Κυβερνοχονδρία … η νόσος της ψηφιακής εποχής

kivernohondria

kivernohondriaΑν ανήκετε στην κατηγορία των ατόμων που αγχώνονται ακόμα και από την παραμικρή ενόχληση που μπορεί να σχετίζεται με την υγεία τους και αναζητάτε συνεχώς πληροφορίες σχετικά με αυτή στο διαδίκτυο, τότε το πιθανότερο είναι να πάσχετε -όπως αναφέρουν οι ειδικοί- από κυβερνοχονδρία.

 

Πρόκειται για νόσο της ψηφιακής εποχής, κυρίαρχο σύμπτωμα της οποίας είναι η αναζήτηση στο internet εξειδικευμένων ιατρικών πληροφοριών, που όμως ο ασθενής παρερμηνεύει, με αποτέλεσμα να καταλήγει σε λανθασμένα συμπεράσματα για την κατάσταση της υγείας του και να χρησιμοποιεί ακόμα και επικίνδυνες θεραπείες! Για τον λόγο αυτό οι ειδικοί συνιστούν προσοχή στις ιατρικές πληροφορίες που λαμβάνονται μέσω του Διαδικτύου.

 

Οπως εξηγεί η εξειδικευμένη σε Μη Κατευθυντική Εμψύχωση Ομάδων, η σχολική-εξελικτική ψυχολόγος Ευφροσύνη Μήτσιου: «Η κυβερνοχονδρία είναι η περίπτωση κατά την οποία το άτομο που διακατέχεται από έντονο άγχος και φόβο για την υγεία του ψάχνει συνεχώς στο διαδίκτυο πληροφορίες σχετικές με θέματα υγείας για να δει αν ταιριάζουν με αυτό που νιώθει ή που υποπτεύεται ότι μπορεί να έχει – και δεν του το λένε ή δεν το έχουν βρει οι γιατροί» και προσθέτει: «Εφόσον βρει ότι κάποια συμπτώματα ταιριάζουν με αυτό που νιώθει, πιστεύει πλέον ότι πάσχει από αυτό! Ενας πόνος στο στομάχι είναι ένδειξη έλκους, πίσω από μια ταχυπαλμία κρύβεται πρόβλημα στην καρδιά, και όχι μια απλή ενόχληση. Η “ειρωνεία” είναι ότι το άτομο ψάχνει συνεχώς στο διαδίκτυο για τυχόν ασθένειες, επαναλαμβάνει διάφορες εξετάσεις και αλλάζει συνεχώς γιατρούς διότι ψάχνει όχι τόσο τη θεραπεία όσο εκείνο τον γιατρό ή εκείνη την πληροφορία που θα του επιβεβαιώσει ότι έχει κάτι».

 

Madata.gr

Share

Be the first to comment on "Κυβερνοχονδρία … η νόσος της ψηφιακής εποχής"

Leave a comment