Μήπως η λύση είναι το περπάτημα;

walking-speed

Αρχή με το περπάτημα.

Ωραίο το fitness αλλά από που να ξεκινήσει κανείς; Είναι εύκολο για τον μέσο άνθρωπο που δεν έχει αθληθεί σχεδόν ποτέ και κάνει καθιστική ζωή, ζει σε μια σύγχρονη πόλη με τους εξαντλητικούς ρυθμούς, έχει και μερικά κιλά παραπάνω, να αρχίσει να ασχολείται με το fitness;
Η λύση είναι το περπάτημα. Το περπάτημα είναι εύκολο ( έχουμε μάθει να το κάνουμε από ενός έτους), μπορεί να γίνει οπουδήποτε και από οποιονδήποτε. Το περπάτημα μπορεί να γίνει μια πολύ ωραία εμπειρία αν το κάνετε με παρέα σε ρυθμό που να μπορείτε να μιλάτε. Το περπάτημα είναι μια εντελώς φυσική δραστηριότητα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερο εξοπλισμό και ανάλογα με τον ρυθμό δεν επιφέρει μεγάλη κόπωση. Το περπάτημα σε εντονότερο ρυθμό σας βοηθάει να κάψετε θερμίδες και να αδυνατίσετε. ‘Όλα στο fitness είναι θέμα θέλησης. Για το περπάτημα δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη θέληση. Απλά φορέστε τα πιο άνετα παπούτσια σας, άνετα ρούχα και βγείτε έξω από την πόρτα του σπιτιού σας. Έχετε ξεκινήσει ήδη να περπατάτε!

Πώς να ξεκινήσετε το περπάτημα.

Όπως είπαμε για να ξεκινήσετε το περπάτημα αρκεί να βγείτε έξω από τη πόρτα του σπιτιού σας. (Μπορείτε και μέσα στο σπίτι αλλά αν είναι μικρό θα βαρεθείτε γρήγορα). Ξεκινήστε από μια μικρή δεκάλεπτη βόλτα. Κάντε το για μερικές μέρες και σιγά σιγά περπατήστε για περισσότερο χρόνο. Όταν φτάσετε στην μισή ώρα μπορείτε να σταματήσετε. Αν έχετε θέσει υψηλότερους στόχους μπορείτε να συνεχίσετε μέχρι την μια ώρα. Αν ξεκινήσετε περπάτημα για μια γενική ευεξία και για να αποκτήσετε μια καλή συνήθεια, μισή ώρα την ημέρα περπάτημα σε κανονικό ρυθμό είναι αρκετό. Αν θέλετε να βελτιώσετε το κυκλοφοριακό σας, 45 λεπτά σε έναν πιο γρήγορο ρυθμό είναι αρκετά. Αν πάλι θέλετε να χάσετε και κάποια κιλά πρέπει το περπάτημα σας να είναι αρκετά έντονο και για μια ώρα στην κάθε σας βόλτα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να νιώσετε την οποιαδήποτε δυσφορία ή ενόχληση. Το περπάτημα είναι μια ασχολία που πρέπει να σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα και χαλαρά. Αν έχετε το παραμικρό πρόβλημα υγείας πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τον χρόνο και την ένταση της βόλτα σας.

Πως πρέπει να ασκούμαστε στο περπάτημα.

Καταρχάς η οποιαδήποτε άσκηση χρειάζεται απαραίτητα προθέρμανση. Αυτό πρέπει να κάνετε και με το περπάτημα. Όταν περπατάμε κρατάμε το κεφάλι μας ψηλά, το βλέμμα μας μπροστά. Οι ώμοι μας χαλαροί και πίσω. Είναι καλό να σφίγγονται οι κοιλιακοί μας και οι γλουτοί μας. Στο περπάτημα διασκελισμός μας πρέπει να είναι φυσικός και να μην μας δυσκολεύει. Το περπάτημα είναι εξίσου καλό για το σώμα μας και για το πνεύμα μας καθώς αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση του εγκεφάλου. Το περπάτημα μας χαλαρώνει και διώχνει το άγχος. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι το περπάτημα είναι μια άσκηση για όλες τις ηλικίες. Όμως ειδικά στη τρίτη ηλικία το περπάτημα είναι ο ιδανικός τρόπος για τη διατήρηση και τη βελτίωση των σωματικών και των πνευματικών ικανοτήτων.

Πηγή : www.fitnessinfo.gr

Share

Be the first to comment on "Μήπως η λύση είναι το περπάτημα;"

Leave a comment

error: