Τρεις νέες μελέτες ίσως αλλάξουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το πρώτο γεύμα της ημέρας
Εδώ και δεκαετίες οι ειδικοί λένε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Ομως η επιστημονική υποστήριξη αυτής της άποψης είναι απρόσμενα πενιχρή, ενώ τρεις νέες μελέτες από διαφορετικά πανεπιστήμια που δημοσιεύθηκαν στο τεύχος Αυγούστου της «Αμερικανικής Επιθεώρησης Κλινικής Διατροφής» («AJCN») μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε το φαγητό νωρίς το πρωί, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς».
Η μεγαλύτερη και πιο ριζοσπαστική από τις μελέτες αυτές εστιάσθηκε στο αν το πρωινό παίζει ρόλο στην απώλεια βάρους. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ, και σε άλλα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ και της Δανίας επιστράτευσαν 283 εθελοντές ηλικίας 20 έως 65 ετών, οι οποίοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και ήθελαν να αδυνατίσουν.
Οι ερευνητές ζύγισαν τους εθελοντές και τους χώρισαν τυχαία σε τρεις ομάδες. Στην πρώτη συνέστησαν να μην τρώει πρωινό, στη δεύτερη να τρώει καθημερινά πρωινό και στην τρίτη να συνεχίσει ό,τι συνήθιζε να κάνει όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.
Κάθε ομάδα αποτελείτο από ανθρώπους που συνήθιζαν να τρώνε ή να αποφεύγουν το πρωινό, και έτσι άλλοι εθελοντές άλλαξαν συνήθειες και άλλοι όχι. Η λήψη ή μη του πρωινού ήταν η μοναδική διαιτητική παρέμβαση που έκαναν οι εθελοντές.
Δεκαέξι εβδομάδες αργότερα όλοι τους επέστρεψαν στο εργαστήριο για να ξαναζυγιστούν. Κανείς δεν είχε αδυνατίσει – η διαφορά δεν ήταν καν μισό κιλό και αφορούσε τους πάντες, ανεξάρτητα από το αν έτρωγαν ή όχι πρωινό.
Σε μία άλλη μελέτη, αυτή τη φορά σε εθελοντές δίχως πρόβλημα περιττών κιλών, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ, στη Βρετανία, εξέτασαν τον μεταβολικό ρυθμό, τα επίπεδα χοληστερόλης και το σάκχαρο σε 33 εθελοντές, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων έτρωγε πρωινό και η άλλη όχι. Οι ερευνητές χορήγησαν επίσης στους εθελοντές συσκευές καταγραφής της φυσικής δραστηριότητάς τους.
Εξι εβδομάδες αργότερα το σωματικό βάρος, ο μεταβολικός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας, η χοληστερόλη και οι περισσότεροι δείκτες του σακχάρου των εθελοντών ξαναμετρήθηκαν και βρέθηκαν σχεδόν οι ίδιοι, ανεξάρτητα από το αν ένας εθελοντής έτρωγε πρωινό ή όχι.
Η μοναδική διαφορά υπέρ όσων έτρωγαν πρωινό ήταν πως έμοιαζαν περισσότερο δραστήριοι το πρωί. Οι συσκευές καταγραφής της φυσικής δραστηριότητας έδειξαν πως έκαιγαν σχεδόν 500 θερμίδες περισσότερες κάθε πρωί, μέσω μετρίας εντάσεως κινήσεων.
Επειδή όμως έτρωγαν πρωινό, κατανάλωναν επίσης 500 θερμίδες περισσότερες την ημέρα. Σε αντίθεση, εξάλλου, με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση, όσοι εθελοντές απέφευγαν το πρωινό δεν… καταβρόχθιζαν περισσότερο φαγητό στα επόμενα γεύματα της ημέρας, αλλά απλώς ήταν πιο νωθροί το πρωί.
Στην τρίτη μελέτη, επιστήμονες από την Ιταλία θέλησαν να εξετάσουν τον ρόλο του πρωινού στις ακαδημαϊκές επιδόσεις, αναλύοντας συνδυαστικά τις έως τώρα μελέτες επί του θέματος. Το συμπέρασμά τους ήταν πως τα υπάρχοντα στοιχεία είναι ανεπαρκή και διφορούμενα για να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.
Τίποτα το σπουδαίο
Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν πως σε ό,τι αφορά το σωματικό βάρος «το πρωινό μάλλον είναι απλώς ένα ακόμα γεύμα» δήλωσε η δρ Εμιλι Τζ. Νταράνταρ, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Συμπεριφορών Υγείας του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα και επικεφαλής της μελέτης στους υπέρβαρους και παχύσαρκους εθελοντές. «Η αποφυγή του στις νέες μελέτες δεν φάνηκε να παχαίνει τον κόσμο, ούτε η προσθήκη του να τους αδυνατίζει».
Από την πλευρά του, ο δρ Τζέιμς Μπετς, λέκτορας Διατροφής, Μεταβολισμού και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ και επικεφαλής της μελέτης με τους αδύνατους εθελοντές, εκτίμησε ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διερευνηθεί καλύτερα το θέμα.
Εως ότου γίνει αυτό, το μήνυμα από τις νέες μελέτες μοιάζει να είναι πως δεν χρειάζεται να ανησυχεί όποιος δεν βάζει μπουκιά στο στόμα του το πρωί. «Σχεδόν ποτέ δεν τρώω πρωινό και αυτός ήταν ένας λόγος που έκανα τη νέα μελέτη, αφού όλοι οι φίλοι και οι γνωστοί μου μου έλεγαν ότι θα έπρεπε να ξέρω καλύτερα», είπε ο δρ Μπετς. «Βάσει των νέων ευρημάτων, δεν νομίζω ότι θα αλλάξω συνήθεια».
Ούτε η δρ Νταράνταρ προτίθεται να αλλάξει τη δική της, που είναι να τρώει πρωινό. Ομως, «νομίζω ότι δεν θα συνεχίσω να πιέζω τον άντρα μου να τρώει και εκείνος» διευκρίνισε.
Tanea.gr
Be the first to comment on "Μήπως είναι υπερτιμημένο το πρωινό;"