Έτσι, γιατί το θέλω εγώ!
Κυρίαρχοι και ανταγωνιστικοί χαρακτηρίζονται συνήθως οι εγωκεντρικοί άνθρωποι. Πώς όμως εκδηλώνεται, με λίγα λόγια, ο εγωκεντρισμός ενός άντρα ή μιας γυναίκας; Με την επιμονή ή την απαίτησή τους να γίνεται πάντα το δικό τους και να είναι εκείνοι-ες συνέχεια το κέντρο της προσοχής ή των ενεργειών της οικογένειας και των φίλων τους.
Κανένας δεν έχει πιο σοβαρά προβλήματα απ’ τον εγωκεντρικό-ή. Ο προϊστάμενός του-ης είναι ο πιο αυστηρός. Οι καυγάδες του-της οι πιο σημαντικοί. Τα προβλήματά του-ης τα πιο δυσεπίλυτα. Στις συζητήσεις θέλει να έχει πάντα τον λόγο, ενώ όταν δεν τον-την αφορούν, δεν συμμετέχει ή προσπαθεί να τις κατευθύνει εκεί που επιθυμεί ο ίδιος-α. Συνήθως, τον-ην απορροφούν ο μικρόκοσμος και τα προβλήματά του -ης. Ωστόσο, αυτό δεν τον-ην εμποδίζει να απαιτεί από τους άλλους συνεχή προσοχή και κατανόηση. Συχνά, δείχνει σαν να μη χορταίνει από κοπλιμέντα και εκτίθεται αλόγιστα στην ανταγωνιστικότητα. Όσο για την τελειομανία του-ης δεν του-ης επιτρέπει να εργαστεί δίχως να θέσει τους δικούς του-ης όρους.
Μικροί εγωκεντρικοί «τύραννοι»
Οι ενήλικες εγωκεντρικοί ήσαν οι «κακομαθημένοι» της παιδικής ηλικίας, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Τα παιδιά εκείνα που νευρίαζαν, φώναζαν, έκλαιγαν ή γινόντουσαν βίαια όταν δεν ικανοποιούνταν άμεσα οι επιθυμίες τους. Που είχαν συχνά ξεσπάσματα θυμού και ο χαρακτήρας τους ήταν εξουσιαστικός και αυταρχικός. Ήσαν τα παιδιά εκείνα, που με μια πρώτη ματιά, είχαν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, αφού οι γονείς του δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να τους χαλάσουν κανένα χατίρι, διαμορφώνοντας έτσι ένα διογκωμένο «εγώ».
Ήσαν τα παιδιά που σπάνια ακολουθούσαν κανόνες, που βαριόντουσαν και διαμαρτύρονταν συνεχώς, αρνούμενα να πειθαρχήσουν στις υπαγορεύσεις των γονιών, νηπιαγωγών ή των δασκάλων τους. Ενώ, αντίθετα, ήθελαν τα πάντα να γίνονται με το δικό τους τρόπο –παραβιάζοντας συχνά το ζωτικό χώρο και τα δικαιώματα των άλλων. Και μπορεί ναι μεν ο εγωκεντρισμός να είναι βασικό στοιχείο κάθε παιδιού που έρχεται στη ζωή, όπως λένε οι ειδικοί, πρέπει όμως να μειώνεται, σιγά- σιγά, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.
Στο παραπάνω συμπέρασμα καταλήγουν και οι περισσότερες έρευνες υποστηρίζοντας πώς το κλειδί για τη λύση του προβλήματος βρίσκεται στη μαγική λέξη «όρια». Δηλαδή, στα όρια που μαθαίνονται με τη σωστή διαπαιδαγώγηση, αφού το παιδί για να μεγαλώσει ισορροπημένα, έχει ανάγκη από κανόνες αλλά και από τις συνέπειες, κάθε φορά που τους παραβαίνει.
