Μανταρίνι: Μοναδικά οφέλη για την υγεία μας

madarini

Το μανταρίνι είναι φρούτο που συμβολίζει τη μακροζωία. Ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ και το λεμόνι. Είναι πλούσια πηγή καλίου και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης είναι πλούσιο σε βιταμίνη C όπως και τα περισσότερα εσπεριδοειδή, η οποία λειτουργεί ευεργετικά για το ανοσοποιητικό σύστημα. Έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Η παρουσία αλάτων βρωμίου δικαιολογεί την ηρεμιστική του δράση.

Η καλύτερη εποχή του μανταρινιού είναι αρχές Νοέμβρη με τέλος Δεκέμβρη. Η πιο γνωστή ποικιλία διεθνώς είναι η Κλημεντίνη και ακολουθεί το Νόβα(κυρίως σε Ανατολικές χώρες). Τα χαρακτηριστικά της Κλημεντίνης είναι ότι δεν έχουν κουκούτσια, εύγευστο, ξεφλουδίζεται εύκολα και το χρώμα του είναι βαθύ πορτοκαλο-κίτρινο με πολύ αρωματικό καρπό. Το Νόβα(Nova) έχει χρώμα βαθύ πορτοκαλο-κίτρινο, ξεφλουδίζεται εύκολα, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα χυμού εξαιρετικής γεύσης, και δεν έχει κουκούτσια.

Οφέλη για τον οργανισμό μας

Ο φλοιός του μανταρινιού έχει θεραπευτικές ιδιότητες, διευκολύνει την πέψη και κάνει καλό στην κοιλιά. Το μανταρίνι και οι παραλλαγές του (κλημεντίνες, satsuma, tangor) είναι όλες πλούσιες σε καροτενοειδή. Τα μανταρίνια, εκτός από πολύ γευστικά, αποδεικνύονται και πολύ ευεργετικά για την υγεία, όπως δείχνουν τελευταίες έρευνες Ιαπώνων επιστημόνων, σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση των συγκεκριμένων εσπεριδοειδών μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο ήπαρ.

Θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμα για τον οργανισμό μας επειδή περιέχουν φλαβονοειδή, βιταμίνη Α και C, φυλλικό οξύ και κάλιο. Αυτά τα καθοριστικά για την υγεία μας συστατικά ωφελούν σχεδόν κάθε μέρος του οργανισμού μας. Από τα κόκαλα και την καρδιά μέχρι το DNA των κυττάρων μας.

 

real.gr

Share

Be the first to comment on "Μανταρίνι: Μοναδικά οφέλη για την υγεία μας"

Leave a comment

error: