Μία «γενναία» δόση καφεΐνης την ημέρα τονώνει τη μνήμη

kafeini mnimi

kafeini mnimi Οι ενήλικες μπορεί μια μέρα να βασίζονται σε χάπια καφεΐνης για να διεγείρουν τη μνήμη τους, καθώς μία νέα μελέτη έδειξε πως η λήψη τους βελτιώνει σημαντικά τις νοητικές επιδόσεις.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Neuroscience», διεξήχθη σε 160 εθελοντές, οι οποίοι δεν κατανάλωναν συστηματικά ροφήματα ή τρόφιμα με καφεΐνη.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς που πραγματοποίησαν τη μελέτη πήραν από τους εθελοντές δείγματα σιέλου για να εξετάσουν τα επίπεδα καφεΐνης που τυχόν είχαν και μετά τους ζήτησαν να κοιτάξουν μία σειρά φωτογραφιών.

Πέντε λεπτά αργότερα χορήγησαν στους μισούς είτε ένα δισκίο με 200 mgκαφεΐνης (είναι η ποσότητα που υπάρχει σε ένα μεγάλο φλιτζάνι καφέ, λένε) είτε ένα χάπι με ανενεργό ουσία (ψευδοφάρμακο).

Μία, τρεις και 24 ώρες αργότερα τους ξαναπήραν δείγματα σιέλου, ενώ μετά τις 24 ώρες εξέτασαν την ικανότητά τους να αναγνωρίζουν τις φωτογραφίες που είχαν δει την προηγούμενη μέρα.

Οι 24 ώρες μπορεί να μοιάζουν πολλές, αλλά είναι καλά τεκμηριωμένο ότι συνήθως ξεχνάμε κάτι που μάθαμε μέσα σε δύο-τρεις ώρες.

Οι φωτογραφίες που είδαν την δεύτερη φορά οι εθελοντές συμπεριλάμβαναν όσες είχαν δει την προηγούμενη μέρα, μαζί με κάποιες καινούργιες και ορισμένες που είχαν αδιόρατες αλλαγές από τις πρώτες.

Όπως έδειξε το τεστ, όσοι εθελοντές είχαν πάρει το χάπι καφεΐνης αναγνώρισαν σωστά πολύ περισσότερες «παλιές» φωτογραφίες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ποσότητες καφεΐνης μεγαλύτερες από αυτές που δοκίμασαν δεν θα ωφελούν περισσότερο τη μνήμη όσων δεν πίνουν καφέ, ενώ συνεχίζουν τις μελέτες τους για να εξακριβώσουν ποια ποσότητα θα μπορούσε να ωφελήσει και όσους συνηθίζουν να καταναλώνουν καθημερινά καφεΐνη.

 

 

 

Tanea.gr

Share

Be the first to comment on "Μία «γενναία» δόση καφεΐνης την ημέρα τονώνει τη μνήμη"

Leave a comment