Μέχρι και 30% αναγεννούν το μυοκάρδιο οι κυτταρικές θεραπείες μετά το έμφραγμα

kittarikes_therapeies_emfragma

Μέχρι και 30% αναγεννούν το μυοκάρδιο οι κυτταρικές θεραπείες μετά το έμφραγμαΕλπίδα για το μέλλον της μυοκαρδιακής αναγέννησης με κυτταρικές θεραπείες, μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, δίνουν τα πρώτα αποτελέσματα πρόσφατων κλινικών μελετών. Σύμφωνα με αυτά, μείωση μέχρι και 30% της ουλής του εμφράγματος επιτυγχάνουν τα προγονικά καρδιακά κύτταρα (cardiac stem cells) που προέρχονται από το ίδιο το πάσχον μυοκάρδιο, όταν υποστούν ειδική επεξεργασία και επαναχορηγηθούν στην πάσχουσα καρδιά.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και Ερευνας Καρδιακής Ανεπάρκειας, Σταμάτης Αδαμόπουλος. «Τα αποτελέσματα των κλινικών εφαρμογών» τόνισε ο κ. Αδαμόπουλος, «προς το παρόν δείχνουν ότι η χορήγηση προγονικών κυττάρων του μυελού των οστών από ενηλίκους ή προγονικών κυττάρων που απομονώνονται από την ίδια την καρδιά, είναι ικανή να επιφέρει βελτίωση της λειτουργικότητάς της. Μάλιστα, τα προγονικά καρδιακά κύτταρα (cardiac stem cells) που προέρχονται από το ίδιο το πάσχον μυοκάρδιο, όταν υποστούν ειδική επεξεργασία και επαναχορηγηθούν στην πάσχουσα καρδιά φαίνεται, από μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ότι μειώνουν σημαντικά την ουλή του εμφράγματος».

Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννη Τερροβίτη, «το ενδιαφέρον των ερευνητών εστιάζεται και στη χρήση αλλογενών κυττάρων (από μη συμβατό δότη), χωρίς την ανάγκη ταυτόχρονης χορήγησης ανοσοκατασταλτικής αγωγής, η οποία σε πειραματικές μελέτες έχει αποδειχθεί ασφαλής και εξίσου αποτελεσματική με τη χρήση αυτόλογων κυττάρων (κυττάρων που προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή)».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τερροβίτης, ήδη, μία μελέτη φάσεως ΙΙ με χρήση αλλογενών καρδιακών κυττάρων, μετά από πρόσφατο έμφραγμα μυοκαρδίου, έχει λάβει έγκριση από τον αμερικανικό Εθνικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και ξεκίνησε πρόσφατα στις ΗΠΑ.

kathimerini.gr

Share

Be the first to comment on "Μέχρι και 30% αναγεννούν το μυοκάρδιο οι κυτταρικές θεραπείες μετά το έμφραγμα"

Leave a comment