Κυτταρικός μηχανισμός “φρενάρει” τον ιό HIV

kyttara_frenaroun_to_AIDS

Ένα νέο βιολογικό μηχανισμό ανακάλυψε μια διεθνής επιστημονική ομάδα, μέσου του οποίου τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος προσπαθούν να «φρενάρουν» την εξάπλωση στο σώμα του ιού HIV, που προκαλεί το AIDS.

Η αξιοποίηση αυτού του κυτταρικού μηχανισμού ανοίγει πιθανούς νέους δρόμους για την αντιμετώπιση της νόσου, καθώς φαίνεται να μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξή της, αν και θα χρειαστούν νέες έρευνες για να διαπιστωθεί πόσο χρήσιμη μπορεί να αποβεί η νέα τεχνική από θεραπευτικής πλευράς.

Οι ερευνητές από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τη Ν. Κορέα, με επικεφαλής τον καθηγητή μικροβιολογίας Ναθάνιελ Λαντάου της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Ν. Υόρκης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό ανοσολογίας «Nature Immunology», σύμφωνα με το BBC, εστίασαν στην πρωτεΐνη SAMHD1, καθώς περσινές έρευνες είχαν δείξει πως ορισμένα ανοσοποιητικά κύτταρα, τα δενδριτικά, τα οποία περιέχουν αυτή την πρωτεΐνη, έχουν σημαντικά μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην μόλυνση από τον ιό HIV.

Μετά από επίμονες προσπάθειες για να κατανοηθεί με ποιό τρόπο η συγκεκριμένη πρωτεΐνη προστατεύει τα εν λόγω κύτταρα, η ομάδα του δρος Λαντάου βρήκε την απάντηση και, πλέον, υπάρχει ελπίδα ότι θα βρεθεί ένας τρόπος να παρασχεθεί μελλοντικά με συνθετικό τρόπο ανάλογη προστασία και στα άλλα κύτταρα του σώματος.

Οι αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τον μοριακό μηχανισμό, μέσω του οποίου η SAMHD1 προστατεύει τα κύτταρα και εμποδίζει τον ιό να εισάγει το δικό του γενετικό υλικό στο DNA του κυττάρου.

Στην ουσία, η αυτή η πρωτεΐνη διασπά τους θεμελιώδεις λίθους του DNA (ένα είδος ηθελημένης βιολογικής τακτικής της «καμένης γης») και έτσι καταδικάζει τον ιό σε «λιμοκτονία», με συνέπεια ο HIV να εισέρχεται μεν στο κύτταρο, αλλά να αδυνατεί να το κατακτήσει.

Ο ιός δεν βρίσκει διαθέσιμα γενετικά υλικά για να τα αλλοιώσει και μετά να αναπαραχθεί, κι έτσι το φυσιολογικό κύτταρο δεν καταστρέφεται.

Λόγω αυτού του βιολογικού εμποδίου, ο ιός έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να χειραγωγεί άλλα κύτταρα, που δεν περιέχουν την πρωτεΐνη SAMHD1 και μέσα στα οποία μπορεί να αναπαραχθεί ευκολότερα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον Λαντάου, φαίνεται πως ο HIV σκοπίμως αποφεύγει να μολύνει τα κύτταρα που περιέχουν αυτή την πρωτεΐνη, προκειμένου να μην προκαλέσει ευρύτερο «συναγερμό» στο ανοσοποιητικό σύστημα και ενεργοποιήσει άλλους αμυντικούς μηχανισμούς εναντίον του.

Ιοί που σχετίζονται με τον HIV, όπως ο HIV-2 και ο SIV, έχουν αναπτύξει μια δική τους πρωτεϊνη, τη VPX, η οποία επιτίθεται άμεσα στην «καλή» πρωτεΐνη SAMHD1, επιτρέποντας στον ιό να μολύνει ακόμα και τα δενδριτικά ανοσοποιητικά κύτταρα.

Οι ερευνητές θα αναζητήσουν τώρα ένα τρόπο να αυξήσουν τεχνητά την ποσότητα της πρωτεΐνης SAMHD1 στα κύτταρα εκείνα όπου αυτή δεν υπάρχει.

Πηγή: nooz.gr

Share

Be the first to comment on "Κυτταρικός μηχανισμός “φρενάρει” τον ιό HIV"

Leave a comment