Μελέτη επιβεβαιώνει ότι και οι μπαμπάδες έχουν επιλόχειο κατάθλιψη

father

Αν και η επιλόχειος κατάθλιψη θεωρείται ότι επηρεάζει μόνο τις νέες μητέρες, αμερικανική μελέτη υποστηρίζει ότι και οι μπαμπάδες μπορούν να υποφέρουν από την εν λόγω ψυχική διαταραχή.

Σύμφωνα με ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου «UT Southwestern» του Ντάλας οι μπαμπάδες θέλουν να συμμετέχουν ενεργά στην φροντίδα του νεογνού, αλλά πολλές φορές αισθάνονται αποκλεισμένοι.

«Οι μητέρες δεν συνειδητοποιούν πάντα ότι αφήνουν απ’ έξω τον μπαμπά από την φροντίδα του μωρού, ενώ επίσης δεν αντιλαμβάνονται ότι εκείνος χρειάζεται χρόνο με το παιδί» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Γιαπρακ Χαρρισον καθηγητής Ψυχιατρικής στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του εκπαιδευτικού ιδρύματος, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένας στους δέκα άνδρες βρίσκεται αντιμέτωπος με την επιλόχεια κατάθλιψης μετά την γέννηση του παιδιού του, βιώνοντας αλλαγές στη διάθεση λόγω ορμονικών διακυμάνσεων.

Μερικά από τα συμπτώματα που εκδηλώνουν είναι όμοια με αυτά των μητέρων, όπως κόπωση και αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες ή στον ύπνο. Ωστόσο, είναι λιγότερο πιθανό να κλαίνε και γι’ αυτό η διαταραχή τελικά εκδηλώνεται διαφορετικά στους άνδρες.

Πάντως, ορισμένοι άνδρες είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν επιλόχειο κατάθλιψη. Πρόκειται για εκείνους με ιστορικό κατάθλιψης, ανεπάρκεια ύπνου και όσους αισθάνονται απομακρυσμένοι από το παιδί και τη μητέρα.

Η Δρ Ρομπιν Χορσαγκερ-Μποερερ, γυναικολόγος στο Ιατρικό Κέντρο «UT Southwestern»συμβουλεύει λοιπόν «να ενθαρρύνονται οι μπαμπάδες να συμμετέχουν στη φροντίδα του βρέφους και το ζευγάρι να φροντίζει να περνά ποιοτικό χρόνο μαζί. Αυτό όμως που θα πρέπει να γνωρίζει ο άνδρας είναι ότι η επιλόχειος κατάθλιψη είναι συχνή και να μην αισθάνεται ένοχος γι’ αυτά που βιώνει».

In.gr

Share

Be the first to comment on "Μελέτη επιβεβαιώνει ότι και οι μπαμπάδες έχουν επιλόχειο κατάθλιψη"

Leave a comment

error: