Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το… αντηλιακό μου

thalassa_antiliako
Τι πρέπει να προσέξετε για να αποφύγετε τα καλοκαιρινά εγκαύματα
Η αντηλιακή προστασία είναι επιβεβλημένη για όλον τον κόσμο, παιδιά και ενηλίκους, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τις ώρες της έντονης ηλιοφάνειας. Ωστόσο δεν κινδυνεύουν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο από τον ήλιο. Αυτό το δείχνει ο φωτότυπος του καθενός.
Σύμφωνα με τη δερματολόγο – αφροδισιολόγο κυρία Κατερίνα Λαμπρινοπούλου, ο φωτότυπος καθορίζεται από το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών κάθε ανθρώπου. Υπάρχουν έξι φωτότυποι. Οι Ελληνες ανήκουμε στον τρίτο ή στον τέταρτο φωτότυπο, πράγμα που σημαίνει ότι αντιμετωπίζουμε μέτριο ή μικρό κίνδυνο για ηλιακά εγκαύματα.
Τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τους ενηλίκους να πάθουν ηλιακό έγκαυμα καθώς εκτίθενται περισσότερη ώρα στον ήλιο και έχουν πιο ευαίσθητο δέρμα. Ο κίνδυνος αφορά περισσότερο τα ξανθά παιδάκια. Ωστόσο όλα τα παιδιά πρέπει να προσέχουν σε σχέση με τον ήλιο, άσχετα από το χρώμα του δέρματός τους. Ερευνες έχουν δείξει ότι ένα σοβαρό ηλιακό έγκαυμα (δευτέρου βαθμού) σε παιδιά κάτω των 15 ετών διπλασιάζει τον κίνδυνο να αναπτύξουν κακόηθες μελάνωμα στην ενήλικη ζωή τους.
Υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες όσον αφορά την έκθεση στον ήλιο. Οι κανόνες αφορούν όλους τους ανθρώπους, κυρίως όμως τους ανοιχτόχρωμους και όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό. Αυτοί είναι:

  • Αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο, ιδίως τις επικίνδυνες ώρες (10 π.μ. – 4 μ.μ.).
  • Χρήση αντηλιακού τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα, ακόμη και όταν κυκλοφορεί κάποιος στην πόλη ή είναι χειμώνας.
  • Επιλογή αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, ειδικά το καλοκαίρι. Δείκτης πάνω από 25 θεωρείται ότι προσφέρει πλήρη προστασία. Ο μεγαλύτερος δείκτης (π.χ., 50) προστατεύει περισσότερη ώρα, χωρίς να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ανανέωση.
Το αντηλιακό πρέπει να μπαίνει σε αρκετή ποσότητα, δηλαδή ένα σωληνάριο για το πρόσωπο να κρατήσει περίπου έναν μήνα, να ανανεώνεται συχνά – κάθε δύο ώρες σε περίπτωση εφίδρωσης, κάθε φορά μετά το κολύμπι και κάθε 4-5 ώρες σε κανονικές συνθήκες.
Τα μωρά μέχρι έξι μηνών δεν πρέπει να μένουν στον ήλιο καθόλου από τις 10 π.μ. ως τις 5 μ.μ. Πρέπει να φορούν πάντα ρούχα, καπέλο και να είναι κάτω από ομπρέλα. Ειδικά στα μωρά μέχρι έξι μηνών δεν επιτρέπεται η χρήση αντηλιακού.
Τα παιδιά από 6 μηνών μέχρι 2 ετών πρέπει να φορούν καπέλο, φανελάκι, γυαλιά και αντηλιακό με φυσικά φίλτρα όταν εκτίθενται στον ήλιο, τις σωστές ώρες πάντα. Στα μεγαλύτερα παιδιά (πάνω από 2 ετών) τα αντηλιακά πρέπει να περιέχουν και χημικά φίλτρα για καλύτερη προστασία από την UVA ακτινοβολία.
Οι ενήλικοι πρέπει να φορούν καπέλο, γυαλιά, αντηλιακό και να κάθονται στον ήλιο τις σωστές ώρες.
Πηγή: tovima.gr
Share

Be the first to comment on "Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το… αντηλιακό μου"

Leave a comment

error: