Μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου τις δύο τελευταίες δεκαετίες

egkefaliko-episodio

egkefaliko-episodioΟ κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου εξαιτίας του έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JAMA. Αν και η έρευνα αφορά μόνο τις ΗΠΑ, είναι πιθανό ανάλογη εικόνα να παρατηρείται και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Επιστημονική ομάδα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας «Μπλούμπεργκ» του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, με επικεφαλής τον Δρ Τζόζεφ Κόρες, ανέλυσε στοιχεία που αφορούσαν περίπου 14.500 άτομα, 45-64 ετών, τα οποία δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, η παρατηρούμενη μείωση τόσο ως προς τη συχνότητα όσο και ως προς την θνησιμότητα των εγκεφαλικών επεισοδίων, αφορούσε εξίσου τους άνδρες και στις γυναίκες, και αποδίδεται στον καλύτερο έλεγχο των διαφόρων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και η διακοπή του καπνίσματος, καθώς και στην ευρύτερη χρήση των στατινών.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η σταδιακή αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη πιθανότατα δρουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, αυξάνοντας την πιθανότητα και σοβαρότητα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, χωρίς πάντως να αντισταθμίζουν την έως τώρα διαχρονική μείωση του κινδύνου.
Οι παραπάνω διαπιστώσεις προέκυψαν από την ανάλυση στοιχείων της περιόδου 1987 – 2011, με έμφαση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία για εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς και των πρόωρων θανάτων εξαιτίας του περιστατικού. Το 7% των 14.500 ατόμων του δείγματος υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της μελέτης και το 10% αυτών απεβίωσε εκτός 30 ημερών από το συμβάν, το 21% εντός 12 μηνών, το 40% σε πέντε χρόνια και το 58% μετά την πενταετία.
Από την στατιστική ανάλυση προκέκυψε μείωση κατά 24% του κινδύνου εμφάνισης του πρώτου εγκεφαλικού επεισοδίου ανά δεκαετία, καθώς και μείωση κατά 20% του θανάτου εξαιτίας του επεισοδίου ανά δεκαετία.
Η μείωση του κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν πιο αισθητή στα άτομα άνω των 65 ετών και σχεδόν ανύπαρκτη στους κάτω των 65 ετών. Αντίστροφα, η μείωση της πρόωρης θνησιμότητας λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν μεγαλύτερη στους κάτω των 65 ετών από ό,τι στους άνω των 65 ετών, καθώς οι νεότεροι άνθρωποι που παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, επιβιώνουν πλέον περισσότερα χρόνια.
Αν και οι ερευνητές εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την διαχρονική βελτίωση, επισημαίνουν όμως ότι τα πράγματα μπορεί να επιδεινωθούν και πάλι στο μέλλον, καθώς «ωριμάζει» η επιδημία της παχυσαρκίας που ξεκίνησε στη δεκαετία του ’90, με συνέπεια ολοένα περισσότεροι άνθρωποι να διαγιγνώσκονται πλέον με υπέρταση και διαβήτη, δύο διαταραχές που συνδυαστικά με την παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

health.in.gr

Share

Be the first to comment on "Μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου τις δύο τελευταίες δεκαετίες"

Leave a comment

error: