Μειωμένη όρεξη: Ένα επικίνδυνο σύμπτωμα που συχνά περνά απαρατήρητο

meiwmeni_oreksi

meiwmeni_oreksiΕάν σας έχει κοπεί η όρεξη τώρα τελευταία, το πιο πιθανό είναι να έχετε χαρεί.

Οι ανεβασμένες θερμοκρασίες που επικρατούν τους καλοκαιρινούς μήνες δε μας παροτρύνουν να φάμε πολύ, όμως αν η όρεξη μειώνεται σταδιακά για πολύ καιρό, το σύμπτωμα θα πρέπει να σας ανησυχήσει. Ακόμη και ένα κρυολόγημα μπορεί να μας μειώσει την όρεξη, καθώς η ρινική συμφόρηση δε μας αφήνει να απολαύσουμε το φαγητό μας.

Η μειωμένη όρεξη αποτελεί όμως και βασική ένδειξη για αρκετές μορφές καρκίνου. Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους, εξηγεί ο Τζάστιν Στέμπινγκ, καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου.

Μπορεί να οφείλεται σε καρκινικό όγκο που έχει αναπτυχθεί στο στομάχι με αποτέλεσμα να εντείνεται το αίσθημα του κορεσμού. Παράλληλα, η εκδήλωση του καρκίνου συνοδεύεται από την απελευθέρωση ορμονών που καταστέλλουν την όρεξη.

Το σημείο εμφάνισης και όχι το μέγεθος του καρκινικού όγκου είναι αυτό που καθορίζει αν θα εκδηλωθεί το συγκεκριμένο σύμπτωμα και πόσο έντονο θα είναι, τονίζει ο Στέμπινγκ. Ένας όγκος μερικών χιλιοστών στο πάγκρεας μπορεί να μειώσει αισθητά την όρεξη, ενώ το μελάνωμα μπορεί να μην επηρεάσει καθόλου την όρεξη ακόμη κι αν έχει εξαπλωθεί.

Επίσης, ορισμένες μορφές καρκίνου συνοδεύονται από διόγκωση του σπλήνα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πιέζεται το στομάχι και να εντείνεται το αίσθημα του κορεσμού.

 

onmed.gr

Share

Be the first to comment on "Μειωμένη όρεξη: Ένα επικίνδυνο σύμπτωμα που συχνά περνά απαρατήρητο"

Leave a comment