Μελισσόχορτο: Το ελιξήριο της νεότητας

melisoxorto

melisoxortoΛένε πως οι αλχημιστές χρησιμοποιούσαν το μελισσόχορτο για να φτιάξουν ελιξήρια νεότητας. Το ταπεινό αυτό βότανο, που φυτρώνει στις πλαγιές περιοχών της χώρας μας, είναι ένα μικρό θαύμα της οικογένειας των βοτάνων.

Με άρωμα λεμόνι το μελισσόχορτο ή βάλσαμο λεμονιού, βάλσαμο κεριού μέλισσας, όπως είναι γνωστό, αρχίζει να γίνεται περισσότερο γνωστό και να χρησιμοποιείται. Οι θετικές του ιδιότητες για την υγεία οφείλονται τόσο στα πτητικά έλαια, στις τανίνες, στα φλεβανοειδή και στις πολυφαινόλες όσο και στα αιθέρια έλαια που περιέχει.

Ποια τα οφέλη του μελισσόχορτου στην υγεία μας;

Χαλαρώνει το μυαλό

Μέσα στο πέρασμα των αιώνων το μελισσόχορτο είναι δημοφιλές στην αρωματοθεραπεία. Το γλυκό του άρωμα προωθεί την αίσθηση της χαλάρωσης και της ηρεμίας. Τα περισσότερα «γλυκά» έλαια έχουν το ίδιο όφελος.

Βοηθά τον ύπνο

Σύμφωνα με έρευνες, είναι ένα από τα βότανο που ενθαρρύνει πιο ξεκούραστο ύπνο. Μια μελέτη διαπίστωσε πως γυναίκες, που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση και έχουν διαταραχές, κοιμούνται πολύ καλύτερα μετά από την κατανάλωση μελισσόχορτου.

Κάνει το δέρμα να δείχνει νεότερο

Συχνά εμφανίζεται ως συστατικό καλλυντικών, διότι έχει καταπραϋντική επίδραση στο δέρμα. Η πρώτη καλλυντική του χρήση έγινε το 1300, όταν η βασίλισσα της Ουγγαρίας το χρησιμοποιούσε για να «σβήσει» τις ρυτίδες.

Οξύνει τη μνήμη

Μπορεί να δρα ως χαλαρωτικό του μυαλού, ωστόσο μελέτες έδειξαν πως βελτιώνει τη μνήμη ανεξαρτήτως ηλικίας. Νέοι και ηλικιωμένοι, που το δοκίμασαν σε έρευνα, παρουσίασαν καλύτερες επιδόσεις στην επίλυση προβλημάτων και στη θύμηση.

 

zougla.gr

Share

Be the first to comment on "Μελισσόχορτο: Το ελιξήριο της νεότητας"

Leave a comment

error: