. Αλλά για τους συντρόφους που είναι αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλον , η απιστία μπορεί να είναι ένα σημείο καμπής που θα δώσει στη σχέση μια άλλη πορεία.

Πολλές είναι επίσης, οι μαρτυρίες των ζευγαριών που δηλώνουν ότι η απιστία ήταν ότι χειρότερο και συνάμα ότι καλύτερο συνέβη στη σχέση τους. Η απόσταση μεταξύ τους γεφυρώθηκε, με αποτέλεσμα το μοίρασμα και η οικειότητα να αποκτήσουν μια άλλη βαθύτερη και ουσιαστικότερη διάσταση που υπόσχεται να φέρει χαρά κι ελπίδα στην μακρόχρονη πορεία τους.

 

 

 

Zougla.gr

Share

Be the first to comment on "Μετά την απιστία…"

Leave a comment

error: