Κατατροπώστε τους ιούς κρυολογήματος και γρίπης
Οι περισσότεροι που θα εμφανίσετε κρυολόγημα ή γρίπη μπορείτε να θεραπευτείτε με ασφάλεια στο σπίτι σας, φροντίζοντας οι ίδιοι τον εαυτός σας ή, σε περίπτωση γρίπης, έχοντας δίπλα σας κάποιον άλλο για να σας φροντίζει. Η πιο υγιής όμως απάντηση στην εποχική γρίπη είναι το εμβόλιο, εφόσον έτσι θωρακίζετε όχι μόνον τη δική σας υγεία, αλλά και την υγεία των γύρω σας…
Οι ιοί που προκαλούν το κρυολόγημα ή τη γρίπη μεταδίδονται ως μικρά, υγρά σταγονίδια όταν κάποιος μιλάει, γελάει, φτερνίζεται ή βήχει χωρίς να καλύπτει το στόμα και τη μύτη του. Μπορείτε να κολλήσετε αυτούς τους ιούς με τα χέρια σας, αν αγγίξετε, για παράδειγμα, μια επιφάνεια που είναι μολυσμένη με τον ιό – μια βρύση, ένα χερούλι πόρτας ή μια συσκευή τηλεφώνου, – και μετά αγγίξετε τη μύτη και τα μάτια σας, επιτρέποντας έτσι στον ιό να εισβάλλει στον οργανισμό σας.
Από τα πλέον γόνιμα περιβάλλοντα για τη μετάδοση αυτών των ιών είναι το μετρό και τα λεωφορεία. Με τους επιβάτες συνωστισμένους στα βαγόνια κατά τις ώρες αιχμής και με ελάχιστο ή ανύπαρκτο εξαερισμό, τα μικρόβια μπορούν να μεταδοθούν τρομακτικά γρήγορα, ιδίως εάν λάβουμε υπόψη ότι με το μέσο φτέρνισμα διαφεύγουν 100.000 σταγονίδια, τα οποία μεταφέρονται με ταχύτητα 90 μιλίων/ώρα.
Προσοχή!
Το κρυολόγημα οφείλεται σε πάνω από 200 ιούς κι η γρίπη σε τρεις κύριους τύπους ιών, τους οποίους δυστυχώς κανένας μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να κατατροπώσει με την παρασκευή ενός εμβολίου, το οποίο να προστατεύει από όλα αυτά τα διαφορετικά στελέχη. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος ενήλικας μπορεί να κρυολογήσει δύο με πέντε φορές το χρόνο, απλώς εισπνέοντας τα μικροσκοπικά σταγονίδια που μεταδίδονται από έναν ήδη προσβεβλημένο άνθρωπο.
Η διαφορά ανάμεσα στο κρυολόγημα και τη γρίπη
-Αν εμφανίσετε κοινό κρυολόγημα…
… θα φτερνίζεστε, θα έχετε καταρροή, φαγούρα και γαργαλητό στο λαιμό και έναν κάπως ξηρό βήχα. Τώρα, λοιπόν, είναι σημαντικό να αναπαυτείτε όσο το δυνατό περισσότερο, να καταναλώνετε αρκετή ποσότητα ελαφριάς τροφής (π.χ. κοτόσουπες), να πίνετε μη αλκοολούχα υγρά και να χρησιμοποιείτε αποσυμφορητικά, αντιβηχικά και άλλα φάρμακα που θ’ ανακουφίζουν τα συμπτώματα.
-Αν, πάλι, έχετε γρίπη …
…στις περισσότερες περιπτώσεις, η κατάσταση είναι πιο σοβαρή. Θα νιώθετε εξουθενωμένος και δε θα μπορείτε να κάνετε τίποτα άλλο από το να μένετε ξαπλωμένος στον καναπέ ή το κρεβάτι σας. Και πάλι, είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε όσο το δυνατό περισσότερο, να πίνετε άφθονα υγρά και να ανακουφίζετε τον πόνο και την υψηλή θερμοκρασία σας με τα κατάλληλα φάρμακα (τα αποσυμφορητικά είναι καλά για το μπούκωμα, ενώ η εισπνοή ατμών ωφελεί επίσης πολλούς).
Πρωταθλητές και… στ’ αντιβιοτικά
Το κρυολόγημα, η γρίπη και οι περισσότεροι τύποι βήχα προκαλούνται από ιούς, άρα τα αντιβιοτικά δεν έχουν κανένα όφελος. Δυστυχώς, όμως, το μήνυμα αυτό δεν έχει περάσει ακόμα σε πολλούς από εμάς, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να εξακολουθούν να ζητούν λανθασμένα αντιβιοτικά όταν έχουν συνάχι.
Για παράδειγμα, πριν από μερικά χρόνια, πανευρωπαϊκή μελέτη έδειξε πως οι Έλληνες όχι μόνο παίρνουμε αντιβιοτικά με τις… χούφτες, αλλά προτιμάμε και τα πιο εξελιγμένα – τακτική που εγγυάται την ανθεκτικότητα των μικροβίων. Γι’ αυτό μην ξεχνάτε ποτέ την παρακάτω ιατρική οδηγία: Από τη στιγμή που ο βήχας και ο πονόλαιμος δεν οφείλονται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη, θα κάνουν το κύκλο τους και θα υποχωρήσουν, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει κανείς στην αντιβίωση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η δικλείδα ασφαλείας για να μην παίρνουμε άνευ λόγου αντιβιοτικά είναι να συμβουλευόμαστε έναν γιατρό.
Κατά τα άλλα, πρέπει όλοι να θυμόμαστε τα εξής:
-Οι περισσότερες ιώσεις υποχωρούν από μόνες τους και τα αντιβιοτικά δεν επιταχύνουν την ανάρρωση.
-Αν στην πορεία μιας ίωσης του αναπνευστικού προστεθεί υψηλός πυρετός, τότε υπάρχει φόβος για μικροβιακή επιπλοκή, οπότε απαιτείται η συμβουλή του γιατρού για να δοθεί πιθανότατα κάποια αντιβίωση.
-Αν οι πυώδεις εκκρίσεις από τη μύτη (πράσινες ή κίτρινες) επιμένουν περισσότερο από μία εβδομάδα, ο ασθενής πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του, διότι τότε υπάρχει υποψία ιγμορίτιδας.
-Τα αντιβιοτικά δεν δρουν προστατευτικά εναντίον των βακτηριακών επιπλοκών των ιώσεων. Πολλές μελέτες, λ.χ., έχουν δείξει πως οι Έλληνες παίρνουν αντιβιοτικά για να προλάβουν τυχόν επιπλοκές μιας ίωσης, όπως την ωτίτιδα, την ιγμορίτιδα ή την πνευμονία. Όμως τα αντιβιοτικά δεν δρουν προληπτικά, οπότε αυτό που κάνουν δεν έχει νόημα, ούτε και αποτέλεσμα.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
- Απαραίτητα μέτρα
Τι να κάνετε:
-Πίνετε ζεστά ροφήματα και άφθονα υγρά (που αντικαθιστούν την απώλεια υγρών, λόγω του ιδρώτα και του πυρετού).
-Για τον πονόλαιμο κάντε γαργάρες με ζεστό αλατόνερο.
-Πίνετε λεμόνι με μέλι (κάνει καλό στο λαιμό).
-Φυσάτε τη μύτη σας κάθε φορά με κλειστό το ένα ρουθούνι, για να αποφύγετε έτσι την εξάπλωση του ιού.
-Αναπαυθείτε (χρειάζεται να μείνετε και στο κρεβάτι).
-Κάνετε χλιαρό μπάνιο (κατά του πυρετού).
-Αερίζετε τακτικά τους χώρους του σπιτιού σας.
Τι να μην κάνετε:
-Μη βγαίνετε από το σπίτι όταν έχετε υψηλό πυρετό.
-Μην κάνετε μόνοι σας διάγνωση και μην παίρνετε φάρμακα χωρίς να συμβουλευτείτε γιατρό.
-Μη δίνετε φάρμακα στα παιδιά προτού ρωτήσετε γιατρό. Ακόμα και η ασπιρίνη μπορεί να τους κάνει κακό.
-Προσοχή στη χρήση των αντιβιοτικών, αφού δεν καταπολεμούν τους ιούς. Χρειάζονται μόνο για να προλαμβάνουν επιπλοκές.
–Σταματήστε το κάπνισμα. Ή αποφεύγετε το παθητικό κάπνισμα αν δεν είσαστε καπνιστές.
-Μην εκτίθεστε σε ρεύματα αέρα.
Προσοχή!
Όσοι, πάλι, θέλετε ν’ αποφύγετε τους ιούς στα μέσα συγκοινωνίας, να είστε προνοητικοί. Μη φοβηθείτε να ανοίξετε ένα παράθυρο για να κυκλοφορήσει καθαρός αέρας, μην πλησιάζετε όσους βήχουν και φτερνίζονται – κι αν εσείς είστε άρρωστοι, να βήχετε ή να φτερνίζεστε σε χαρτομάντιλο ή καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα με το χέρι σας (εσωτερικό μέρος του αγκώνα). Ενώ, όποτε αγγίζετε κουπαστές σε σκάλες ή χερούλια πόρτας να κρατάτε καθαρά τα χέρια σας.
- Τροφές που προστατεύουν
-Πηγές βιταμινών C και Α: Μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, όλα τα είδη του λάχανου. Σκόρδο και κρεμμύδι ( ενδυναμώνουν τη ικανότητα του οργανισμού ν’ αντιμετωπίζει τους ιούς της γρίπης). Εσπεριδοειδή, ντομάτες και πιπεριές ( η βιταμίνη C που περιέχουν, μπορεί να μειώσει τις ημέρες ταλαιπωρίας από τα συμπτώματα της γρίπης).
-Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο: Σιτάρι, ξηροί καρποί, δημητριακά, θαλασσινά και κρέας (διότι αν τα επίπεδα ψευδαργύρου του οργανισμού πέσουν, τότε ίσως επηρεαστεί το ανοσοοιητικό μας σύστημα).
Ευχαριστούμε τον δρ. Ευστάθιο Σκληρό, Γενικό Ιατρό, MD, Πρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και Αντιπρόεδρο Ελληνικού Κολλεγίου Γενικής Ιατρικής, για τις πληροφορίες που μας έδωσε.
Μαρία Ορφανίδου
Be the first to comment on "Κρυολόγησα. Και τώρα τι;"