Η «καπιτονέ» όψη του δέρματος
Η κυτταρίτιδα δεν είναι ασθένεια, αλλά σωματικό λίπος, όμοιο με εκείνο που υπάρχει σε κάθε μέρος του σώματός μας. Πρόκειται για το αντιαισθητικό αποτέλεσμα που προκύπτει όταν η θρέψη των ιστών και η απομάκρυνση των τοξινών δεν γίνεται σε βάθος.
Είναι ένα πρόβλημα που το αντιμετωπίζουν 8 στις 10 γυναίκες, ανεξάρτητα από το βάρος και την ηλικία τους. Εντοπίζεται κυρίως στους μηρούς και τους γλουτούς, αλλά και στα μπράτσα και την κοιλιά. Προκαλεί τη γνωστή όψη της φλούδας πορτοκαλιού και αντιμετωπίζεται αισθητά έως και ολοκληρωτικά με διάφορα φαρμακευτικά ή καλλυντικά προϊόντα, ορισμένες ιατρικές μεθόδους (θαλασσοθεραπεία, μεσοθεραπεία, λεμφικό μασάζ, μέθοδος οξυγόνωσης του λίπους, κ.ά.), καθώς και με την κατάλληλη δίαιτα και γυμναστική.
Αιτίες
Τα βασικότερα αίτια που προκαλούν κυτταρίτιδα είναι : – η κακή μικροκυκλοφορία του αίματος και κατ’ επέκταση η κληρονομικότητα ή η προδιάθεση,- η κατακράτηση υγρών, -η καθιστική ζωή, -η κακή διατροφή, -το στρες και – οι ορμονικές διαταραχές.
Αντιμετώπιση
Είτε οφείλεται σε γενετικούς λόγους, είτε σε κάποιες κακές συνήθειες, η κυτταρίτιδα πρέπει να αντιμετωπίζεται με διάφορους τρόπους, οι οποίοι θα πρέπει να συντονίζονται μεταξύ τους, όπως:
-Σωστή διατροφή:
Αυτή πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα είδη των τροφών, να είναι φτωχή σε λιπαρά και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, εφόσον αυτά παρέχουν πολλές φυτικές ίνες, μεταλλικά άλατα και βιταμίνες Α και C, που τονώνουν την επιδερμίδα. Πείτε, λοιπόν, ναι στα: άπαχο κρέας, κοτόπουλο, ψάρια, άπαχα τυριά, ψωμί και ζυμαρικά από αλεύρι ολικής αλέσεως. Περιορίστε το κόκκινο κρέας και πείτε όχι με την καρδιά σας σε: τηγανητά, γλυκά, κρέμα γάλακτος, καφέ, αναψυκτικά και αλκοόλ. Με τον τρόπο αυτό, ο οργανισμός βοηθιέται ν’ αποβάλλει καλύτερα τις τοξίνες και να μην κατακρατά υγρά.
-Επαρκής εσωτερική ενυδάτωση:
Ως γνωστό, το 60% του οργανισμού μας και το 70% της επιδερμίδας μας αποτελούνται από νερό. Όμως, υπάρχουν και καθημερινές απώλειες εξαιτίας του ιδρώτα και της άδηλης αναπνοής. Κάτι που πρέπει να αναπληρώνουμε, φροντίζοντας να πίνουμε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα, για να εξασφαλίζουμε έτσι καλή υγεία και όμορφη επιδερμίδα.
-Γυμναστική:
Δεν χρειάζεται να ακολουθήσετε το σκληρό πρόγραμμα ενός γυμναστηρίου. Απλά μπορείτε να περπατάτε, να κολυμπάτε ή να κάνετε ποδήλατο. Με σύστημα, όμως, και όχι περιστασιακά. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει ν’ ασχολείστε με τα παραπάνω τουλάχιστον για 20 λεπτά, τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα, για να αυξήσετε τις καύσεις του οργανισμού σας και να καίτε τις θερμίδες, έτσι ώστε να μειωθεί το στρες σας και να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματός σας.
-Εξειδικευμένα προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας:
Πρόκειται για κρέμες, λοσιόν και ζελ που περιέχουν θεοφυλίνη, καφεΐνη και άλλα συστατικά, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να εισχωρούν κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και να «καίνε» το λίπος. Επιπλέον, εμπεριέχουν και άλλες ουσίες, οι οποίες είναι σε θέση να ενεργοποιούν την παραγωγή ενζύμων, τα οποία με τη σειρά τους δυναμώνουν τις ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Τέτοιου είδους προϊόντα πρέπει να χρησιμοποιούνται συστηματικά, γιατί μόνον έτσι η επιδερμίδα -μετά από λίγο καιρό- θα δείχνει στα επίμαχα σημεία πιο σφιχτή και λεία, μειώνοντας έτσι την εικόνα της κυτταρίτιδας.
Tips
–Μην χρησιμοποιείτε ταυτόχρονα δύο προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας πιστεύοντας ότι έτσι θά ’χετε καλύτερα αποτελέσματα.
-Τα προϊόντα με καφεΐνη παρουσιάζουν ταχύτερα σημάδια ορατής βελτίωσης (σε 15-20 μέρες από την εφαρμογή τους).
–Χάνετε αργά κάθε περιττό κιλό και σταθεροποιείτε το βάρος σας, γιατί η κυτταρίτιδα χειροτερεύει με τις στερητικές δίαιτες και τις συχνές αυξομειώσεις βάρους.
– Αποφεύγετε καυτά μπάνια, σφιχτά ρούχα ( κυρίως στενά τζινς), ψιλοτάκουνα (ιδίως αν τα φοράτε συνέχεια) και το κάπνισμα.
– Πέντε σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανου + 1 κιλό αλάτι + νερό της μπανιέρας = η καλύτερη τόνωση της κυκλοφορίας αίματος και λέμφου.
–Η λιποαναρρόφηση δεν θεραπεύει την κυτταρίτιδα. Απλά, αφαιρώντας τα αντιαισθητικά μαξιλαράκια λίπους, βελτιώνει την όψη των περιοχών όπου εμφανίζεται.
-Η γρήγορη και οριστική καταπολέμηση της κυτταρίτιδας χρειάζεται τη βοήθεια και κάποιου δερματολόγου, αισθητικού ή πλαστικού χειρουργού.
–Συνηθίστε ν’ ανεβοκατεβαίνετε σκάλες και περπατάτε όσο μπορείτε περισσότερο.
Ευχαριστούμε τη δερματολόγο κα Τάνια Βλαδένη, για τις πληροφορίες που μας έδωσε.
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "Κυτταρίτιδα"