Μεγαλύτερος «εχθρός» στους άνδρες το κάπνισμα

kapnisma_mens_big_enemy

Οι άνδρες που καπνίζουν, εμφανίζουν ταχύτερη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους με το πέρασμα του χρόνου, σε σχέση με όσους δεν καπνίζουν, αλλά και με τις γυναίκες καπνίστριες, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία έρχεται να προστεθεί σε άλλες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του καπνίσματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες καπνιστές παθαίνουν φθορά νοητικών λειτουργιών που αντιστοιχεί σε ένα άνθρωπο δέκα χρόνια μεγαλύτερό τους, ο οποίος δεν καπνίζει.

Οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν ανάλογο φαινόμενο στις γυναίκες καπνίστριες, ενώ στους άνδρες καπνιστές τα πρώτα συμπτώματα νοητικής έκπτωσης αρχίζουν ήδη από την ηλικία των 45 ετών.

Το κάπνισμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, «αποτελεί μια από τις σοβαρότερες απειλές για τη δημόσια υγεία που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο κόσμος», καθώς, μεταξύ άλλων, προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων κι άλλες χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, ενώ αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μια αιτία που ο εγκέφαλος των γυναικών φαίνεται πιο προστατευμένος σε σχέση με των ανδρών από το κάπνισμα, σύμφωνα με τους βρετανούς επιστήμονες, πιθανώς είναι ότι οι άνδρες καπνίζουν συστηματικά περισσότερο, αλλά το θέμα πρόκειται να διερευνηθεί περαιτέρω σε μελλοντικές έρευνες.

Πηγή: pathfinder.gr

Share

Be the first to comment on "Μεγαλύτερος «εχθρός» στους άνδρες το κάπνισμα"

Leave a comment