Μάρτιος: Μήνας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου

Ένας επικίνδυνος εχθρός…

…που όμως μπορεί να προληφθεί.

 

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος και τρίτος πιο θανατηφόρος καρκίνος στον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα περισσότεροι από 5.000 συμπολίτες μας νοσούν κάθε χρόνο και πάνω από 2.500 χάνουν τη ζωή τους.  Όμως, είναι ένας από τους λίγους καρκίνους, του οποίου η πρόληψη μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης και παρακολούθησης είναι η κολονοσκόπηση. Κι αυτό συμβαίνει  διότι υπάρχει μια προκαρκινική κατάσταση, ο πολύποδας. Αυτός από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί μέχρι τη στιγμή που θα εξαλλαγεί μεσολαβεί ένα διάστημα 7 – 12 χρόνων. Εάν, λοιπόν, στο διάστημα αυτό γίνει παρέμβαση με κολονοσκόπηση ο κίνδυνος μηδενίζεται, με την προϋπόθεση ότι θα επακολουθήσει, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, παρακολούθηση.

Προσοχή!

Δεν εξαλλάσονται όλοι οι πολύποδες σε καρκίνο, παρά μόνο οι αδενωματώδεις και όσοι έχουν σωληνολαχνωτό στοιχείο.

 

Συμπτώματα

Η αναιμία είναι βασικό σύμπτωμα του καρκίνου του παχέος εντέρου και μπορεί να είναι μοναδικό σύμπτωμα σε καρκίνους εντοπιζόμενους στο δεξιό τμήμα (ανιόν και τυφλό).

Η αιμορραγία (ορατή αποβολή αίματος από το έντερο) είναι βασικό σύμπτωμα του καρκίνου του αριστερού τμήματος του παχέος εντέρου.

-Ασαφής, βαθιά στην κοιλιά πόνος και αδυναμία αποτελούν επίσης συμπτώματα που εμφανίζονται σε μεγάλη αναλογία στους ασθενείς.

Οι διαταραχές των κενώσεων (διάρροια, δυσκοιλιότητα ή εναλλαγές διάρροιας με δυσκοιλιότητα) είναι κι αυτά  βασικά συμπτώματα της νόσου που πρέπει να ανησυχήσουν τον ασθενή και το γιατρό του.

Οι μεταστάσεις σε άλλα όργανα (κυρίως ήπαρ, πνεύμονες) μπορεί επίσης να προκαλέσουν συμπτώματα σχετιζόμενα με αυτά τα όργανα.

 

Πρέπει να προσέχετε περισσότερο…

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου περιλαμβάνονται:

-Άνθρωποι με ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου του παχέος εντέρου.

-Ασθενείς με μακροχρόνια εκτεταμένη ελκώδη κολίτιδα ή νόσο του Crohn.

-Όσοι ανήκουν σε οικογένειες με κληρονομική προδιάθεση για καρκίνο του παχέος εντέρου (οικογενής πολυποδίαση, σύνδρομο του κληρονομικού καρκίνου του παχέος εντέρου).

Προσοχή!

Όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα σε κολονοσκόπηση, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Σε πρώιμο στάδιο, η νόσος μπορεί να αντιμετωπισθεί χειρουργικά με πιθανότητα ίασης. Η προσθήκη της επικουρικής χημειοθεραπείας αυξάνει την πιθανότητα ίασης καθώς και την επιβίωση χωρίς νόσο, αλλά ακόμα και τη συνολική επιβίωση.

Σημαντικό βήμα, στις μέρες μας, είναι η ανακάλυψη νέων μορφών χημειοθεραπείας, οι οποίες δεν απαιτούν νοσηλεία για τη χορήγησή τους και λαμβάνονται από το στόμα. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχουν εκλεκτική δράση κατά των καρκινικών κυττάρων, βελτιώνουν το κλινικό αποτέλεσμα, καλυτερεύοντας ταυτόχρονα -κατά πολύ- και την καθημερινότητα των ασθενών, ( λιγότερες επισκέψεις στο νοσοκομείο, καλύτερη ποιότητα ζωής κ.ά.) .

 

Θεραπευτικές εξελίξεις – Πρόσφατα επιτεύγματα

Με την πρόοδο της τεχνολογίας και τα αλματώδη βήματα στη φαρμακευτική έρευνα, έχουν εφευρεθεί σήμερα νέοι αντικαρκινικοί παράγοντες ( αλλιώς βιολογικοί ), οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των στοχευμένων θεραπειών. Σε αντίθεση με την κλασική χημειοθεραπεία, η δράση των νέων αυτών παραγόντων δεν είναι κυτταροτοξική, αλλά επεμβαίνουν σε «μοριακές οδούς» των καρκινικών κυττάρων, αναστέλλοντας έτσι τη δράση τους με άμεσο ή έμμεσο αποτέλεσμα το θάνατό τους.

 

Προσοχή!

Οι παραπάνω «έξυπνες» θεραπείες έχουν θεαματικά κλινικά αποτελέσματα, αλλά με χαμηλή τοξικότητα. Το αποτέλεσμα; Οι ασθενείς να έχουν από τη μια, αποτελεσματική θεραπεία και από την άλλη, υψηλά επίπεδα ποιότητας ζωής.

Σημαντικός ο ρόλος της διατροφής

Οι διατροφικές συνήθειες αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους περιβαλλοντικούς παράγοντες, που εμπλέκονται στην καρκινογένεση του παχέος εντέρου. Πρόσφατες διεθνείς μελέτες δείχνουν ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος σε πληθυσμούς που η διατροφή τους περιλαμβάνει πολλά φρούτα και λαχανικά, ενώ ο κίνδυνος μεταβάλλεται εφόσον αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες. Έχετε, λοιπόν, υπόψη τα παρακάτω:

  1. Τρώτε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως.
  2. Προτιμάτε τα τοπικά, εποχιακά και φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά.
  3. Τρώτε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.
  4. Μετριάστε την πρόσληψη ζωϊκού λίπους (π.χ. λιπαρό γάλα και κρέας) υιοθετώντας γάλα με μικρή περιεκτικότητα σε λίπος και αφαιρώντας το ορατό λίπος από το κρέας και το δέρμα από το κοτόπουλο (υγιής μαγειρική σημαίνει χαμηλές ποσότητες λίπους). Αν πρέπει να προσθέσετε λίπος προτιμάτε την προσθήκη ελαιόλαδου.
  5. Να θυμάστε ότι το ψάρι και τα όσπρια αποτελούν κατάλληλες εναλλακτικές τροφές αντί του κρέατος.
  6. Αποφεύγετε τη μεγάλη πρόσληψη θερμίδων.
  7. Υιοθετήστε καθημερινή φυσική άσκηση.
  8. Πίνετε τουλάχιστον ένα λίτρο νερού ημερησίως και όχι περισσότερο από δύο ποτήρια κρασιού την ημέρα.
  9. Μην καπνίζετε.
  10. Τρώτε ήσυχα και χαλαρά (να ευχαριστιέστε δηλαδή την τροφή σας).

 

Γνωρίζατε ότι…

κολονοσκόπηση σε ανθρώπους πάνω από τα  50, είναι η λύση για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, κάτι που αφορά γύρω στα  4 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στη χώρα μας;

 

Ευχαριστούμε την Ελληνική Γαστρεντερολογική Εταιρεία  για τις πληροφορίες που μας έδωσε.

 

 

Μαρία Ορφανίδου

 

Share

Be the first to comment on "Μάρτιος: Μήνας Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Παχέος Εντέρου"

Leave a comment