Επιπτώσεις του εγωκεντρισμού
-Στον γάμο: Συνήθως πριν τον γάμο, ο εγωκεντρικός δε δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, γιατί λόγω του έρωτά του για τον -η σύντροφό του, έχει την τάση να δείχνει στοιχεία αλτρουισμού και αυτοθυσίας. Μετά τον γάμο, όμως, όταν το έντονο συναίσθημα, σιγά- σιγά, υποχωρεί, αρχίζει ο εγωκεντρισμός του να εκδηλώνεται -όλο και πιο πολύ- και ν’ αρχίζει η πάλη για … επικράτηση! Μετά συνήθως η λύση έρχεται με ένα διαζύγιο ή κάποιον σύμβουλο γάμου.
-Στη δουλειά: Η μεγάλη γνώμη που έχουν οι εγωκεντρικοί για τον εαυτό τους, τούς οδηγεί να μην αποτελούν καλούς επικεφαλής επιχειρήσεων ή πολιτικούς, αναφέρει πρόσφατη έρευνα. Χαρακτηριστικά όπως η αυτοπεποίθηση και η κυριαρχία συχνά βοηθούν τέτοιους τύπους ν’ αναρριχηθούν στην κορυφή. Όμως, όταν φτάσουν εκεί, ο εγωκεντρισμός τους εμποδίζει την ελεύθερη και δημιουργική ανταλλαγή ιδεών, που αποτελεί σημαντικό μέρος της αποτελεσματικής λήψης αποφάσεων και την επίδοση στις ομάδες, εξηγούν οι ερευνητές.
-Στη φιλία: Είναι πάντα δύσκολο να γίνει κάποιος φίλος με έναν εγωκεντρικό. Γιατί τέτοιου είδους άνθρωποι δεν αφήνουν τα περιθώρια στον άλλον να τους πλησιάσει και να τους δείξει τις φιλικές του προθέσεις. Επιπλέον, ένας εγωκεντρικός μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικός, καθώς μπορεί με πολύ ευκολία να πάψει να εμπιστεύεται κάποιον ή να τον ταπεινώνει για ασήμαντους λόγους.
3 λάθη που πρέπει να αποφεύγετε, όσοι συναναστρέφεστε με εγωκεντρικούς
Μην υποχωρείτε σε όλες τις απαιτήσεις τους για να τους ευχαριστείτε. Γιατί έτσι τους καλομαθαίνετε και τους δίνετε την εντύπωση ότι μπορούν να έχουν ό, τι σας ζητήσουν, με αποτέλεσμα να τους κάνετε να νιώθουν… παντοδύναμοι.
Μην είστε αρνητικοί: Πάψτε να τους λέτε πάντα«όχι» ή ν’ αρνείστε να τους ικανοποιείτε κάποιες επιθυμίες τους. Γιατί, εκτός από το ότι έτσι τους αδικείτε, υπάρχει κίνδυνος να απογοητευτούν και να χάσουν τελείως την αυτοπεποίθησή τους, εφόσον η ψυχολογία πιστεύει πως συχνά ο εγωκεντρισμός σχετίζεται με χαμηλή αυτοεκτίμηση.
Μην είστε ασταθείς στη συμπεριφορά σας. Φροντίστε να έχετε σταθερούς κανόνες και όχι τη μια φορά να τους παραχωρείτε τα πάντα, ενώ την επομένη να τους επιπλήττετε για τις… εγωκεντρικές τους διαθέσεις. Πρέπει να γνωρίζουν με σαφήνεια τι μπορεί να κάνουν και τι όχι, τι μπορεί να πάρουν και τι όχι από σας.
Χρίσιμες γνώσεις
-Τυχόν λάθη στη διαπαιδαγώγηση διορθώνονται μέχρι τα 8 χρόνια του παιδιού.
–Έρευνες απέδειξαν ότι η τεστοστερόνη επηρεάζει τις αποφάσεις των ανθρώπων κάνοντάς τους πιο εγωκεντρικούς. Συνήθως, αυτό οδηγεί στην αναζήτηση της καλύτερης λύσης σε ένα πρόβλημα, αλλά κάποιες φορές η υπερβολική τεστοστερόνη μπορεί να «τυφλώσει» απέναντι στις απόψεις άλλων ανθρώπων.
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "Μήπως είσαστε εγωκεντρικός -ή;"