Μαύρη σοκολάτα: Ένα «επικίνδυνο» μυστικό ζωής

black_chocolate

black_chocolateΗ μαύρη σοκολάτα αποτελεί μια από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στον κόσμο, ενώ είναι επίσης πλούσια πηγή φυτικών ινών, καλίου, μαγγανίου, ψευδάργυρου, σεληνίου, μαγνησίου και σιδήρου.

Είναι πιο πικρή από τη σοκολάτα γάλακτος, πιο σκούρα στο χρώμα, δεν έχει γάλα και πολλοί είναι εκείνοι που την αγαπούν γιατί εκτιμούν την πραγματική γεύση του κακάο και της σοκολάτας και όχι την αλλοιωμένη της εκδοχή που είναι η γάλακτος. Εκτός από τις παραπάνω ιδιότητες, ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα την ημέρα μπορεί να αποτελεί το μυστικό για την υγεία της καρδιάς σας, σύμφωνα με ερευνητές από το Ίδρυμα Διατροφής & Υγείας Rowett του Πανεπιστημίου της Αμπερντήν, στη Σκωτία.

Η μαύρη σοκολάτα προστατεύει από το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, επειδή καταπολεμά τη θρόμβωση. Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, η αντιθρομβωτική δράση της μαύρης σοκολάτας αρχίζει μέσα σε 2 ώρες από την κατανάλωσή της και στα δύο φύλα, ενώ στους άντρες είναι πιο ισχυρή. Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, η σοκολάτα ασκεί οξεία δράση στο σώμα ανδρών και γυναικών, αλλά στις γυναίκες η δράση είναι ηπιότερη.

Διευκρίνισε ωστόσο πως τα ευρήματα αυτά δεν αποτελούν άλλοθι για να καταναλώνει κανείς ανεξέλεγκτα σοκολάτα, καθώς είναι πολύ πλούσια σε λίπη και ζάχαρη και μπορεί να σας φορτώσει με κιλά. Μία μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% σε κακάο σε καθημερινή βάση πάντως, κάνει περισσότερο καλό παρά κακό.

«Μυστικό ζωής» δύο μπάρες σοκολάτας τη μέρα

Τελικά αποδεικνύεται ότι η σοκολάτα όχι μόνο αναζωογονεί τον οργανισμό μας, αλλά επίσης μας προστατεύει και παρατείνει τη ζωή, σύμφωνα με μια βρετανική μελέτη. Οι ειδικοί λένε ότι η σοκολάτα μας βοηθάει τις άμυνες μας ενάντια στα καρδιακά και τα εγκεφαλικά. Άρα όχι μόνο η σοκολάτα δεν είναι κακή για μας, αλλά δεν υπάρχει και κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι την κόψετε τελείως θα μειώσετε τους κινδύνους καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Το κακάο, το οποίο είναι πλούσια μαύρη σοκολάτα, είναι γνωστό για τα οφέλη για την υγεία μας, επειδή έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη έρευνα αποκαλύπτει ότι τα οφέλη είναι πιο συχνά από ότι πίστευαν οι ερευνητές αρχικά, αλλά και ότι η σοκολάτα γάλακτος είναι επίσης φοβερά ωφέλιμη!

Ο καθηγητής Phyo Myint, του πανεπιστημίου του Aberdeen, που πραγματοποίησε την έρευνα, δήλωσε: «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η υψηλότερη κατανάλωση σοκολάτας συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο μελλοντικών καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ίσως λοιπόν δεν υπάρχουν μόνο τα ωφέλιμα φλαβονοειδή, αλλά και άλλες ενώσεις οι οποίες πιθανόν να σχετίζονται με το γάλα, όπως το ασβέστιο και τα λιπαρά οξέα, που μπορούν να παίζουν κάποιο ρόλο. Πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι πρέπει να μην τρώμε καθόλου σοκολάτα για να προστατέψουμε την καρδιά μας!».

Η έρευνα δείχνει ότι η ημερήσια κατανάλωση περίπου 100 γραμμαρίων σοκολάτας δίνει το μεγαλύτερο όφελος. Τα ευρήματα βασίζονται σε μια μελέτη 12 ετών σε 25.000 εθελοντές. Σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν σοκολάτα, η υψηλότερη κατανάλωση συσχετίστηκε με 11% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 25% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

ipareamas.gr

Share

Be the first to comment on "Μαύρη σοκολάτα: Ένα «επικίνδυνο» μυστικό ζωής"

Leave a comment

error: